11.10.2006, Miroslav Fuks

Ředitel Tulis: „Stadión je dominantou a chloubou celého regionu“

Ředitel Tulis: „Stadión je dominantou a chloubou celého regionu“JIHLAVA – Pátkem 13. října se své oficiální tečky dočká I. etapa výstavby stadiónu FC Vysočina. Skončí tak stavební dílo, jehož realizaci by před dvěma lety věřil jen málokdo. Obrovskou měrou se na uskutečnění tohoto snu fotbalistů na Vysočině podepsal ředitel FC Vysočina Ing. Zdeněk Tulis. Zeptali jsme se ho, kdy poprvé začal uvažovat o rekonstrukci stadiónu.

 
Tato myšlenka zde byla dlouhodobě a v podobě dílčích kroků, jakými bylo osazení sedaček na tribuně, výstavba správního objektu či rozšíření travnaté plochy, se jí dařilo postupně realizovat. Vše začalo gradovat s nárůstem výkonnosti klubu a s ambicí postoupit do nejvyšší soutěže. Tehdy byly zpracovány první studie a padlo rozhodnutí, že prvoligový stadión bude vybudován v Jiráskově ulici.

K postupu došlo nečekaně a náhle v červnu 2005…

Okamžitě jsme museli řešit, zda se do dosud nepoznaného dobrodružství s názvem I. liga pustíme. Vedle rozpočtu klubu a sestavení hráčského kádru jsme totiž museli vyřešit absolutně nevyhovující stadión. Naštěstí nám zástupci města a kraje přislíbili podporu. Udělali maximum pro to, aby se nejvyšší soutěž mohla hrát v Jihlavě.

Který moment byl v průběhu stavby nejtěžší?

Velmi složitá byla letošní zima, kdy jsme včas museli postavit funkční umělé osvětlení, abychom ligu mohli hrát na našem stadiónu. Za to náleží obrovský dík stavebním firmám PSJ holding, Stavby silnic a železnic a Hydrotranzit Bratislava, které byly ve sdružení dodavateli této zakázky. To, jak se dokázaly vypořádat s přívaly sněhu či extrémními mrazy, podle mne zaslouží obdiv.

Asi by nemělo zůstat pouze u poděkování stavbařům…

Obrovský dík náleží akcionářům klubu, kteří vytvořili základ pro špičkový fotbal na Vysočině. Bez toho bychom se výstavbou stadiónu pro ligu nikdo nemohli zabývat.
Stejně tak děkuji obyvatelům města a kraje, potažmo jimi voleným zastupitelům na čele s primátorem Hinkem a hejtmanem Vystrčilem, kteří se odhodlali k výstavbě stadiónu v podobě, která není krátkozrakým řešením na omezenou dobu. Položili zde výrazný základ nadčasového stadiónu, který je již nyní dominantnou a architektonickou chloubou celého regionu. Toto dílo nám nyní závidí velká část české sportovní veřejnosti. Věřím, že se v budoucnu dočkáme i jeho dotažení do konečné podoby.

Jaké další investiční cíle a plány jsou nyní před vámi?

Momentálně si lámeme hlavu, jak pokrýt veškeré náklady spojené s údržbou a provozem nového stadiónu. Představuje to roční nárůst o 2 milióny korun.
Zároveň se snažíme co nejdříve zajistit finance na uzavření a oplocení celého areálu, abychom stadión mohli lépe udržovat a uchránit před vandaly či sprejery. Touto cestou apeluji na společenskou vyzrálost všech obyvatel, abychom si tento poklad udrželi trvale v současné krásné podobě a zabránili poškozování tohoto nového symbolu Vysočiny.
Pokud se nám podaří návrat do nejvyšší soutěže, v což všichni pevně věříme, tak dále musíme najít prostředky k realizaci vyhřívaného trávníku, který ČMFS striktně vyžaduje od sezóny 2008/09. Stejně tak bychom rádi rozšířili vedlejší travnaté hřiště, aby jeho parametry umožňovaly hraní zápasů MSFL a dorostenecké ligy.

Co výstavba dalších tribun stadiónu?

Nejdříve svými výkony a výsledky musíme diváky naplnit stávající stadión. Pokud by jeho zhruba čtyřtisícová potřeba přestala stačit požadavkům sportovních fanoušků v Jihlavě a na Vysočině, tak bychom hledali finanční zdroje pro financování dalších etap výstavby. Přitom bychom se nechtěli omezit pouze na veřejné rozpočty, ale zdroje financování bychom se pokusili najít v evropských fondech či u soukromých investorů.

Chtěl byste něco dodat závěrem?

Udělejme společnými silami maximum pro to, aby se v co nejkratší době podařilo nalézt finanční prostředky na dostavbu této unikátní stavby, která nemá v Česku obdoby. Jsem přesvědčen, že bychom zde poté mohli přivítat i národní mužstvo. Stadión tak má šanci stát se jedním ze symbolů bouřlivě se rozvíjejícího města Jihlavy a nového Kraje Vysočina.

PROČ SE STAVĚL STADIÓN???

  • Původní stadión v celé řadě kritérií (umělé osvětlení, kapacita stadiónu, zázemí, bezpečnost atd.) nesplňoval striktní požadavky ČMFS pro hraní zápasů I. Gambrinus ligy. Přitom dlouhodobě vzestupná výkonnost klubu a zejména jeho špičková práce s mládeží jednoznačně směřuje do nejvyšší soutěže.
  • Stadión v několik aspektech dokonce nevyhovoval ani normám pro II. ligu ČMFS.
  • Stadión v žádném případě nevyhovoval aktuálním kulturním, bezpečnostním a hygienickým požadavkům diváků a fanoušků na sledování sportovních utkání (absence dostatečného počtu sedadel, velká vzdálenost od hrací plochy, absence zastřešení míst k stání, nevyhovující sociální zařízení a bufety).
  • Rekonstrukcí stadiónu vznikl důstojný prostor reprezentující Město Jihlava a Kraj Vysočina a který může být hostem hudebních koncertů, větších shromáždění veřejnosti či reprezentačních zápasů mládežnických reprezentací.
  • Díky rekonstrukci fotbalového stadiónu se město Jihlava dostalo na úroveň dalších krajských center v rámci Česka a zároveň vyslalo jasný signál, že zde chce vytvářet podmínky pro sportovní vyžití mládeže a náplň volného času svých obyvatel. Vytváření těchto podmínek je jednou z cest, jak zabránit odlivu mladých lidí do jiných českých měst.
  • Výstavbu stadiónu prostřednictvím petice podpořili zástupci všech okresních fotbalových svazů a drtivé většiny fotbalových klubů a oddílů v rámci Kraje Vysočina.
  • Krajský fotbalový svaz Vysočina v současné době registruje více než 23.000 členů z takřka 260ti klubů.
  • Nejbližší stadión s parametry pro nejvyšší soutěž je Brně a Českých Budějovicích, tudíž klub nemohl najít azyl v jiném prostředí.
 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu