14.05.2016, Miroslav Fuks

Debakl na závěr: Lafata vs. FC Vysočina 5:0

Debakl na závěr: Lafata vs. FC Vysočina 5:0Fotbalisté FC Vysočina na Letné v první půli předvedli v ofenzivě sympatický, ale gólově neefektivní výkon. Naopak Sparta má ve svém středu nejlepšího ligového střelce Davida Lafatu, jenž utkání proměnil ve svůj nevídaný gólový koncert. Zaznamenal pět branek, čímž dosáhl na metu dvaceti branek v tomto ligovém ročníku. Přes debakl v posledním kole Jihlava udržela celkovou poměrně lichotivou 11. příčku SYNOT ligy.

 
SpartaSparta
30.kolo, sobota 14.5.2016, 15:30
5:0
(2:0)
FC VysočinaFC Vysočina
 

Góly: 12., 19., 56., 65. a 77. Lafata
ŽK: 73. Mareček, 83. Sáček – 83. Marek
Rozhodčí: Berka – Pospíšil, Hájek
Diváci: 7111
Sparta: Bičík - Zahustel, Kováč, Costa, Krejčí - Matějovský (46. Sáček), Mareček - Konaté, Dočkal (57. Juliš), Jiráček (46. Fatai) – Lafata. Náhradníci: Štěch – Kadlec, Köstl.
FC Vysočina: Rakovan – Kukoľ (66. Voltr), Šourek, Krejčí, Marek – Demeter, Nerad (63. Batioja) – Fulnek, Hronek, Bazal – Dvořák (81. Klíma). Náhradníci: Hanuš – Novotný, Šerý, Vitásek.
Stanice TV prenosu: sestřih
 

Komentář

Kouč Michal Hipp na Spartu vyrukoval s významně pozměněnou sestavou. Oproti duelu s Ostravou scházeli zranění či vykartovaní Kučera, Urdinov, Vaculík a Mišůn, změna nastala na postu gólmana a navíc fit nebyli ani Kryštůfek a Šulek. Do sestavy se tak dostali Rakovan, Šourek, Marek, Fulnek a Demeter. Na hrotu útoku pak Voltra nahradil Dvořák.

Vysočina do utkání vstoupila v netradiční sestavě, ovšem už velmi záhy se mohla dostat do vedení. V 3. minutě se Fulnek protáhl po pravém křídle a centrem našel hlavu Dvořáka, jehož hlavičku stačil jeden z domácích obránců srazit na roh. Chvíli poté se Fulnek po rychlém brejku dostal na nadějné střelecké pozice, jenže jeho rána levačkou Bičíka nemohla zaskočit. V 8. minutě se do velké šance dostal znovu Dvořák, jenž pohotovou střelou uvnitř pokutového území Bičíka nepřekonal. A tak se jako první radovala Sparta. Ve 12. minutě si na roh na přední tyč naběhl Lafata a hlavou se prosadil – 1:0. V 19. minutě z dvaceti metrů vypálil Zahustel, jenž zhruba na penaltě přesně trefil hruď Lafaty, jenž balón ideálně tečoval do protipohybu Rakovana – 2:0. Ve 26. minutě se hosté znovu dostali k zakončení, když Marek našel Nerada, který se uvolnil ke střele, která letěla jen těsně vedle levé tyče. Ve 28. minutě Dočkal uvolnil Konatého, jehož střelu Rakovan dokázal vyrazit. Lafata toužil po hattricku, ovšem ve 29. minutě po rohovém kopu Dočkala hlavičkoval jen do středu branky. V 37. minutě byli hráči v modrém opět velmi blízko brance, když Fulnek na pravém křídle vnikl do pokutového území s míčem na kopačce, poté ale přízemní ránou nenašel nabíhajícího Bazala a nepřekvapil ani brankáře Bičíka. Chvíli poté se Kukoľ uvolnil na pravém křídle, přesným centrem našel před brankou Hronka, jehož hlavičku zblízka kryl domácí gólman.

První velký vzruch ve druhé půli před některou z branek přišel až v 56. minutě a byl z toho třetí Lafatův gól. Konaté se prosadil na levém křídle a našel jej volného na malém vápně, když jihlavská defenzíva zahrála neúspěšný ofsajd systém – 3:0. V 64. minutě Šourek fauloval Fataie na hranici velkého vápna a Lafata se z přímého kopu trefil počtvrté – 4:0. V 70. minutě se do další šance dostal Dvořák, když se k němu dostala odražená střela Batiojy, ovšem do jeho nadějné rány se stihl skluzem položit Costa. V 74. minutě vyslal technickou střelu Fatai, ale branku těsně netrefil. V 76. minutě nebezpečný centr Juliše před nabíhajícím Lafatou odvrátil na roh Šourek. Lafata však měl svůj den a dočkal se i pátého gólu. „Bůr“ v jihlavské síti se zrodil po špatné komunikaci stoperů a gólmana. Odražený míč po hlavičce Rakovana se dostal zhruba 40 metrů od branky k Lafatovi, jenž zcela odkrytou branku trefil neomylně – 5:0. Za tohoto stavu se duel pouze dohrával. Ochozy aplaudovaly stoperovi Kováčovi, jenž hrál poslední ligový duel v kariéře, a jihlavské fanoušky mohl potěšit fakt, že k premiérovému duelu v nejvyšší soutěži nastoupil další odchovanec klubu – útočník Jiří Klíma.

Nejlepší hráči zápasu za FC Vysočina: 1. Matej Rakovan 29%, 2. Josef Bazal 13%, 3. Radek Voltr 13%, 4. Patrik Demeter 11%, 5. Jakub Fulnek 8%, 6. Petr Nerad 5%, 7. Tomáš Marek 5%, 8. Augusto Batioja 3%, 9. Vladimír Kukoľ 3%, 10. Pavel Dvořák 3%, 11. Petr Hronek 3%, 12. Jiří Krejčí 3%, 13. Ondřej Šourek 3%.

Fotogalerie

               
 
 
Zápasy
1.kolo | FC Vysočina - Sparta | 0:0
30.kolo | Sparta - FC Vysočina | 5:0
Související
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu