24.07.2017, Miroslav Fuks

Jan Staněk: Věřím, že v lize budeme hrát důstojnou roli

Jan Staněk: Věřím, že v lize budeme hrát důstojnou roliFotbalisté FC Vysočina stojí na prahu další sezóny mezi českou elitou. Již šestého ročníku v nepřerušené řadě a sedmého v klubových dějinách. S jakými ambicemi do HET ligy vykročí? Jak jsou na těžké ligové bitev nachystaní? A co očekávají od sezóny, která podle všeho bude nejatraktivnější v české fotbalové historii? Nejen na tato témata přišla řeč na tradiční předsezónní tiskové konferenci.

 

Jan Staněk, ředitel klubu a místopředseda představenstva

Před Vámi je první sezóně v roli ředitele FC Vysočina. Co od ní očekáváte? S jakými ambicemi do ní klub vstupuje?
Náš klub během letní přestávky prošel významnými změnami ve vedení. A to jak v realizačním týmu prvního mužstva, tak i ve vyšším managementu. Pevně věřím, že v lize budeme hrát důstojnou roli a že naše výkonnost oproti uplynulému ročníku půjde nahoru a bude konstantní. Nechceme na jaře opět dohánět chybějící body. Moc bych si přál, abychom už během prvních dvou duelů nadcházející sezóny udělali velký krok k tomu, abychom hráli v klidném středu tabulky a pokud možno fanoušky bavili dobrým fotbalem. Věřím, že je v našich silách, abychom je našimi výkony, bojovností a bodovými zisky na stadión přitáhli v hojném počtu.

Co říkáte na masivní letní posilování, které nešlo přehlédnout v kádrech Sparty a Slavie?
Doufám, že tato slavná jména české lize obecně pomohou. Některé události předchozích ročníků částečně poškodily obraz ligy v médiích i na veřejnosti. Velmi bych si přál, aby se zase zvýšil zájem lidí o tuzemskou soutěž a její atraktivita. Nutno však říci, že nás dění ve špičkových českých klubech zase tolik nezajímá. Tyto kluby jsou finančně i hráčsky někde jinde, než jsme my. Rozhodně se ve vzájemných zápasech budeme snažit, abychom jim roli favorita co nejvíce znepříjemnili. Ostatně, proti Spartě a Slavii nyní budou mít enormní motivaci všechny celky v HET lize.

Jihlavský kádr zatím nedoznal velkých změn? Lze očekávat, že se ještě do konce letního přestupního termínu promění?
V našich ekonomických možnostech jsme zatím sáhli k oživení kádru v podobě angažování středního záložníka Nikolase Daníčka. Druhý příchod, kterým hledíme více do budoucna, představuje pravý bek Michal Pecháček. Nadále jsme na přestupovém trhu aktivní a rozhlížíme se, poněvadž skončí až na počátku září. Nechceme však zběsile získávat hráče jen proto, že nám je někdo doporučí. Přejeme si, aby nově příchozí fotbalisté do stávajícího kádru zapadli a byli přínosem. Samozřejmě nemůžeme vyloučit ani odchody v situaci, že o některé naše hráče bude intenzivní zájem. V takovém případě bychom museli nalézt adekvátní náhradu. Zatím to však aktuální není.

O Davise Ikauniekse projevila interes Mladá Boleslav. Do jaké fáze se tato jednání dostala?
Mohu říci, že zájem jsme registrovali. Devět branek, které Davis vstřelil v dresu týmu, který hrál o záchranu, nemohlo zůstat bez povšimnutí. I jeho výkony na hřišti byly kvalitní. Proto vnímám jeho udržení v kádru, jako naše určité posílení. Zájem o něj byl v rovině dotazů, jakou přestupovou částku bychom si za něj představovali. Nikdy jsme se nedostali do stavu, že by na stole byla předložená konkrétní nabídka. Možná i díky tomu, jaké odpovědi se klubům od nás dostalo. Myslíme si, že jde o nadstandardního hráče pro českou ligu a je před ním zajímavá perspektiva růstu v jihlavských barvách.

O středopolaře Petra Hronka v určité fázi stál Zlín...
I u něj platí obdobný komentář, jako u Ikauniekse.

Ivan Kopecký, trenér

Jak svůj tým na startu podzimu vnímáte? Jste dobře připravení?
Díky pěti týdnům letní přípravy si uvědomuji možnosti týmu a typologii jednotlivých hráčů. Pracujeme na způsobu a stylu hry, který nám umožní bodovat. V delším časovém horizontu bychom chtěli směřovat ke kombinační hře. Už na tréninku chceme hráče přesvědčit o tom, že na sebe musí vzít zodpovědnost a jdou mistrovské utkání vyhrát. Musí si zažít a věřit tomu, že jsme schopní držet balón a diktovat tempo hry.

A jak Vy vnímáte slavná zahraniční jména v kádrech obou pražských „S“?
Tyto příchody nešlo přehlédnout. Myslím, že pro diváky půjde o zajímavé okysličení celé ligy, což dokázaly už přípravná utkání. Na druhou stranu my se staráme o sebe, nikoli o posily Sparty a Slavie. Potřebujeme, aby vše fungovalo v Jihlavě. Abychom byli dobře připraveni na první mistrák v Karviné.

Očekáváte další posílení týmu?
Jako každý trenér bych si uměl představit nějaké posílení, ale plně respektuji ekonomické možnosti klubu. Pokud by měl někdo přijít, tak musí mít nadstandardní výkonnost. Určitě se o určitých jménech či postech bavíme. Rozhodně ale nestačí, aby šlo pouze o doplnění kádru. Naopak si myslím, že naší výhodou může být, že je současný mančaft dlouho pohromadě a prošel si dvěma velmi těžkými sezónami. Pevně věřím, že tyto nelehce nabyté zkušeností zúročíme.

Počítáte s tím, že mladý útočník Jiří Klíma zůstane na soupisce FC Vysočina?
Klíma má předpoklady dostat se do kádru. V uplynulém ročníku absolvoval prospěšné druholigové hostování, v letní přípravě makal naplno a všichni v klubu jsme se shodli na tom, že by měl příležitost dostat. Je to ostatně v souladu s klubovou strategií, aby odchovanci dostávali šanci v prvoligovém týmu.

Na druhý pokus vyšel příchod Martina Nového. Má šanci prosadit se do základní sestavy?
Nového znám ještě ze svého působení v Jablonci. Jeho výhodou je, že tým dobře poznal během zimní přípravy. Jde o hráče, který má perspektivu, je technický a velmi dobře zahrává standardní situace, ovšem stejně jako každý si místo v sestavě musí vydobýt výkony v zápasech i na tréninku.

Proč mladý záložník Čestmír Vitásek odešel do Žďáru nad Sázavou?
Absolvoval s námi většinu letní přípravy. Spolu s Markem Šerým či Filipem Vedralem patří mezi mladé hráče, kteří určitě mají předpoklady. Myslím si však, že by momentálně nebyli tak vytěžovaní v „A“ týmu, tudíž jsme se s nimi bavili o tom, že by se jim našlo angažmá minimálně na úrovni MSFL. Ve Vitáskově případě šlo o přání vrátit se do Žďáru. Podle mne pro jeho fotbalový vývoj představuje divize nízkou úroveň a toto jeho rozhodnutí mne překvapilo. Věřil jsem, že tady ještě bude nějakou dobu s námi a najde se mu klub ve vyšší soutěži.

Jaký je zdravotní stav kádru? S kým momentálně nemůžete počítat?
Dlouhodobě mimo hru je záložník Petr Nerad, který si poranil koleno v utkání s Teplicemi. Lukáš Vaculík už čtrnáct dní trénuje individuálně a v nejbližších dnech by se měl zapojit do tréninku s týmem. U Jozefa Urblíka se snažíme, abychom nic neuspěchali. Předpokládám, že na konci srpna dostane svolení k tomu, aby začal naplno trénovat. Ostatní hráči jsou až na drobné šrámy fit a k dispozici.

Máte už jasno o základní sestavě?
Času bylo málo, navíc ne vždy byli všichni fotbalisté k dispozici ze zdravotních důvodů. Musím tak říct, že zatím váhám asi na třech postech sestavy. Snažíme se nalézt optimální jedenáctku, abychom uspěli.

Lukáš Vaculík, kapitán týmu

Jaký si měl pocit z letní přípravy? Nakolik se od těch předchozích lišila?
Většina hráčů stávajícího kádru zažila uplynulou sezónu a já pevně věřím tomu, že pro nás všechny byla velkým mementem k tomu, abychom ji už nezopakovali. Určitě máme na to, abychom v české lize hráli lepší roli a nemuseli se o záchranu strachovat do předposledního kola. Vlastní letní příprava proběhla standardním způsobem, ovšem trenér Kopecký do ní nepochybně přinesl některé nové prvky. Mám pocit, že trénujeme o něco déle a o něco intenzivněji.

Jan Hanuš, brankář

Během léta si měl možnost pracovat s novým trenérem brankářů Lubošem Přibylem. Jak vaši spolupráci hodnotíš?
Pana Přibyla jsem znal už z mého působení ve Slavii, kde mne vedl asi tři roky. Dobře spolu komunikujeme a víme, co od sebe můžeme očekávat. Z letní přípravy i z celého týmu mám pozitivní pocit. Věřím, že v nadcházejícím ročníku nám pomohou cenné zkušenosti, které jsme načerpali v loňské sezóně. Moc si přejeme, abychom ligu dobře začali. Myslím si, že od úvodních duelů se nová sezóna bude významně odvíjet. V těch předchozích jsme špatně odstartovali a velmi složitě jsme ztrátu museli dohánět. 

Ježour TV nabízí záznam tiskové konference FC Vysočina před podzimním startem HET ligy. Hovoří na ní ředitel klubu Jan Staněk, trenér Ivan Kopecký a opory týmu Lukáš Vaculík a Jan Hanuš.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu