26.02.2015, Miroslav Fuks

Lubomír Slavík: Druholigové bitvy mám pořád před očima

Lubomír Slavík: Druholigové bitvy mám pořád před očimaI po zimní přestávce se vracíme k oblíbené rubrice „Patron utkání“. Šestým v pořadí je bývalý kapitán druholigového FC Vysočina, který se podílel na postupu z MSFL a jehož fotbalový rozlet v třiceti letech zabrzdilo zranění achilovky. Řeč je o stoperovi či defenzivním záložníkovi Lubomíru Slavíkovi, jehož ligová bilance v FC Vysočina se zastavila na 56 zápasech a 10 gólech.

 

Čemu se dnes věnuješ?
Vrhl jsem se na truhlařinu a s kolegou jsme založili firmu SLZA. Celoročně máme množství práce a daří se nám. Na této práci je skvělá její různorodost, stále děláme něco jiného – kuchyně, vestavěné skříně, dětské pokoje...

Za jakých okolností jsi musel opustit profesionální fotbal?
Do posledního druholigového zápasu jsem nastoupil 13. září 2002, kdy jsme prohráli v Prostějově. Od té doby mne pronásledovaly problémy s achilovkou. Dlouho byla léčena klidem, ovšem pozdější vyšetření prokázalo její zánět a nutnost vyčištění. Zákrok úspěšně proběhl a v únoru 2003 jsem se pozvolna zapojil do tréninkového procesu. V březnu sem už trénoval bez větších úlev a v neděli 16. března jsem nastoupil v přípravném utkání “béčka” proti našemu dorostu. Kolem 20. minuty zápasu bohužel došlo k přetržení oslabené achilovky. Po operaci a dlouhé rekonvalescenci jsem se už do kádru „áčka“ nedostal. Působil jsem jako hrající asistent v juniorce a přispěl jsem k jejímu postupu do MSFL. V létě 2005 jsem odešel hrát do nižší soutěže v Rakousku.

V jakých klubech jsi po odchodu z FC Vysočina působil?
V Rakousku jsem po boku bývalého spoluhráče Míry Šancla strávil asi sedm let. Pak se mi objevil zánět v druhé achilovce a to mne donutilo aktivní hraní ukončit. Dal jsem si půlroční pauzu a pak jsem začal hrát za Antonínův Důl. I zde však musím hraní omezovat, protože mi byla diagnostikována vyhřezlá plotýnka. V práci mi naštěstí nevadí, tudíž operační zákrok oddaluji. Fotbal mi chybí, ještě bych si chtěl zahrát.

Věnuješ se trénování?
Lákalo by mne, ovšem pracovní vytížení mi to neumožňuje. Navíc můj syn musel ze zdravotních důvodů s fotbalem skončit, tudíž u mne nenastal klasický přerod z tatínka do fotbalového trenéra syna.

Kdy jsi přišel do FC PSJ Jihlava? Vybavuješ si své v začátky v MSFL?
Do FC PSJ jsem přišel v roce 1997 z Bedřichova. Už to pro mne byl velký úspěch, protože jsem byl v mládežnických kategoriích jeden čas skoro na odpis a dokonce jsem na rok přestal hrát. Šel jsem do třetí ligy, což byl docela skok. Naštěstí jsem se s ním rychle vyrovnal a do týmu jsem zapadl. Dařilo se nám a nakonec jsme v roce 2000 z druhé příčky dokázali postoupit do vytoužené II. ligy.

Byl jsi klíčovým hráčem mužstva v prvních dvou druholigových sezónách 2000 až 2002. Jak se ti na tyto roky vzpomíná?
Rád si vybavuji skvělou partu, velký nárůst diváckého zájmu a nadšení z prvních druholigových zápasů. Skvělé byly zejména bitvy s Opavou, Hradcem nebo Budějovicemi. Ty mám pořád před očima.

Skvěle ti vyšla sezóna 2001/02, na níž jsi navázal i na podzim 2002. Do svého osudového zranění jsi v 31 zápasech vstřelil 9 branek! Kde se v tobě tato střelecká potence vzala?
Sám ani nevím. Nejčastěji jsem nastupoval v roli defenzivního záložníka, odkud se dalo dobře zaútočit. Branky jsem dával ze standardních situací a především pak z penalt.

Vnímáš velký rozdíl mezi tehdejším a dnešním fungováním FC Vysočina? Překvapuje tě, že se klub etabloval v nejvyšší soutěži?
Od roku 1997, kdy jsem přišel do třetiligového FC PSJ, klub učil obrovský pokrok. Tréninkové a ekonomické zázemí, kterým dnes disponuje nejen „áčko“, ale i celá mládež, je absolutně neporovnatelné. Kluci dnes mají nesrovnatelně lepší možnosti sportovního rozvoje. Musím se přiznat, že bych v minulosti nečekal, že se FC Vysočina dokáže do nejvyšší soutěže prosadit a své působení zde stabilizovat.

Jak z pohledu FC Vysočina hodnotíš podzim v SYNOT lize? Zopakuje na jaře bezproblémovou záchranu?
Začátek týmu vůbec nevyšel, ovšem od nástupu trenéra Kučery došlo k velkému vzestupu. Mančaft získal dost bodů, posunul se do středu tabulky a já doufám, že v bodových ziscích bude pokračovat i pod koučem Klusáčkem. Myslím si, že v domácím prostředí je Vysočina velmi nepříjemný soupeř a je schopná vítězit. Pokud k tomu přidá cenné bodové zisky, jako třeba naposledy na Bohemians, tak by v této sezóně neměla mít problém se záchranou.

Co očekáváš od pátečního duelu proti Slovácku? Jaký je tvůj tip výsledku?
Myslím si, že tým půjde za vítězstvím a je v jeho silách uspět. Klíčové bude pohlídat kanonýra Doška.

Lubomír Slavík proměňuje penaltu a Vysočina proti Opavě vede 2:0.

 
Související
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu