13.06.2017, Miroslav Fuks

FC Vysočina: Chceme fér rozhodování pro mládež!

FC Vysočina: Chceme fér rozhodování pro mládež!Starší dorost FC Vysočina po patnácti letech sestoupil z nejvyšší soutěže. Přestože se jihlavským dorostencům nevyvedl celý soutěžní ročník, rozhodl o sestupu až zápas posledního ligového kola, který měl bohužel do férového zápolení hodně daleko. Jihlavský pád určila situace z poslední minuty utkání na půdě Karviné, při níž rozhodčí Petr Mikula viděl neexistující faul a nařídil pokutový kop. Jeho následné proměnění rozhodlo o tom, že FC Vysočina nepoputuje do baráže a rovnou sestoupí. Nejen nařízení pokutového kopu, ale i celkově velmi jednostranné vedení utkání ze strany rozhodčího a jeho prvního asistenta zanechalo pocit obrovské křivdy v srdcích jihlavských chlapců. Výsledek jejich celoročního snažení nakonec nerozhodla jejich vlastní chyba, ale rozhodnutí někoho jiného.

 

O vyjádření k sobotnímu duelu jsme požádali jeho přímého aktéra – Josef Morkuse, sportovního manažera mládeže FC Vysočina.
Za pětadvacet let mého působení u mládežnického fotbalu jsem nezažil něco takového, co se v sobotu událo v Karviné. Stalo se tak za přítomnosti nezletilých hráčů, jejich rodičů a sourozenců a dalších fanoušků. Nechceme spekulovat o tom, proč sudí rozhodoval takto jednostranně proti našemu klubu. Je jasné, že celá sezona nebyla dobrá a do situace, kdy se rozhoduje v posledním kole, jsme se dostali sami. V takovémto to utkání by ale měli rozhodovat ti nejlepší rozhodčí a není možné, aby na hřišti nerozhodl sportovní výkon, ale lidské selhání dvou sudích. Jejich vystupování během utkání může jen podporovat různé domněnky, proč podali tak špatný výkon. Těžko pak můžete mladým sportovcům vysvětlovat, že mají vždy hrát fér a stejně tak se chovat k soupeři a ostatním, když se jim stane taková křivda.

Cítili jste tlak sudích po celý duel?
Nejen já jsem měl pocit, že hlavní rozhodčí Petr Mikula a první asistent Dušan Možíš od první minuty svými výroky po celý zápas poškozovali náš tým. Jejich výkonem byl ovlivněn nejen náš zápas, ale i regulérnost celé I. dorostenecké ligy a znehodnocena tak byla celosezónní práce našich mládežnických trenérů a úsilí hráčů. Nehledě na to, jak tímto duelem utrpěla jejich důvěra ve fair play.

Jak jste viděl závěr utkání?
Tento moment jsem viděl v reálu z tribuny a poté též rozfázovaný díky videu. Ostatně, prohlédnout si ho může každý na Youtube či klubovém webu. Záznam jenom utvrdil nejen mé přesvědčení, že se o faul v žádném případě jednat nemohlo. Naopak mám za to, že ve skrumáži byl faulován náš hráč a již dříve měl být odpískán útočný faul.

Budete proti výkonu sudích protestovat?
Ano. Zaslali jsme oficiální protest a naší stížnost budou řešit kompetentní orgány FAČR. Je nám jasné, že sportovní pád zřejmě neodvrátíme. Jsme ale přesvědčeni, že musíme chránit naše hráče a klub a vymezit se proti takovýmto selháním. Pevně věříme, že komise přijmou opatření, aby k takovým excesům v budoucnu již nedocházelo. Na mysli máme delegaci rozhodčích z profesionálních lig, povinnost natáčet zápasy atd. Přestože se sestup nedá odvrátit, chtěli bychom apelovat na komisi rozhodčích, aby zápas vyhodnotila a přijala opatření do budoucna.

Předpokládám, že se s těmi rozhodčími již na hřišti potkat nechcete?
Vzhledem k tomu, že v hektickém závěru utkání nám asistent rozhodčího Dušan Možíš sdělil: „Počkejte, příště vám ještě ukážu!“, věříme, že tento rozhodčí nebude nikdy delegován na utkání našich mládežnických družstev. Neradi bychom zažili, společně s přítomnými rodinnými příslušníky, další sportovní „popravu“ nezletilých dětí.

Co sestup znamená pro mládežnický fotbal FC Vysočina?
Na naší intenzivní práci v rámci procesu výchovy fotbalové mládeže se nic nemění. Okamžitě budeme chtít postoupit zpět do nejvyšší dorostenecké soutěže a budeme mít snahu sehrát co nejvíce přípravných duelů s ligovými celky. Jsem přesvědčen, že se za rok mezi elitu vrátíme.

Nadcházející fotbalový ročník 2017/18 bude zrovna ve znamení reorganizace dorosteneckých soutěží...
Je to tak. Týmy U19 a U17 budou nastupovat v Moravskoslezské dorostenecké lize a týmy U18 a U17 budou působit v Moravskoslezské divizi proti týmům z jižní Moravy. Znamená to tedy určitě pokles kvality zápasů, který budeme kompenzovat náročností tréninků a přípravnými duely s prvoligovými soupeři.

Je to zatím velmi čerstvé, ale lze už nyní zhodnotit jarní záchranářské úsilí staršího dorostu?
Na jarní sezónu, kdy jsme získali 26 bodů, můžeme být právem pyšní. Nebýt incidentu v posledním kole v Karviné bychom přidali další body a nyní bychom se po zásluze chystali na barážový duel. Nic to nemění na tom, že ligu jsme ztratili na podzim, kdy jsme měli získat mnohem více bodů. Během první poloviny soutěže jsme doplatili na kolísavou výkonnost hráčů a četná zranění.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu