11.01.2007, iDnes.cz

Ze Svobody je přes zimu futsalový střelec

Ze Svobody je přes zimu futsalový střelecVysoké Mýto - Když Ivo Svoboda skóruje, mohou futsalisté Nejzbachu slavit. Zatím vždy platila rovnice: Svobodův gól = vítězství Vysokého Mýta. „Čekal jsem, že nějaké branky přijdou dřív,“ říká devětadvacetiletý fotbalista, který poprvé zkouší nejvyšší futsalovou soutěž. Čtyřikrát vyšel střelecky naprázdno.

 
A vždy Nejzbach prohrál. Dočkal se až napopáté. A jeho gól přišel v pravou chvíli. Pomohl vysokomýtskému týmu k premiérovému triumfu v Poháru ČMFS.

„Byl to náš nejlepší zápas. A možná důležitější než jedno dvě utkání v lize,“ radoval se Svoboda.

Další dva góly přidal před pár dny v dohrávce v Plzni. Měl lví podíl na ukončení série ligových porážek Nejzbachu.

Ale možná to byly jeho rozlučkové trefy. Muž, který si před pár lety zahrál i o Ligu mistrů v dresu Slavie, má na prvním místě fotbal. Je hráčem druholigové Jihlavy. A příprava na jarní sezonu už na Vysočině odstartovala.

„Pokud to nepůjde skloubit, futsal bude muset ustoupit,“ podotkl Svoboda. „Fotbal mě živí.“

Futsal je pro něho už dlouho zimním doplňkem. „Během dovolené jsem ho hrál na nižší úrovni každý rok s klukama, s nimiž jsem vyrůstal v Litomyšli,“ řekl Svoboda.

Jinak než zpestření ho brát ani nemohl. Spojení první liga ve fotbalu a ve futsalu nejde dohromady. Až teprve s přesunem do druhé nejvyšší soutěže si začal pohrávat s myšlenkou zkusit halový sport i na nejvyšší úrovni.

„Vysokomýtský manažer Mlejnek mě už dva roky přemlouval, ale pořád to nějak nevycházelo,“ poznamenal Svoboda.

Až teprve na sklonku minulého roku si plácli.

„Podzimní sezona nám skončila 12. listopadu. Zimní pauza je dlouhá, tak jsem se nechal přemluvit,“ řekla posila Nejzbachu. „Lákala mě i možnost vyzkoušet si první ligu.“

Ani vedení druholigové Jihlavy, kde momentálně působí, nebylo proti.

„Ale je jasné, že futsal bude muset jít brzo zase na vedlejší kolej,“ upozornil Svoboda.

Zatím si ho však může užívat. Podobně jako jeho jihlavský spoluhráč Petr Vladyka, jenž hraje v Chrudimi. „Má s futsalem mnohem více zkušeností než já. Na začátku mě trošku zasvětil do prvoligového prostředí,“ řekl Svoboda.

A od prosince ho už poznává sám na vlastní kůži. „Postupně si zvykám. Fotbalové návyky jsou jiné,“ řekl. „Ale snad to půjde nahoru. Naberu zkušenosti, a až jednou nebudu hrát fotbal na vrcholové úrovni, mohu je využít. Tedy pokud nebudu na futsal už starý.“

V jeho hlavě však mají zatím navrch fotbalové plány. Ten nejbližší se jmenuje návrat s Jihlavou do první ligy. „To je náš hlavní úkol,“ potvrdil Svoboda.

A dál? Když se přání splní, zahraje si v nové sezoně znovu nejvyšší soutěž, kde už posbíral přes sto startů?

„Více mě láká zahraničí, i když těžko můžu pomýšlet na nějakou špičkovou soutěž. Už v létě jsem jsme chtěl odejít někam ven, ale bohužel vinou zranění jsem nesehnal nic takového, co jsem si přál,“ řekl Svoboda. „Pokud s Jihlavou postoupíme, bude to příjemné dilema. Ale uvidíme v létě.“

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu