27.07.2016, Miroslav Fuks

Vyroste na stadiónu FC Vysočina unikátní multifunkční tribuna?

Vyroste na stadiónu FC Vysočina unikátní multifunkční tribuna?Fotbalový stadión FC Vysočina Jihlava v Jiráskově ulici by se v dohledné době mohl dočkat kýženého zvýšení komfortu pro diváky, výrazného navýšení kapacity a uzavření prostoru kolem hrací plochy. Především by zde ale mohl vyrůst multifunkční objekt, jenž by v Česku neměl obdoby, neboť by jedinečným způsobem spojil sociální a společenské účely napříč generacemi.

 

„Dlouhodobě vnímáme významné nedostatky našeho stadiónu v Jiráskově ulici. Je jím zejména nízká kapacita pro zápasy s atraktivními soupeři, kterou ještě snižuje řada sedadel se špatným výhledem na hrací plochu či místa v nezastřešených sektorech. Mrzí nás též nevyhovující sektor pro hostující fanoušky, nedostatek sociálních zařízení na stadiónu a v neposlední řadě i jeho vizuální a architektonická roztříštěnost. Z prostředků FC Vysočina jsme proto zainvestovali kompletní zpracování studie, která si klade za cíl nejen již zmíněné vytvoření důstojnějšího zázemí na stadiónu, ale též vybudování multifunkčního objektu, který rozhodně nebude sloužit výhradně fotbalu,“ zdůraznil otec myšlenky, ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis.

Co by mělo být součástí nové multifunkční tribuny na jihlavském stadiónu? Nejzásadnější moment představuje výstavba komunitního bydlení pro seniory s pečovatelskou službou o kapacitě 44 lůžek, které reaguje na přetrvávající nedostatek míst v seniorských zařízeních nejen v Kraji Vysočina. Objekt by vyrostl v prostoru pod tribunou a komunikačně by ústil do parku v Jiráskově ulici. Pod tribunou by disponoval 55 parkovacími místy pro uživatele objektu a jeho součástí by byla i zimní zahrada.

Další náplň multifunkčního záměru tvoří využití rohových červených objektů. Ten, který by vznikl v sousedství ZŠ Evžena Rošického, by obsahoval 10 startovacích bytů pro sociální účely o velikosti 1+kk nebo 2+kk včetně sklepních kójí. Druhý rohový objekt blíže k Jiráskově ulici by nabídl 48 lůžek pro připravovanou klubovou akademii, která by v horizontu dvou let měla v kategoriích U16 a U17 navazovat na stávající Krajskou regionální fotbalovou akademii. Součástí nové tribuny by se měl stát i příjemný rodinný sektor s veškerým zázemím a běžecký tunel s tartanovou dráhou.

„Kapacita přístavby by měla činit 3.000 komfortních míst pro diváky, čemuž by odpovídaly i nová sociální zařízení a bufety. Dvaapůl tisíce sedadel by bylo k dispozici na tribuně za brankou a dalších 500 míst by měla nabídnout menší navazující tribuna pro hostující fanoušky, která by byla vybudována v prostoru mezi novou tribunou a stávajícím správním a šatnovým objektem. Celková kapacita fotbalového stadiónu v Jiráskově ulice by tak vyšplhala na zhruba 6.700 diváků, čímž bychom splňovali podmínky pro konání mezistátních zápasů nižší úrovně a start FC Vysočina v předkolech evropských pohárů. Navíc by celá aréna při koncertech či speciálních akcích mohla pojmout návštěvu přes 13 tisíc diváků,“ doplnil Tulis údaje o kapacitě stadiónu.

Šéf jihlavského klubu neopomněl poskytnout důležité informaci o finančních nákladech uvažovaného díla: „Z vypracované studie vzešla i orientační cena stavby, která bez daně činí 184 milionů korun. Na náklady FC Vysočina jsme nechali zpracovat rozbor možných dotací, které by tento projekt mohl získat. Díky jeho multifunkčnímu řešení už nyní můžeme uvažovat o grantech ve výši zhruba 50 milionů korun a existuje reálný výhled na obdržení dalších dotačních prostředků ve výši až 50 milionů korun. Je samozřejmě nesporné, že se celý záměr nemůže obejít bez významné role Statutární města Jihlavy a Kraje Vysočina, kteří by se na něm měli podílet jako spoluinvestoři záměru. S naší unikátní myšlenkou byli seznámeni jihlavský primátor Rudolf Chloupek a krajský hejtman Jiří Běhounek a jejich náměstci. Projekt byl též prezentován v rámci zasedání speciální investiční komise Statutárního města Jihlavy a Kraje Vysočina, kde se setkal s pozitivními ohlasy. Vedle toho se těší i podpory Svazu důchodců Kraje Vysočina.“

Pod novou tribunou je naprojektována zimní zahrada.
 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu