25.02.2018, Miroslav Fuks

Petr Buchta: Vyzkoušeli jsme si, že by to mohlo fungovat

Petr Buchta: Vyzkoušeli jsme si, že by to mohlo fungovatDo Jihlavy přišel v polovině ledna významně zvýšit konkurenci na postu stopera a zabojovat o místo v základní sestavě FC Vysočina. Host z Bohemians se během zimní přípravy skutečně prosadil a v úvodní jarní bitvě přispěl k překvapivému vítězství nad Slavií. Nyní je zcela na místě, abychom vám stopera Petra Buchtu (nar. 15.7.1992) blíže představili!

 

NA AKTUÁLNÍ TÉMATA

Za jakých okolností se zrodil tvůj příchod do Jihlavy?
Přesně to nevím. Myslím, že svoji roli v tom sehrál asistent Michal Šmarda, jenž mne dobře znal ze společného působení v Brně. Jsem moc rád, že si na mne Vysočina při snaze posílit obranu vzpomněla. Chtěl jsem hrát ligu, protože jsem cítil, že bych v Bohemce tolik herních příležitostí nedostával.

Jak proběhla tvá aklimatizace v Jihlavě? Nakolik se kabina v FCV liší od té v Brně či v Ďolíčku?
Kolektiv je v Jihlavě super. Myslím, že jsem zapadl docela rychle. Dobře jsem znal Zuba a Míru Keresteše, s dalšími od vidění. Vše proběhlo v pohodě.

Můžeš porovnat i zázemí těchto klubů?
Jihlava je na tom z hlediska tréninkového zázemí či regenerace podobně jako Brno, jelikož máme vše potřebné na stadionu. Bohemka přes týden působí ve svém centru v Uhříněvsi.

Věřil jsi, že si vybojuješ místo v základní sestavě?
Kdybych tomu nevěřil, tak bych do Vysočiny asi ani nešel. Chtěl jsem tuto výzvu zkusit a věřil jsem tomu, že jihlavský zájem je podložen i reálnou šancí nastupovat v základní sestavě.

Jaký si měl dojem z přípravy a zimních duelů?
Nastoupil jsem do pěti utkání, z toho hned do dvou v rámci soustředění v Turecku. Hráli jsme proti těžkým soupeřům a já jsem z těchto zápasů měl docela dobrý pocit. Věřím, že jsme přes zimu zlepšili obrannou fázi, naopak jsme docela dost branek vstřelili. Jistě tomu přispěl velice náročný zimní tréninkový dril.

Velmi ostrý jarní start obstarala bitva proti Slavii. Jak tento zápas s odstupem dnů hodnotíš?
Už v zimní přípravě jsme si vyzkoušeli, že by to mohlo fungovat a úvodní ligový duel to snad potvrdil. Pro celý tým je samozřejmě skvělé a povzbudivé, že jsme jarní část zahájili tříbodovým ziskem proti takto těžkému soupeři. Je pravdou, že jsme v některých situacích měli velké štěstí, v určitých pasážích jsme se možná až příliš zatáhli. Slavie měla velký tlak, ale my jsme závěr zápasu zodpovědně odbránili a uskákali. A v brance nás podržel Raky!

Bylo těžké uhlídat Škodu a spol.? Při jakém momentu ti nejvíce zatrnulo?
Škoda je nepříjemný, vysoký a silný, hráči Slavie jej centry ze stran často hledali. Vždy to s ním je těžká šichta. Naštěstí jsme to společně s Tlusťochem zvládli. Nejhorší byl asi moment z prvního poločasu, kdy Škodovu hlavu našel přesným obloukem Hušbauer, jenže následná hlavička letěla vedle tyče. S obavami jsem sledoval i střelu Hušbyho z hranice vápna, kterou skvěle vyrazil Raky.

OHLÉDNUTÍ ZA KARIÉROU

Pocházíš z Brna? Proč jsi první fotbalové krůčky učinil v Bosonohách?
Ano, jsem Brňák. Za Bosonohy, což je brněnská městská část, hrával táta, takže mne sem už ve čtyřech letech přivedl do přípravky a stal se i mým prvním trenérem. Navíc to bylo asi jen dva kilometry od našeho bydliště. Cílem bylo, aby mne fotbal bavil. Nikdy jsem nesledoval velké sportovní ambice. Vše šlo přirozenou cestou.

Přesto si Zbrojovka brzy všimla tvého talentu...
Do Zbrojovky jsem přestoupil v půlce čtvrté třídy v roce 2002. Celkem plynule jsem prošel jednotlivými mládežnickými kategoriemi. Některé jsem samozřejmě i přeskočil, protože jsem toho dost odehrál se starším ročníkem 1991.

Kdy jsi poprvé zaklepal na kabinu „áčka“?
Premiérový trénink jsem si vyzkoušel už v sedmnácti letech, ale součástí prvního týmu jsem se stal až v létě 2011. Paradoxně pro mne bylo asi výhodou, že Brno zrovna sestoupilo do II. ligy. V týmu nastala menší konkurence a já tak získal prostor v „áčku“ pod trenérem Wagnerem a později Čuhelem. Hned v prvním ročníku mezi dospělými jsem si připsal cenné zkušenosti během 16ti druholigových startů. A nakonec jsme s odřenými ušima šťastně vybojovali návrat do ligy, když účast odmítli Ústí nad Labem a Sokolov. Jihlava tehdy šla z 2. místa a vzpomínám si, že nás dvakrát porazila.

V týmu ses zabydlel i pro I. ligu. Kdy jsi debutoval a jak velký rozdíl si mezi oběma soutěžemi vnímal?
Obrovské rozdíly mezi oběma soutěžemi jsem poznával postupně. Hned v prvním kole jsem na minutku naskočil jako levý záložník při výhře na půdě Slovácka a podobně jsem si ve 3. kole užil další překvapivé vítězství v Plzni. Křest ohněm pro mne byl první duel v základní sestavě, kdy jsme v 5. kole nastoupili na Slavii. Vzpomínám si, že jsem při standardkách bránil urostlého stopera Latku. To bylo loket sem, loket tam a jeli jsme domů s vysokou porážkou 5:0... Tehdy jsem zavinil asi čtyři góly... Začátky byly vážně krušné.

Jak se vyvíjela tvá pozice v brněnském kádru? Kdy si se stal součástí základní sestavy?
První delší sérii zápasů v úvodní jedenáctce jsem absolvoval už na jaře 2013. V ročníku 2013/14 jsem byl v základu hned 22x, což se celkem přeneslo i do následného podzimu. Na jaře 2015 jsem však měl zdravotní problémy a do ligy jsem naskočil jen dvakrát.

Vše sis ale vynahradil v ročníku 2015/16, že?
To byla moje dosud nejlepší sezóna, neboť jsem odehrál 28 utkání v základní sestavě. A pod vedením trenérů Kotala a Šmardy se dařilo i mužstvu, protože jsme se po dlouhé době pohybovali v horní polovině tabulky a nakonec jsme brali výbornou 6. příčku.

Jaké byly tvé myšlenky po takto vydařeném ročníku v létě 2016?
Chytil jsem se špatného manažera, který mi postavil vzdušné zámky o lákavých zahraničních angažmá. Bohužel, uvěřil jsem nesmyslům a rozhodl jsem se Brno opustit. Místo toho jsem byl asi čtyři měsíce bez fotbalu a čekal jsem doma na gauči, kdy vytoužený kontrakt z ciziny přistane. Nastalo však vystřízlivění, myslel jsem si, že to bude jednodušší. Nabídka podle našich představ nepřišla, s tím člověkem jsem se rozešel ve zlém a v průběhu podzimu jsem se snažil nalézt angažmá zpátky v české lize. Nakonec jsem až zkraje listopadu podepsal smlouvu v Bohemians. Celé anabáze však nelituju. Sice jsem se zabrzdil ve slušném momentu kariéry, ale stejně jsem cítil, že potřebuji změnu prostředí.

V Ďolíčku jsi strávil něco přes rok. Jak toto období hodnotíš?
Na podzim jsem už nic odehrát nestihl, ale na jaře 2017 jsem mohl být se svým vytížením spokojený. Z jedenácti startů jsem byl desetkrát v základu. Pravdou je, že se moje pozice zhoršila s nástupem trenéra Haška. V létě jsem navíc musel operací vyřešit vleklé problémy s ramenem, což znamenalo opožděné zapojení do letní přípravy a zhoršilo to mé šance na podzimní prosazení do sestavy. V konkurenci stabilní dvojice Hůlka – Šmíd jsem zasáhl jen do dvou ligových utkání. Kluci hráli fakt dobře a nedostávali jsme branky. Trenér neměl důvod měnit sestavu.

S čím si šel do zimní přípravy?
Bylo mi řečeno, že bude lepší, když si najdu nové působiště už během zimního období. Přípravu jsem s Bohemians zahájil, ale věděl jsem, že brzy zamířím na nové angažmá a jaro odehraji v dresu jiného klubu.

Mimochodem, jak si dlouhodobě vnímal fotbalovou Jihlavu? Na mysli mám ligové zápasy či časté konfrontaci v mládežnické éře?
Vždy to byl rival. Vzdáleností jsme k sobě měli blízko, tudíž vzájemné zápasy byly vyhecované a vybavuji si, že jsme se v dorostu s některými protihráči moc nemuseli. Dospělá kategorie tuto nevraživost samozřejmě zahladila.

V I. lize jsi už nastoupil do 91 zápasů. Na jaké postu se cítíš nejlépe?
Jednoznačně jako stoper. Nasazení na pravém či levém beku je spíše nouze. Nějak si to tam odehraju, ale není to pro mne ideální pozice.

Nesmíme zapomenout na tvé gólové trefy v I. lize. Můžeš je připomenout?
Byly tři, tudíž si je vybavuju docela snadno! :-) Premiérovou branku jsem zaznamenal v srpnu 2013 na Bazalech, když jsem hezky technicky obstřelil obránce. Šest minut před koncem jsem tak snížil na 2:1, ovšem k bodu to nakonec nevedlo. Tentýž podzim jsem si připsal druhou branku, když jsem hlavou po rohu otevřel skóre v Mladé Boleslavi. Jenže nakonec jsme prohráli 5:2. Více radosti mi tak udělal až třetí gól v březnu 2016, kdy jsem měl při rohu lehkou práci a s Brnem jsme nakonec Duklu porazili 3:0.

Kde vidíš svoji další fotbalovou budoucnost?
To je složitá otázka. Ve fotbale se těžko plánuje. Mám před sebou jaro v dresu FCV a udělám všechno pro to, abychom nejvyšší soutěž pro Jihlavu zachránili. To by byla ideální výchozí situace pro jednání v letním období. Je jasné, že ve mně pořád ještě je touha po zahraničním angažmá, ale rozhodně není primární. Po nedávných zkušenostech si strašně vážím, že mohu hrát v lize. Nebylo lehké se vrátit zpět.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu