14.12.2017, Miroslav Fuks

Březina: Stadión ještě nikdy neprošel takovým počtem stavebních akcí

Březina: Stadión ještě nikdy neprošel takovým počtem stavebních akcíFotbalový klub netvoří pouze hráči nebo trenéři jednotlivých týmů. Jeho důležitou a nedílnou součástí představují zaměstnanci klubu, kteří se fotbalistům snaží vytvářet co nejlepší zázemí pro jejich sportovní růst. O ohlédnutí za skončeným rokem 2017 jsme požádali Jindřicha Březinu, technického manažera FC Vysočina Jihlava.

 

Zejména ve fotbalovém areálu v Jiráskově ulici panoval v uplynulém roce čilý ruch. Můžete zrekapitulovat investice, kterými prošel?
Náš stadión dosud nikdy neprošel takovým počtem investičních akcí Statutárního města Jihlava nad rámec běžné údržby, jako tomu bylo v roce 2017. Výraznou měrou je financoval přímo magistrát, přičemž náš klub do těchto oprav vložil čtvrt milionu korun. Šlo o náročný souběh prací, který jsme ve spolupráci s městem dokázali dovézt ke zdárnému cíli. Velký dík za to náleží Ondřeji Stránskému, vedoucímu oddělení správy realit jihlavského magistrátu.

Největší radost všem sportovcům jistě udělala rekonstrukce hřiště s umělým travnatým povrchem v ulici Evžena Rošického, že?
Toto dvanáct let staré hřiště už dlouho volalo po generální opravě. Jeho havarijní stav byl způsoben abnormální zátěží, kdy jej využívají nejen mládežničtí fotbalisté FKM Vysočina, ale též žáci a učitelé ZŠ Evžena Rošického, členové Regionální fotbalové akademie Kraje Vysočina, sportující veřejnost a v neposlední řadě i hráči Malé kopané Jihlava. Magistrát do rekonstrukce vložil více než 5 milionů korun, za něž se podařilo nejen vyměnit umělý travnatý povrch, ale i opravit podkladní a drenážní vrstvy. Musím říci, že tato oprava se velmi povedla. Troufnu si říci, že na 10 let máme toto hřiště vyřešeno.

Která realizace byla technicky nejsložitější?
Nečekané starosti vždy způsobí havárie. Museli jsme zvládnout hned dvě, přičemž šlo o vynucené opravy vodovodní přípojky do sociálního zázemí do sektoru hostí a hlavně výměnu kanalizace pod vedlejším travnatým hřištěm, na niž je napojen objekt sportovní haly s bazénem v ulici Evžena Rošického. Nemohli jsme tak ohrozit či nějak omezit provoz bazénu. Na vyřešení této havárie navíc bylo hrozně málo času a my jsme ji museli uskutečnit ve velmi krátkém čase během probíhající podzimní fotbalové sezóny. Havárie si vynutila zásah do travnatého povrchu, který jsme vzhledem ke konci vegetačního období museli vyřešit položením travních koberců. Šlo o náročný úkol, za jehož zvládnutí náleží poděkování firmě Stavospol.

Výrazné proměny svého zázemí se dočkali fotbalisté prvního týmu FC Vysočina...
Rekonstrukci a potřebné rozšíření kabiny našeho „áčka“ jsme v hlavě nosili už řadu let. Jsem rád, že jsme ji během letní přestávky dokázali v krátkém čase uskutečnit.

Dvě stavební akce na stadiónu finišují v závěru tohoto roku..
První představuje demontáž kotle v šatně hostujícího celku a propojení systému vytápění na centrální vodovod. Druhou je výměna hlavní vjezdové brány na stadión z ulice Evžena Rošického, kdy se konečně dočkáme automatického systému uzavírání stadiónu a pořádku v otázce vjezdů do areálu mimo běžný provoz.

Opomenout nelze ani dvě opravy, které se týkaly umělé travnaté plochy v areálu Na Stoupách v Jihlavě...
Ano, zde bylo nutné provést renovaci některých míst umělého travnatého povrchu a opravu osvětlení.

Které dodávky jste dosud nezmínil?
V první polovině roku byly provedeny stavební úpravy v části bývalé ubytovny, kde vznikly šatny pro žákovské týmy U12 a U13 a vytvořeno bylo dívčí sociální zařízení. Vedle toho jsme v témže objektu dotáhli do konce zřízení kanceláře a zázemí pro realizační tým juniorky.

Jakých změn by se areál stadiónu v Jiráskově ulici mohl dočkat v příštím roce?
Rádi bychom dokončili postupnou rekonstrukci oplocení tohoto rozlehlého prostoru, kdy by přišla na řadu realizace plotu v prostoru od nové vjezdové brány po budovu bazénu. Dále se uvažuje o završení průběžných oprav bývalé ubytovny na stadiónu. Konkrétně by šlo o zadní prostor, kde dříve fungovalo sklenářství. Nově bychom i tady chtěli najít smysluplné využití pro chod klubu, potažmo pro fotbalisty.

Kolik pracovníků momentálně zastřešuje technický úsek FC Vysočina? Jaký je záběr jejich činnosti?
Disponujeme třemi správci sportovních areálů, kteří pečují nejen o stav jednotlivých hřišť, a dalším čtvrtým správcem na vedlejší úvazek. Pod technický úsek náleží též kustod dospělých celků, uklízečka a paní, která zajišťují chod prádelny a skladu pro mládež. Tento tým pokrývá široké spektrum pracovních činností, ovšem rozhodně není schopen pokrýt veškeré narůstající potřeby kluby. Naštěstí nám pomáhá a vychází vstříc řada firem a živnostníků. Náleží jim za to velký dík!

O jaký počet hracích ploch pečujete? Postačují potřebám klubu?
V areálu v Jiráskově ulici jde o dvě travnaté plochy a hřiště s umělou trávou polovičních rozměrů. V areálu Na Stoupách pečujeme o přírodní a umělý trávník. Dále se staráme o travnatá hřiště v Antonínově Dole a Vyskytné u Jihlavy. V návaznosti na spolupráci se Sokolem Bedřichov se podílíme i na údržbě travnatého hřiště Na Točně v Jihlavě, kde trénují naše přípravky. Vytíženost hřišť je při rozsahu tréninkové procesu a množství zápasů našich týmů na hraně možností. Zatěžuje je též chod Regionální fotbalové akademie, čímž se dostáváme na 18 fotbalových týmů! Tím logicky stoupají i nároky na údržbu hřišť a logistiku rozdělení mančaftů na dostupné tréninkové plochy. Přes toto enormní vytížení si troufám tvrdit, že se v rámci našich klimatických podmínek můžeme pyšnit velmi dobrým stavem trávníků, což potvrzují i vyjádření nezávislých odborníků. Jde o výsledek výborné práce našich trávníkářů.

Výkladní skříní každého klubu je samozřejmě hrací plocha hlavního stadiónu. Jak jste spokojeni s její kvalitou?
Trávník našeho typu má standardní životnost kolem tří let, tudíž už v létě bychom měli uvažovat o uskutečnění jeho výměny. Přesto mohu říci, že nyní je hlavní hřiště ve velmi dobrém stavu.

Závěrem bych rád poděkoval pracovníkům technického úseku FC Vysočina a firmám, které nám pomáhají se zajištěním kvalitních sportovních ploch ve svěřených areálech. Nejen jim pak přeji vše nejlepší do roku 2018!

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu