03.12.2014, Miroslav Fuks

Josef Vrzáček: Úspěšný podzim byl zásluhou celého týmu

Josef Vrzáček: Úspěšný podzim byl zásluhou celého týmuPodzim byl z pohledu staršího dorostu FC Vysočina nebývalé úspěšný. Výběr U19 se od prvních kol usadil na špičce tabulky, ve 23 zápasech pouze třikrát prohrál a dle zatím neúplné tabulky extraligy by měl skončit nejhůře na páté pozici s maximálně dvoubodovým odstupem na 2. příčku! Čekal před startem ligy trenér Josef Vrzáček, že jeho tým bude náležet mezi elitu nejvyšší soutěže? Čím si tuto úspěšnost vysvětluje?

 

Musím se přiznat, že jsem skutečně nečekal tak úspěšné podzimní účinkování. Byl jsem ale přesvědčen, že je v našich silách vyhnout se bez větších potíží bojům o záchranu. Velký podíl na výborném podzimu má především kvalita kádru a to nejen na hřišti. Těžíme z individuálních dispozic některých hráčů, z kvalitního tréninkového proces a v neposlední řadě též z pečlivé taktické přípravy a znalostí silných stránek soupeře. Rád bych při této příležitosti ocenil práci mého asistenta Michala Lovětínského, který má díky svému přístupu a zkušenostem na úspěšném podzimu nemalou zásluhu.

Je v silách týmu poprvé v historii klubu zaútočit na medailovou pozici v kategorii U19? Nebo bude nadále jednoznačnou prioritou výkonnostní rozvoj jednotlivých hráčů?
V mládeži pracujeme dlouhodobě a koncepčně, tudíž naši prioritu nadále spatřujeme v přípravě mladých fotbalistů pro špičkový dospělý fotbal. Primární nemůže být útok na medailové příčky, ale výkonnostní růst hráčů.

Které duely byly z Vašeho pohledu nejvíce vydařené? Jaké zápasy se týmu naopak nepovedly?
Výborných zápasů jsme sehráli více. Ceníme si například domácí výhry nad Slavií v poměru 4:1, vítězství na Baníku 0:1 či cenné remízy se Spartou. Vysoko hodnotíme posledních devět podzimních duelů, v nichž jsme ani jednou neprohráli. Nevydařilo se nám utkání v Českých Budějovicích, kde jsme prohráli 4:1. Dále nás mrzí porážka 2:0 na půdě lídra soutěže Příbrami, kde byli zejména ve druhém poločase domácí pod tlakem. Z 23 zápasů podzimní části jsme odešli jen třikrát poraženi, což je velice dobrá a povzbudivá bilance.

Celý ročník je při 22 účastnících extrémně dlouhý a náročný. Neměli jste z této porce zápasů obavy? Reagovali jste na něj větší rotací fotbalistů?
V podzimní části jsme odehráli výše zmíněných 23 zápasů, což je opravdu hodně a podle mne příliš. Kluci odchází ráno v 7:00 hodin do škol a vrací se opět v 7:00 hodin večer. Každý den mají tréninky, mnohdy i dopolední, a v sobotu hrají zápasy, tudíž na konci období už na nich byla znát velká fyzická i psychická únava. Navíc nám situaci komplikoval rozestavěný tréninkový areál v ulici Na Stoupách, kde tým postrádal adekvátní zázemí. S ohledem na velkou porci mistrovských duelu jsme se od prvního kola snažili v maximální míře využívat pěti možných střídaní. Hráče jsme v základní sestavě samozřejmě rotovali, přitom jsme se ale snažili zohlednit nutnost získat potřebný bodový základ.

Kteří fotbalisté náleželi k oporám týmu? Kteří hráči během podzimu zaznamenali největší výkonnostní skok?
Nechci moc chválit jednotlivce, protože tento úspěšný podzim byl zásluhou celého týmu. K oporám náleželi především David Štěpánek, Daniel Šerý, Jakub Rychetník, Jiří Klíma, Marek Šerý, Patrik Fiala, Lukáš Hekerle, Filip Vedral a též naši brankáři. Postupně se přidávali i další – Ladislav Kolčava, Jan Bajer či Davit Sargsyan. Zranění bohužel zabrzdilo Radima Lišku a Čestmíra Vitáska. Opravdu bych ale nerad na některého hráče zapomněl, protože v tomto věku je kolísání výkonnosti běžné. O kvalitě a šíři našeho kádru ostatně vypovídá fakt, že několik zápasů rozhodli střídající hráči.

Uvažujete o zimním posunu některých hráčů do juniorského týmu?
Určitě chceme některé hráče přesunout do juniorky. Posun by si zasloužilo více fotbalistů, než se nakonec odehraje. Nelze rozbít kostru tohoto mužstva, neboť v příštím ročníku podle všeho skončí Juniorská liga a vzniknou dvě nejvyšší soutěže v kategoriích U18 a U20. Na rozdíl od Juniorské ligy se bude z těchto soutěží sestupovat a pro nás bude opět důležité tyto nejvyšší soutěže pro FC Vysočina a fotbal v našem kraji zachovat.

Hráčské statistiky U19

Odehrané zápasy: 23 - Kolčava, 22 - Fiala, Šimončič, M.Šerý, 21 - Čermák, 20 - D.Šerý, Hekerle, 19 - Bajer, Novotný, Liška, 18 - Vedral, 17 - Ločárek, Štěpánek, Sargsyan, 16 - Rychetník, 14 - Kolář, Vitásek, 13 - Mazel, 11 - Klíma, 10 - Pokorný, 2 - Smejkal, 1 - Zábrodský, Malár.

Odehrané minuty: 1791 - Fiala, 1550 - Vedral, 1533 - M.Šerý, 1496 - Hekerle, 1410 - D.Šerý, 1396 - Bajer, 1393 - Štěpánek, 1333 - Šimončič, 1284 - Rychetník, 1230 - Kolčava, 1171 - Kolář, 974 - Liška, 963 - Vitásek, 958 - Sargsyan, 899 - Pokorný, 837 - Klíma, 664 - Mazel, 617 - Čermák, 576 - Novotný, 384 - Ločárek, 90 - Zábrodský, 25 - Smejkal, 22 - Malár.

Vstřelené branky: 11 - Klíma, 10 - M.Šerý, 4 - Štěpánek, Liška, Sargsyan, 3 - Bajer, Šimončič, Kolčava, 2 - Vitásek, 1 - Fiala, Vedral, Rychetník, Mazel, Čermák.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu