11.04.2015, Miroslav Fuks

FC Vysočina poděkoval hasičům, policistům a záchranářům!

FC Vysočina poděkoval hasičům, policistům a záchranářům!Na stadiónu FC Vysočina se v rámci utkání proti Dukle Praha děkovalo Integrovanému záchrannému systému v Kraji Vysočina. Stovky jeho příslušníků nechyběly mezi necelými třemi a půl tisícovkami diváků a k holdu se připojili vedoucí představitelé města, kraje a těchto složek. Co všechno se v rámci této chvályhodné akce událo?

 

Netradiční náplň zápasu byla patrná už ze slavnostního nástupu k utkání, v jehož čele šly první a druha vicemiss FC Vysočina Romana Šárová a Andrea Kalců s logem „VYSOČINA DĚKUJE!“. Jakmile dozněla hymna SYNOT ligy přistoupil ředitel klubu Zdeněk Tulis k předání finančního daru ve výši 10.000 korun ve prospěch Nadace policistů a hasičů. Symbolický šek převzal a následně si krátce vzal slovo ředitel nadace Vladimír Šutera. Na ploše byli též přítomni ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina plukovník Petr Beneš a jeho protějšek plukovník Karel Sehnal, který je náměstkem ředitele Policie ČR v Kraji Vysočina.

V poločasové přestávce na hrací ploše došlo k ocenění příslušníků Integrovaného záchranného systému. Čtveřici hrdinů všedního dne gratulovali, děkovali a dárkové tašky FC Vysočina předávali ředitel klubu Zdeněk Tulis, primátor Statutárního města Jihlavy Rudolf Chloupek a radní Kraje Vysočina Martin Hyský. Spolu s nimi prvoligový trávník okusili krajský ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina plukovník Petr Beneš, zástupce ředitele Městské policie Jihlava Stanislav Maštera a Ing. Vladislava Filová, ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Ocenění příslušníci Integrovaného záchranného systému

Mgr. Roman Lysý - zdravotnický záchranář

Roman Lysý se 4. září 2014 zúčastnil velmi složitého zásahu – pádu rozestavěného mostu ve Vilémově. Na místo byla jeho výjezdová skupina rychlé lékařské pomoci z Havlíčkova Brodu vyslána v 14:43 hodin a výjezd byl ukončen v 20:50 hodin. Na zásahu tak strávil celkem přes 6 hodin. Pan Lysý na místě zpočátku zajišťoval komunikaci mezi zavaleným dělníkem a lékařem Letecké záchranné služby. Velmi dobře si uvědomoval, že zavalenému dělníkovi je zima a špatně se mu dýchá. Vytvořil kyslíkový „most“ k zavalenému dělníkovi, což představovalo přes 2 metry závalu. Pravidelně měnil kyslíkové bomby a zajišťoval i další distribuci kyslíku k závalu z jiného stanoviště. Dále zajistil ohřátí zavaleného dělníka improvizovanou přikrývkou, která byla velmi složitě k zavalenému dělníkovi přisunuta. V závěru vyproštění připravil stanoviště k ošetření vyproštěného ve spolupráci z HZS. Za velmi nestandardních podmínek zajistil pro strádajícího zavaleného dělníka co nejlepší podmínky pro přežití, od závalu až do vyproštění.

Jiří Bříza – strážník městské policie

Městská policie Jihlava obdržela 5. března 2015 v odpoledních hodinách oznámení o podezřele se chovající ženě na mostě nad silničním obchvatem v ulici Vrchlického. Na místo byl ihned vyslán strážník Jiří Bříza s kolegou, kteří zde spatřili ženu nahýbající se přes zábradlí mostu. Využili chvíle, kdy měla žena obličej v dlaních, opatrně se k ní přiblížili a oslovili jí. Současně ji zajistili proti případnému skoku mezi projíždějící vozidla. Poté byla žena odvedena na bezpečné místo. Strážníci zjistili, že má žena pořezané zápěstí a z komunikace s ní vyšlo najevo, že měla v úmyslu skočit z mostu. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem byla žena předána pracovníkům zdravotnické záchranné služby.

por. Ing. Hana Doležalová a pprap. Martin Zadina - příslušníci HZS Kraje Vysočina

V červenci 2014 na dovolené ve Francouzských Alpách při vysokohorské túře poskytla tato dvojice první pomoc italskému turistovi, který spadl ze skály a způsobil si vážná poranění. Volání zraněného turisty dvojice zaslechla při sestupu a přibližně po hodinovém hledání se jim podařilo muže nalézt. Hana Doležalová díky jazykové vybavenosti se zraněným mužem neustále komunikovala. Společně s Martinem Zadinou zraněnému ošetřili nejhlubší tržná poranění a značně vysíleného muže zabalili do izotermických fólií. Do příjezdu zdravotníků u muže zajišťovali protišokový komfort a po jejich příjezdu pomohli s transportem zraněného do vrtulníku. Svojí účinnou a rychlou pomocí zachránili muži život.

Nadace policistů a hasičů

Tato nadace funguje již 12 let a pomáhá zlepšit životní podmínky dětí policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, v přímé souvislosti s ní nebo pro její výkon a bývalých policistů a hasičů těžce tělesně postižených následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. V současné době Nadace poskytuje podporu 59 dětem z 36 rodin. Nepřispívá však jen materiálně, pomáhá také v řešení těžkých životních situací a při výchově dětí „nadační rodiny“. Pomáhá jim v zařazení se do plnohodnotného života ve škole a ve společnosti (měsíční spoření, pojištění, školní a studentské aktivity). Pořádá také letní a zimní ozdravné pobyty rodin doma i v zahraničí, organizuje pravidelná setkání a dvoudenní nadační setkání v Praze.

Od roku 2004 se nadace stará také o 41 těžce tělesně postižených bývalých policistů a hasičů. Umožňuje jim setkávání s bývalými kolegy, poskytuje právní a psychologickou pomoc. Dále organizuje společné ozdravné pobyty a lázeňské léčebné pobyty v tuzemsku i v termálních lázních v Maďarsku. Poskytuje také materiální a finanční pomoc pro postižené. Více o Nadaci policistů a hasičů na www.nadacepah.cz.

  • fotografie z prvního ročníku projektu „VYSOČINA DĚKUJE!“ naleznete ZDE


 
Související
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu