11.12.2017, Miroslav Fuks

Staněk: Aktuální situace si žádá dřívější zahájení plánovaných změn

Staněk: Aktuální situace si žádá dřívější zahájení plánovaných změnFotbalisté FC Vysočina mají za sebou nejhorší podzimní sezónu během dosavadních sedmi ročníků, v nichž klub působil v nejvyšší soutěži. Jihlavský tým, který vede kouč Ivan Kopecký, přezimuje na poslední 16. příčce HET ligy se ziskem pouhých deseti bodů z šestnácti zápasů. Ředitele Jana Staňka jsme se zeptali nejen na jeho hodnocení skončené sezóny.

 

Máte za sebou první půlrok v pozici klubového šéfa. Naplnila se Vaše očekávání v této nové roli?
Pořád jsem ve fázi poznávání jihlavského prostředí a klubu jako takového. Přišel jsem s určitou představou a vizí, na které chci postavit fungování našeho klubu. O těch sportovních principech jsme v průběhu podzimu hlavně se sportovním a mládežnickým úsekem diskutovali tak, abychom si všichni rozuměli, co je cílem a jakou cestou k němu chceme jít. Základem je vytvořit systém umožňující co nejlepší přípravu a integraci vlastních odchovanců do A týmu, jejich fyzickou a mentální připravenost. Současně je třeba pracovat na tom, aby začali opět do Jihlavy na doplnění přicházet mladí hladoví hráči převážně z větších klubů, kteří budou mít motivaci se prosadit do ligy. Vše to pak bude zastřešovat několik starších hráčů, kteří budou dodávat potřebný klid a zkušenosti. Tato proměna bude nějaký čas trvat, ale už nyní přichází do zimní přípravy s A týmem minimálně pět mladých hráčů z juniorky a z dorostu.

Pokud jde o sportovní výsledky prvního týmu, což je pro veřejnost hlavní měřítko, doufal jsem, že nebudeme mít takové problémy, a to i díky příchodu nového realizačního týmu, díky očištění o problémové hráče a částečné i díky okysličení kádru třemi hráči. Věděl jsem, že prvoligová sezóna bude velice těžká a že do klubu přicházím v době, kdy už složení kádru nelze moc změnit, na což jsme ani neměli volné prostředky. Veškeré plány proto směřovaly na léto 2018, kdy se měly začít realizovat hlavní změny. Současný vývoj vyvolal nutnost zahájit změny už dříve.

Jaká specifika Vaše práce v Jihlavě, potažmo na Vysočině přináší?
Pocházím z Hradce Králové a prošel jsem klubem, který má sice delší a o něco slavnější historii než FC Vysočina, ale kluby jsou si dost podobné. Nelze tedy říci, že by mne něco vyloženě překvapilo. Je to o poznání lidí, kteří v klubu působí, a o stylu práce, do nějž se snažím vnést své myšlenky.

Jste spokojen s prací zaměstnanců, trenérů a obecně s fungováním klubu?
Od svého nástupu jsem se snažil co nejdříve lidi v klubu poznat a zjistit jejich silné a slabé stránky. Upřímně říkám, že mne lidé, s nimiž v klubu spolupracuji, příjemně překvapili. Převážná většina zaměstnanců náleží mezi opravdové srdcaře a se svým klubem žijí. Od toho se můžeme odrazit ke kvalitní práci a k potřebným změnám ve fungování FCV. Rozhodně vím, že klub je personálně poddimenzován a před námi je úkol nalézt v rozpočtu prostředky pro rozšíření našich sil. Na druhou stranu očekával bych od všech lidí v klubu mnohem větší otevřenost, a to platí i kompletně pro celý realizační tým A mužstva. Náš klub musí být založen na silné soudržnosti a silných vnitřních vztazích.

Jak vnímáte současné finanční možnosti klubu? Jaké rozpočtové úkoly vidíte pro nadcházející rok 2018?
Nikdy si nebudu stěžovat na to, že nemáme možnosti, kterými disponují jiné kluby. Respektuji možnosti regionu a realitu, kdy FCV představuje malý klub. A je to tak správně. Je nereálné myslet si, že se na Vysočině vybuduje velkoklub, to prostě není ekonomicky možné. To však není v rozporu se sny a cíli, které máme ve sportovní oblasti. To se nevylučuje. Vždy musíme být skromným klubem, který se bude snažit přechytračit a porazit ekonomicky silnější větším zápalem a srdcem. Na druhou stranu je fakt, že klubový rozpočet v určitém čase narostl do dnešní výše, která není dlouhodobě udržitelná. Už v nadcházejícím roce přikročíme k dramatickým úsporám v některých kapitolách. Zodpovědně však mohu říci, že to automaticky neznamená horší kvalitu hráčů nebo pokles sportovní stránky. Musíme se zaměřit na mladé, finančně dostupné, talentované a ambiciózní hráče. Současně je také úkolem hledat nové partnery, kteří by se začlenili do akcionářské struktury.

Našel jste prostor k bližšímu poznání fungování mládežnického úseku? Máte s ním nějaké záměry?
S Josefem Morkusem, šéfem mládežnického úseku, jsem v častém kontaktu, komunikuji s trenéry, navštěvuji mládežnická utkání, mluvím s rodiči, po sezóně jsem byl i v kabině za chlapci z U19 a U17. Práci s talenty vidím jako nesmírně důležitou. Odvíjí se od ní budoucnost klubu a zaslouží velkou pozornost. I proto jsme v uplynulých měsících vyvinuli poměrně vysoké úsilí a tlak na to, aby vznikl dokument v podobě klubového manuálu výchovy mládeže a sportovní filosofie FC Vysočina. Z něj se bude vycházet herní a sportovní filosofie klubu. Primárně jde o to co nejlépe připravit naše dorostence pro přechod do „“áčka“, aby si nemuseli zvykat na jiné tréninky, jiné herní návyky a jiné rozestavení. Klubu bychom chtěli nastavit herní tvář, kterou si bude udržovat a dál pěstovat.

Paralelně s tímto materiálem jste zpracoval ještě jeden výrazně stručnější text, že?
Napadlo mne, že by bylo vhodné sepsat motivační soupis zásad a principů, podle kterých by se měli chovat naši hráči, zaměstnanci a trenéři. Ve spolupráci napříč klubem tak vznikl souhrn základních hodnot a zdravých principů myšlení FC Vysočina Jihlava. Chceme tak navenek prezentovat naše hodnoty a věříme, že se s nimi nejen veřejnost ztotožní. Jsem rád, že jej tímto mohu oficiálně představit - ZDE.

Nejviditelnější část klubu nepochybně tvoří prvoligový dospělý tým. Co říci k jeho podzimnímu účinkování?
Rozhodně můžeme hovořit o zklamání, neboť jsme doufali, že se nám bude dařit lépe a výkonnost týmu bude stabilnější. Doufali jsme, že tým nebude skákat od jednoho skvělého výkonu ke čtyřem špatným. Možná to souvisí s psychickou odolností hráčů, která trpí tím, že někteří už hrají o záchranu příliš dlouho. Realizačnímu týmu se bohužel nepodařilo hráče ve většině utkání nakopnout k tomu, aby z nich bylo cítit odhodlání vyhrávat utkání, dělat výsledky za každou cenu a nechat na hřišti něco navíc. Z tohoto stavu se musíme poučit a učinit takové kroky, aby se klima v prvním týmu změnilo. Hráčům nelze vytknout 100% přístup, ale v důležitých utkáních je třeba přidat něco navíc.

Nakolik do celkového obrazu a hodnocení sezóny promluvily dva poslední nepodařené zápasy?
Jsem zastáncem dlouhodobé práce, která nemusí přinášet výsledky hned a naplno by se měla projevovat až v delším časovém horizontu. Právě proto bych nechtěl hodnotit úspěch či neúspěch podzimu pohledem na poslední dva duely dlouhodobé soutěže. Myslím si totiž, že tyto zápasy pouze podtrhly náš špatný podzim. Samozřejmě, že kdyby nám bodově vyšly lépe, tak bychom asi přes zimu byli klidnější a nezbytné kroky bychom dělali pomaleji. Tento neúspěch uspíšil naše přesvědčení, že není na co čekat a je nutné zásah provést hned.

Lze upřesnit kroky, které se klubové představenstvo chystá v krátké době uskutečnit?
Změny se dotknou hráčského kádru a mohou se dotknout i realizačního týmu. Nezapadá do nich samozřejmě přestup Honzy Hanuše do Jablonce, který byl dán obecně stavem jeho smlouvy a jeho touhou po dalším kariérním posunu. Mohli jsme ho v Jihlavě „násilím“ držet ještě půl roku, ale to by nepředstavovalo dobré řešení pro nikoho.

Hrozí, že řady FC Vysočina v zimě opustí další hráči? Média i fanoušci spekulují o odchodu Davise Ikauniekse...
Je mi jasné, že tyto spekulace jsou vděčným tématem. Bohužel je podporuje i hráčova zastupující agentura. My však momentálně na Ikauniekse žádnou nabídku neregistrujeme a s nikým nejednáme, tudíž jsou tyto úvahy bezpředmětné. Obecně platí, že pokud bude předložena na našeho hráče nabídka, která bude ekonomicky smysluplná, budeme o ní jednat a pokud hráč bude chtít odejít, můžeme se dohodnout. U Davise je však cena stanovena hodně vysoko, tudíž není příliš reálné, že by k jeho transferu došlo už v zimě.

K jakým příchodům v zimním přestupovém období dojde?
Rozhodně v tomto směru nezahálíme a intenzivně pracujeme. Pevně věříme tomu, že základní informace budou k dispozici na začátku ledna. Konkrétní počty a jména nyní nemohu prezentovat. S určitostí mohu říct, že se do „áčka“ minimálně pro úvod zimní přípravy přesune pět talentovaných hráčů z juniorky a dorostu FCV.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu