25.06.2018, Miroslav Fuks

Jan Staněk: Mám obrovskou motivaci v nové sezóně vyhrávat

Jan Staněk: Mám obrovskou motivaci v nové sezóně vyhrávatOd smolného sestupu FC Vysočina Jihlava do FORTUNA:Národní ligy uplynuly čtyři týdny a v jihlavském klubu se udála řada změn. Dovolili jsme si proto oslovit ředitele klubu Jana Staňka s žádostí o aktuální rozhovor. Rádi vám nabízíme snad zajímavý výsledek našeho povídání.

 

Už jste se s nepříjemným sestupovým faktem vyrovnal a našel jste motivaci do další náročné práce?
Vzhledem k tomu, že jsme se museli hned začít připravovat na novou sezónu, tak mi ani nic jiného nezbývalo. Ve sportovním životě to byla ta nejhorší věc, která se mi přihodila. Logicky tento moment budu mít v sobě asi hodně dlouho, ale na druhou stranu mám velkou chuť pokračovat v klubu v naplňování věcí, které jsme v loňském roce započali. Současně mám obrovskou motivaci v nové sezóně vyhrávat.

Na které úkoly jste se v uplynulých týdnech zaměřili? Jak hektické je léto v menším fotbalovém klubu po sestupu do II. ligy?
Těch věcí je celá řada, a to vzhledem k tomu, že jsme malý klub, kde se o všechno stará pouze pár lidí. Jednám s partnery, řeším personální otázky, vedu některá jednání o hráčích, trenérech, připravuji rozpočet na další rok atd. Neřeším jenom první tým, ale i juniorku a mládež, kde připravujeme start klubové akademie. Rozhodně se nenudím.

Nakolik se po sestupu promění klubový rozpočet? O kolik je nižší příspěvek za prodej televizních práv? Jak na změnu ligy reagují kluboví sponzoři?
Pokud jde o rozpočet, tak o něm již máme poměrně jasno. Logicky dochází k jeho snížení, a to jak přirozenou cestou, tak i úsporami. Některé náklady klesnou nebo zcela zmizí z toho důvodu, že II. liga je méně organizačně náročná, odpadnou nám zahraniční soustředění apod. Určitě ušetříme na platech hráčů. Nebudeme držet tak široký kádr, jaký jsme měli v předchozích letech, protože to na FORTUNA:Národní ligu není nezbytné. Budeme mnohem více pracovat s odchovanci, což ale byl směr, který jsme deklarovali již loni a sestup na něj nemá žádný vliv. Přirozeně pak budeme činit další úsporná opatření, která by měla umožnit stabilizaci klubu. Náš rozpočet by se měl pohybovat okolo 40 mil. Kč, což je na druhou nejvyšší soutěž stále nadstandard. Pokud jde o příjmy, tak příspěvek z marketingových a televizních práv nám klesne o nějakých 65%, což je velký zásah do příjmové složky. Partneři klubu zatím podle prvních reakcí nenechají klub ve štychu, věří naší práci v klubu, věří naší práci s mládeží a nemělo by dojít k významnému odlivu partnerů, což by bylo skvělé.

Tématem číslo jedna je trenér Svědík a jeho setrvání v Jihlavě. Mohou si už fanoušci oddychnout? Zůstane i pro II. ligu v Jihlavě?
Nyní je již jasné, že aktuálně s námi zůstává. Trenéra jsme přivedli po pečlivé úvaze a výběr nebyl činěn na půl roku. Trenér je pro nás nositelem myšlenek, které klub razí a přesně naplňuje klubovou filozofii. Je to jeden z nejlepších a nejnadějnějších trenérů u nás. Pokud by měl v budoucnu odejít, máme již vytipovaná jména, která by na jeho práci mohla navázat. Platí, že v Jihlavě bude trénovat ten, kdo beze zbytku naplní klubovou filozofii a podřídí se jí.

Neméně otazníků panuje i kolem hráčského kádru. Lze očekávat odchody dalších hráčů, kteří na sebe upozornili během jarní sezóny?
Již jsem uvedl, že hráčský kádr nebude tak široký, jako byl v I. lize. Odejdou zejména fotbalisté, kteří nejsou odchovanci a nemají z dlouhodobého pohledu pro klub perspektivu. Jedná se hlavně o hráče, kteří na jaře pravidelně nenastupovali, dlouhodobě neměli požadovanou výkonnost odpovídající jejich platu, nebo měli na klub požadavky, které klub nebyl ochoten akceptovat. To je první skupina hráčů. Tyto by měli nahradit zejména talentovaní odchovanci, kteří by měli dostat šanci ukázat, zda s nimi můžeme do budoucna počítat, nebo nemůžeme.

Druhou skupinu tvoří fotbalisté, kteří mají nadstandardní hráčskou kvalitu, kterou prokázali v nejvyšší soutěži a o které bude zájem z vyšších soutěží, nebo ze zahraničí. U těch se budeme určitě na jednu stranu chovat racionálně ekonomicky, ale budeme brát na zřetel také ambice FC Vysočina. Pokud budou nabídky odpovídající naším představám - to znamená nabídky, které nejde odmítnout, pak určitě budeme jednat. Platí ale také pravidlo, že rozhodně neodejdou a ani nemohou odejít všichni, protože máme ambice, které se chceme pokusit naplnit.

Mohou se fanoušci těšit i na nové tváře? Je reálné posílení ze soupisek prvoligových klubů?
Již v zimě k nám přišli převážně neznámí hráči, u kterých naši fanoušci pochybovali, že by mohli týmu nějak pomoct a velmi nás kritizovali za odchody zkušených hráčů, zejména v obraně a na postu brankáře. Naštěstí pro nás se ukázalo, že podceňování hráči jako Petr Buchta, Kamso Mara nebo Vlad Levin nám hodně pomohli a tým posunuli k mnohem lepším výkonům než na podzim. Pořádnou šanci dostal Matej Rakovan, do základní sestavy se vrátil David Štěpánek a nezklamali. Já říkám, že Jihlava hvězdy nekupuje, ale že je vytváří. Touto cestou budeme chtít určitě pokračovat a přivádět mladé české hráče a cizince, protože jsou to fotbalisté, kteří chtějí pracovat a mají chuť se zlepšovat a mohou se klubu vrátit ekonomickým přínosem. Tlak na začleňování odchovanců je pak nezbytný proto, abychom vytvářeli na Vysočině nové hrdiny a vzory z kluků, kteří zde vyrostli. Aktuálně chceme přivést 3 hráče do základní sestavy. Další příchody pak budou závislé na odchodech. Naše snaha se bude prioritně upínat hlavně na posty pravého obránce, útočníka a brankáře. Rádi bychom dotáhli příchod Honzy Javůrka, který má zkušenosti ze Sigmy a loňský rok měl velmi dobrý ve Znojmě. Uvidíme, jaké možnosti nám pak dá ztenčování kádrů prvoligových týmů.

Vysočina je spolu s Brnem pokládána za aspiranta postupu. Půjdete do sezóny s jednoznačným cílem vrátit se mezi českou fotbalovou elitu?
Já asi přemýšlím trochu jinak než většina lidí a mám v klubu hlavně ty dlouhodobější cíle. Jeden soutěžní ročník je hodně krátkodobý cíl. Samozřejmě ale svou představu o nadcházející sezóně mám. Myslím, že když udržíme z jarní základní sestavy 7-8 hráčů, které vhodně doplníme, tak jsem přesvědčen, že bychom měli hrát v první pětce. Pak už bude hodně záležet na tom, jak se přizpůsobíme zcela odlišnému hernímu stylu ve druhé lize, jak dokážeme zvládnout změnu vlastního herního systému, protože budeme muset hrát zcela odlišně, než jsme hráli v první lize. Budeme muset mnohem víc tvořit, vyrovnat se s tím, že se na nás bude chtít hodně týmů vytáhnout a budou hrát agresivně. Těch aspektů je celá řada. Obrannou hru máme z loňského roku zvládnutou. Stopery budeme mít na druhou ligu nadstandardní, a pokud udržíme střed hřiště a najdeme střelce z vlastních zdrojů nebo z venku, mělo by to být dobré. Pokud těch vynucených odchodů bude víc, pak se musíme pokusit je nahradit. I kdyby se to kvalitativně povedlo, bude chvíli trvat, než si tým sedne. Pak může být vstup do soutěže náročný.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu