21.11.2017, Redakce

Průša: Musíme zvýšit konkurenci a dívat se dopředu

Průša: Musíme zvýšit konkurenci a dívat se dopředuStarší dorost FC Vysočina v červnu po patnácti letech sestoupil z nejvyšší soutěže. Cestu za rychlým návratem rozjeli jihlavští mladíci velice dobře a po podzimu vévodí Moravskoslezské lize se ziskem 45 bodů a velmi nadějným náskokem 13 bodů na dalšího postupového aspiranta. O rozhovor, který se pouze neohlíží za podzimní sezónou, jsme požádali kouče Kamila Průšu.

 

S jakým očekáváním jste do podzimu vstupovali? Měli jste nějaké obavy? Čekali jste, že tým bude v soutěži natolik dominantní?
Do sezony jsme vstupovali s jasným cílem, což je zvládnout všechna utkání tak, abychom na jejím konci byli na postupovém místě do nejvyšší dorostenecké soutěže. O obavách bych nikdy nehovořil, ale o respektu ke každému soupeři ano. Každý musí uznávat svého protivníka, ale žádného soupeře bychom se bát neměli. Jelikož známe sílu tohoto týmu, tak jsme museli očekávat, že se budeme našemu cíli rychle přibližovat.

Jak se v létě proměnil tým? Podařilo se udržet všechny kmenové hráče nebo někteří zamířili do nejvyšší soutěže?
K hráčům ročníku 1999 došli hráči o rok mladší. Navíc jsme tým doplnili o perspektivní hráče mladších ročníků, aby v tréninkovém procesu získávali potřebné zkušenosti. I tito fotbalisté však zasáhli do mistrovských utkání, kde nabírají také zápasové zkušenosti, které budou v dalších ročnících určitě potřebovat a zužitkovávat. Nikdo z našeho kádru před sezonou ani v jejím průběhu neodešel. O dva tři kluky jsme registrovali zájem z oddílů, které hrají dorosteneckou ligu. Tito hráči však tyto nabídky s díky odmítli, protože chtějí FC Vysočina pomoci a vrátit mu dorosteneckou ligu.

Lze nějak popsat kvalitativní rozdíl mezi dorosteneckou extraligou a MSDL?
Rozdíl v těchto dvou soutěžích je obrovský. Nejvíce v kvalitě jednotlivců. V nejvyšší soutěži vám soupeř potrestá každou druhou chybu gólem. Tady ne. V každém týmu byl nějaký reprezentant či individualita, které jste si okamžitě všimli. Dalším rozdílem je rychlost herních kombinací. Proto musíme v zimním přípravném období hrát hlavně se soupeři z dorostenecké ligy, abychom viděli u našich hráčů, kdo je schopen konkurovat soupeřům z vyšší soutěže.

Jaká pozitiva a naopak negativa hráčům zápasy proti slabším soupeřům přináší?
Není dobré, že našim hráčům někdy stačí předvést průměrný výkon a i tak po utkání zažívají dobrý pocit z výhry. Mám na mysli to, že nehrají devadesát minut pod maximálním časoprostorovým tlakem, že nemusí vše řešit v maximální rychlosti. Jako pozitivum vidím to, že za těchto podmínek rostou hráči psychicky. Ve hře nejsou pod přehnaným psychickým tlakem, opravdu si více věří a snaží se více tvořit.

Které celky vás nejvíce potrápily? Stalo se tak pouze při vašem jediném klopýtnutí v duelu s „béčkem“ Brna?
Nechci to stavět tak, že nás nikdo nepotrápil. Svým způsobem bylo každé utkání obtížné. Musíme si uvědomovat to, že se každý soupeř chce vytáhnout a předvést proti lídrovi tabulky svůj nejlepší výkon. Pokud takto odhodlaného protivníka přehráváte, ale delší čas se vám nedaří vstřelit branku, tak dře a maká až do padnutí. Pokud se vám však podaří vstřelit dvě branky, tak ten tým již odpadá a spíše se soustředí na to, aby více neinkasoval. Tak jsme to zažívali nejčastěji. Vstřelili jsme v prvních poločasech dva tři góly a ve druhých poločasech již tolik gólů nedávali.

Brno nás totálně vybralo a nachytalo. Nechci říkat, že jsme hráli špatně. Vytvořili jsme si dostatek šancí, ale neproměnili je. Naopak oni byli velice produktivní. Navíc hráli účelný, agresivní a kondičně velmi náročný fotbal. Zkrátka nám jasně ukázali, že musíme hodně přidat, abychom mohli hrát v příštím roku ligu. Protože z jejich strany to byl ligový výkon. Dalším, kdo proti nám podal kvalitní výkon a velmi nás potrápil, byly Vítkovice, Kroměříž, Líšeň, Olomouc B a Znojmo.

Budete se pro zimní blok snažit o zajištění přípravných zápasů proti silnějším soupeřům, popř. dospělým celkům?
Ano, toto jsem naznačil již v jedné z předchozích odpovědí. Utkáme se s celky české dorostenecké ligy (České Budějovice, Pardubice, Hradec Králové, Bohemians) a ze Slovenska (Nitra, Senice, Slovan Bratislava). A také s dospělými divizními týmy (Žďár n. S., Ždírec n. D.) a mančafty, které hrají krajský přebor mužů (Humpolec, Kouty, Choceň, Holice).

Jak hodnotíte fakt, že starší dorost trénoval s širším kádrem hráčů, z něhož poté vzešla nominace pro vaše ligové utkání a utkání „béčka“ v divizi?
Toto musím uvést na pravou míru. Nás trénuje stejně, možná ještě o jednoho dva hráče méně, než v předchozích ligových sezonách. V kádru máme nyní 22 hráčů do pole a čtyři brankáře. Proto nebylo vůbec jednoduché zvládat nominace hráčů pro jednotlivá utkání hlavně početně. Pokud jsme s U19 a U18 hráli ve stejný den, tak jsme si museli pomoci ještě s hráči z U17, kde je dostatečně velký počet hráčů. Zde musím říci, že spolupráce fungovala výborně.

Jak tuto provázanost a možnost zajistit všem hráčům velkou minutáž hodnotíte?
Zde je obrovský rozdíl u hráčů ročníku 1999 a hráčů ročníku 2000. Ti starší totiž loni zažili to, že pokud se nedostali do nominace k utkání, tak si celý víkend nezahráli. Toto si ti mladší vůbec neuvědomují a někdy mám pocit, že si tohoto neváží. Absolutně si nedokáží představit to, co dříve zažívali většinou ti mladší hráči, kteří se v tréninku prali alespoň o to, aby vůbec k zápasu byli nominováni. Nyní, když se nevejdou do nominace U19, tak jsou zápasově vytížení v soutěži U18. Někteří jsou s tímto však spokojeni. Nevidím u nich dostatečné úsilí v tréninku. Myslím, že by se měli mnohem více prát o to, aby se účastnili zápasů U19 a zasloužili se tak o postup do vyšší soutěže, kterou v příštím roce mohou hrát.

Plánujete pro jaro kádr proměnit? Uvažuje se o posunu některých hráčů do juniorky či dospělého týmu?
Vždy musíte přemýšlet dopředu. I vzhledem k výše zmíněnému problému musíme během zimního přípravného období do kádru zabudovat další tři čtyři mladší hráče. Z pohledu výkonnosti jsou v U17 velmi nadějní fotbalisté, kteří si svými výkony v podzimní části o toto přeřazení říkají. Osobně nevidím problém v tom, jaký rok je hráč narozen. Měřítkem by měla být vždy jejich výkonnost a předpoklady jednotlivých. Také toto by si měli ti starší, kteří momentálně nepracují tak, jak bychom si představovali, uvědomit. Pokud je začnou dohánět nebo dokonce předhánět ti mladší, tak je to jejich konec. Přeřazením mladších hráčů zvýšíme konkurenci v týmu. Pak je to na každém fotbalisto, jak se s tímto konkurenčním prostředím vyrovná. Díky zvýšené konkurenci a většímu počtu kluků již nebudou mít zaručeno to, že si o víkendu zahrají. Věřím, že to pochopí, zvětší své úsilí a půjde jejich výkonnost nahoru.

Hodláte jarní část pojmout jako určitou přípravu na nový ročník v nejvyšší soutěži a možnost tým v předstihu připravit?
Přesně takto všichni přemýšlíme. Znovu říkám, že se musíme dívat dopředu.

Jak vnímáte fakt, že se v průběhu podzimu někteří starší dorostenci v krátkých úsecích zapojovali do tréninkového procesu prvoligového „áčka“?
Toto je přeci náš společný cíl. Cíl našeho oddílového vedení, nás – trenérů a také našich hráčů. Ve třech blocích se do přípravy s A týmem mužů zapojila pětice našich hráčů (Matulka, Lorenc, Řezáč, Svoboda T. a Mastný). Opravdu toto velmi kvituji. Klukům to jednoznačně otevřelo oči a ukázalo, jak moc ještě musí pracovat, aby se v A týmu mohli prosazovat. Na druhou stranu jim to ukázalo to, že nejsou daleko od prvoligového týmu. Zkrátka to je ta nejlepší motivace, kterou mohli pocítit.

Kteří fotbalisté náleželi mezi podzimní opory týmu?
Všichni víme, že toto je fakt těžká otázka. Byl to brankář Duba, který nás několikrát svými zákroky podržel? Nebo útočník Lorenc, který z patnácti utkání, do kterých zasáhnul, nastřílel čtrnáct branek? Nebo Řezáč, který zaznamenal devět asistencí a k tomu přidal ještě dalších pět branek? Nebyli to všichni obránci, díky kterým jsme obdrželi nejméně branek v soutěži? Nebo to byli ti hráči, kteří zasáhli do všech utkání a odehráli většinu minut jako Tomáš Svoboda či Urbánek? I mladí hráči jako Pavlas, Lokvenc či Křivánek odevzdali týmu maximum. A právě toto bych již v U19 začínal nadřazovat. Nadřazoval bych týmovost. Schopnost jednotlivce se obětovat pro tým. Takový Matulka nám vždy výborně zahrál tam, kde jsme to jako tým potřebovali. Nejlépe se cítí jako středový hráč, ale když bylo potřeba, tak nám pomohl i jako útočník, krajní záložník či obránce! A právě toto si myslím, že je rozhodující a rozhodlo o tom, že jsme na prvním místě s jednozápasovým zaváháním. Zdobí nás skvělá parta, v které převládá mnoho velmi tvrdě a ochotně pracujících hráčů. A z týmu vzejdou jednotlivci, kteří se následně prosadí na nejvyšší úrovni. V našem týmu jich vidím několik. Opravdu. Jen potřebují čas a pak také dostat šanci.

Statistiky hráčů v týmu U19:

Duba - 16 zápasů/1405 minut, 0 branek + 2 asistence, Urbánek – 16/1389, 3+1, Svoboda Tomáš – 16/1377, 1+5, Řezáč – 16/1370, 5+9, Matulka – 15/1281, 7+6, Mikuška – 14/1260, 1+1, Lorenc – 15/1168, 14+5, Trojánek – 13/1106, 2+1, Křišťál – 11/897, 0+1, Lokvenc – 14/847, 4+5, Pavlas – 12/735, 2+0, Křivánek – 10/641, 2+1, Šrámek – 13/522, 0+4, Šteffl – 9/413, 3+2, Havlín – 13/402, Malata Mirek 15/374, 3+0, Pejřimovský – 7/277, 0+1, Svoboda Adam – 10/179, Crha – 6/84, Lát - 5/67, Jágrik – 2/20, Lancman – 1/15.

Statistiky hráčů v týmu U18:

Čapek – 15 zápasů/1325 minut, 2 branky + 0 asistencí, Crha – 15/1260, 7+0, Lát – 15/1260, 1+4, Svoboda Adam – 14/1260, 6+6, Vrba – 13/1167, 4+2, Šmíd – 13/921, 0+2, Jágrik – 9/810, Mlejnek – 12/760, 5+1, Lancman – 8/660, Pavlas – 4/328, 2+2, Havlín – 5/405, 3+1, Šrámek – 5/326, 4+3, Lokvenc – 4/236, 1+0, Pejřimovský – 3/95, Točík – 3/93, Trojánek – 1/90, Křišťál – 1/45, Svoboda Tomáš – 2/39, 1+0.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu