20.05.2015, Miroslav Fuks

Zdeněk Tulis: Doma musíme být úspěšnější a atraktivnější!

Zdeněk Tulis: Doma musíme být úspěšnější a atraktivnější!Jak ten čas letí. Na jaře 1998 nastoupil Ing. Zdeněk Tulis do vedení FC PSJ Jihlava, ambiciózního celku MSFL, který toužil po postupu do II. ligy. Dnes, sedmnáct let poté, jej žádáme o zhodnocení čtvrté prvoligové sezóny v dějinách fotbalu v Kraji Vysočina. A také o nástin ambic v dalším ročníku mezi českou fotbalovou elitou.

 

Finišující ročník SYNOT ligy nabídl z pohledu FC Vysočiny velké extrémy. Od sestupových starostí a posledního místa tabulky až po atakování příček, které by mohly znamenat evropské poháry. Jak na tuto sezónu budete vzpomínat?
Byla to skutečně divoká sezóna. Vstupovali jsme do ní s obrovským očekáváním po velmi dobrém jaru pod vedením kouče Rady. Bohužel, nedokázali jsme do ní správně nastartovat. Nástup úspěšné bodové série se pořád oddaloval a změny v hráčském kádru okamžité zlepšení nepřinesly. Vyměnit jedenáct fotbalistů nelze, tudíž jsme se museli rozhodnout pro výměnu trenéra. Sáhli jsme do vlastních zdrojů, přičemž sázka na kouče Kučeru bezezbytku vyšla. Ještě na podzim se podařilo získat takový počet bodů, že jsme se dostali z prakticky beznadějné situace, kdy jsme po devíti kolech měli pouhé 4 body. Do jara jsme vykročili opět se změnou na trenérském postu, neboť jsme museli reagovat na nedostatečnou kvalifikaci trenéra Kučery. Angažovali jsme kouče Klusáčka, který vede rozšířený trenérský tým. Jeho úkolem bylo co nejrychleji se posunout do klidných vod tabulky, abychom neměli starosti se záchranou. A to se rozhodně podařilo. V okamžiku, kdy jsme si oddechli, se naskytla možnost posunout se do lepšího středu tabulky. Jenže tuto ambici jsme nedokázali naplnit.

Jak hodnotíte jarní fungování rozšířeného trenérského týmu FC Vysočina?
Dlouhodobou snahou FC Vysočina je centrálně vytvářet ideální podmínky pro fotbal. S tím souvisí budování kvalitních tréninkových podmínek a současně zajištění realizačního týmu na takové úrovni, aby se hráči mohli individuálně rozvíjet a posunout se na co nejvyšší sportovní úroveň. V současné době jsme vsadili na širší realizační tým, pro který jarní sezóně představuje prostor k optimálnímu rozdělení úloh jeho členů. Dnešní trendem je specializace, individuální přístup, důraz na detaily, využívání moderních technologií a pitvání hry soupeře. V tomto ohledu rozhodně nechceme zůstat pozadu.

Nemrzí vás, že tým nezvládl jarní duely s Duklou, Brnem a Teplicemi, které vzaly naději na atakování senzační páté příčky?
Pokud si připomeneme naši bodovou situaci na konci září, tak se možná může zdát, že jsme příliš nároční. Přesto si myslím, že jsme ve druhé polovině podzimu a ve velké části jara prokázali určitou kvalitu a vývoj velmi vyrovnané ligové soutěže nám umožnil, abychom po pohárových příčkách pokukovali. Podle mého názoru jsme této šance měli lépe využít.

Kaňkou za touto sezónou jsou nepochybně bodové ztráty na domácím stadiónu...
Byly to právě zbytečné domácí ztráty, které nás o lepší tabulkové umístění připravily. Mohli jsme dosáhnout historického úspěchu. Do budoucna není možné, abychom ve čtrnácti domácích duelech sedmkrát prohráli. V utkáních na svém stadiónu musíme být bodově mnohem úspěšnější a též zde musíme zlepšit herní projev směrem k větší atraktivitě. Je skvělé, že jsme se na hřištích soupeřů zlepšili a v tabulce venkovních utkání náležíme do skupiny týmů za elitní trojicí Plzeň, Sparta a Jablonec. Jenže fotbal se hraje pro fanoušky domácího mužstva, kteří musí odcházet s pocitem, že jejich tým odvedl maximum a měli by se těšit na další utkání na svém stadiónu.

Naopak pozitivem byly zlepšené výkony některých mladíků a odchovanců, kteří si stále více říkají o prvoligový dres...
Je potěšitelné, že náš klub nadále drží trend, kdy je schopen vychovávat mladé talentované hráče s potenciálem, který může přesáhnout i nejvyšší českou soutěž. Věříme, že se naši perspektivní mladíci budou v podmínkách FC Vysočina dále zlepšovat a ještě výrazněji promluví do základní sestavy.

Co v příštím ročníku hodlá vedení klubu učinit pro to, aby se tým vyvaroval sestupovým starostem a herním a bodovým výpadkům?
Troufám si říci, že ze strany vedení klubu bylo uděláno strašně moc pro to, abychom fotbalistům vytvořili co nejlepší podmínky pro jejich sportovní rozvoj. Nyní je třeba, aby si hráči uvědomili větší zodpovědnost vůči klubu a fanouškům, a byli schopní a ochotní odevzdat na trávníku ještě víc. Jedině tak dosáhneme toho, aby se výsledkové šoky neopakovaly a naše výkonnost měla stoupající kvalitu. Jsem přesvědčen, že taková pozitivní stabilizace by se projevila i na návštěvnosti. Spokojení bychom byli, kdybychom dosáhli nárůstu o 500 - 700 diváků. Vnímáme, že v dnešní přetechnizované době, která nabízí celou řadu lákadel a možností trávení volného času, dokáže diváka dostat na stadión poctivý a kvalitní výkon v domácím prostředí.

Je to předčasný dotaz, ale s jakými ambicemi do příštího prvoligového ročníku vstoupíte?
Přiznejme si, že už skončila doba, kdy bychom chtěli hrát o záchranu. Disponujeme širokým a kvalitním realizačním týmem, početným kádrem schopných hráčů, máme v něm velmi zkušené fotbalisty a vytváříme pro ně velmi dobré tréninkové a materiální zázemí. Je na čase hráčům zdůraznit, že naším cílem není záchrana, ale umístění ve středu tabulky s tím, že se budeme snažit připravovat cestu FC Vysočina do evropských pohárů.

Promění se v létě hráčský kádr?
Pracujeme na dílčích změnách týmu, ke kterým určitě dojde. Rozhodně však nepůjde o „rozstřílení“ kádru, ale o jeho doplnění a zvýšení kvality. Navíc disponujeme skupinou 5 či 6 mladých talentovaných hráčů v kádru juniorky či dorostu, kteří představují naději do budoucna. Při jejich posunu do kabiny „áčka“ však musíme postupovat opatrně a zodpovědně. V minulosti jsme zaznamenali několik případů, kdy se sportovní růst našich nadějí při přesunu do dospělé kopané zastavil.

V jaké roli bude u týmu pokračovat legendární Jaromír Blažek?
Pokud se rozhodne skončit se sportovní kariérou, tak mu bude ze strany FC Vysočina nabídnuta pozice trenéra brankařů. Poté bude záležet na něm, zda ji přijme nebo ne.

SYNOT liga požaduje sobotní zápasy před hlavním televizním přenosem. Návštěvnost však ukazuje, že z pohledu zvyklostí na Vysočině nejde o optimální termín. Co s tím?
Velmi dobře a citelně si tento problém uvědomujeme a společně s dalšími kluby na něj upozorňujeme. Výjimkou nebylo ani poslední zasedání ligového shromáždění. V letní přestávce se uskuteční jednání s televizemi, z nichž vyplyne, jaký model přenosů bude pro soutěžní ročník 2015/16 zvolen. Uděláme maximum pro to, abychom co nejvíce domácích duelů odehráli v osvědčený pátek.

Využijete letní přestávky ke stavebním pracím na stadiónu?
Jedním z důležitých předpokladů kvalitní technické hry na domácí půdě je perfektní trávník. Ten náš není po třech letech provozu v ideálním stavu a trápí jej zvýšený výskyt plevele a plísní, což vede k vykopávání drnů a nerovnostem hrací plochy. Hodně tomu napomohl brzký začátek fotbalové jara a pozdní nástup vegetačního období. Rozhodli jsme se proto provést v posledním květnovém týdnu sejmutí horní vrstvy travnatého koberce a výsev nového trávníku. Z minulosti už s tímto postupem máme zkušenosti. Jde o investici našeho klubu kolem 350 tisíc korun

Dále v současné době intenzivně zvažujeme rozšíření našeho zázemí VIP Exclusive, které se nachází v sídle klubu pod tribunkou. Dlouhodobě zde pociťujeme nedostatečný prostor pro zázemí a obsluhu hostů utkání. Rádi bychom proto nad objektem bývalé ubytovny, kde se nyní nachází rozcvičovna a kabiny žáků, vybudovali přístavek, který se napojí na současné VIP zázemí. I v tomto případě půjde o investici FC Vysočina a fyzické zhodnocení majetku města Jihlavy.

V jakém horizontu je reálné pokračování dostavby stadiónu?
Momentálně se soustředíme na jednání s Krajem Vysočina, se sociálním odborem. Společně se snažíme dát dohromady projekt výstavby protilehlé tribuny, která by mohla být zároveň využita pro sociální účely. Pracujeme na projektu, zvažujeme optimální fungování tohoto záměru, a pokud se ukáže být reálný, tak začneme hledat finance z Evropské unie nebo z Ministerstva práce a sociálních věcí. Jsem přesvědčen, že tento záměr má reálný základ a představuje jednu z cest k dostavbě stadionu.

Sezóna ještě neskončila juniorce a staršímu dorostu U19, ovšem už nyní lze hovořit o tom, že tyto týmy dosáhnout na historická umístění...
Výsledky juniorky a dorostu jsou rozhodně potěšitelné. Není snad třeba zdůrazňovat, že budoucnost FC Vysočina byla, je a bude ve výchově mládeže a posouvání talentů do dospělého fotbalu. Pravděpodobně nikdy nebudeme na úrovni Plzně, Sparty nebo Jablonce, abychom mohli do přestupů investovat desetimiliónové částky. Musíme vychovávat špičkové hráče, kteří doplní náš prvoligový kádr, a zároveň se každý druhý rok přestup jednoho z nich stane významnou injekcí pro klubový rozpočet. To následně umožní další investice do talentovaných hráčů, klubového zázemí či trenérů.

V jaké fázi je záměr na realizaci krajského fotbalové akademie v Jihlavě? Podaří se jí rozběhnout už od příštího školního roku?
Intenzivně jednáme na všech frontách a snažíme se podpořit vznik regionální fotbalové akademie v Kraji Vysočina. Hodně věcí je předjednaných, v dalších tématech jsme nalezli soulad. Řada otázek se týká finančních záležitostí, v nichž musí najít shodu tři subjekty – FAČR, Kraj Vysočina a město Jihlava. Chtěli bychom, aby akademie byla od září v provozu. Jednání však nejsou jednoduchá, tudíž není vyloučené, že ji nastartujeme až od školního roku 2016/17.

S jakým rozpočtem klub do nadcházející sezóny vstoupí? Jak těžké je v podmínkách našeho regionu naplnit rozpočet pro I. ligu?
Složit klubový rozpočet přesahující 70 milionů korun je velice složité. V této sumě je zahrnuto asi 11 milionů korun na chod mládežnických celků a 9 milionů na správu všech sportovních areálů, což zahrnuje 5 travnatých hřišť a 2 umělé travnaté plochy včetně zaměstnanců, kteří se o sportoviště starají. Další nemalé finanční prostředky průběžně vkládáme do vybavení a zázemí klubu. Na mysli mám investice do sauny, posilovny, rozcvičovny, žákovských kabin, LED obrazovky a perimetrů či připravovaného rozšíření VIP zázemí. Přes obrovskou pomoc ze strany reklamních partnerů a akcionářů v čele s PSJ si při naplňování napnutého rozpočtu musíme pomoci výhodným prodejem hráčů.

Chtěl byste touto cestou něco vzkázat fanouškům?
Rád bych touto poděkoval všem fanoušků a divákům za přízeň a trpělivost. Věříme, že příští sezóna nám všem přinese ještě více fotbalové radosti.

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu