26.01.2001, Redakce

Na jaře si chceme ověřit schopnosti hráčů

Bezmála již tři roky stojí v čele nejúspěšnějšího fotbalového klubu Jihlavského kraje ing. Zdeněk Tulis. Bývalého úspěšného brankáře KPS Brno, Slovanu Bratislava, Dukly Praha, Sigmy Olomouc a FAC Wien jsme požádali o rozhovor, který by měl mapovat a hodnotit právě toto uplynulé období završené sedmou příčkou FC vysočina Jihlava v podzimní tabulce druhé ligy.

 
Jak vzpomínáte na své první kroky a pocity v roli ředitele tehdejšího FC PSJ.

S nabídkou mne oslovil můj přítel a bývalý spoluhráč v KPS Brno ing. František Vaculík. Dost dlouho jsem váhal. Fotbalovou kariéru jsme ukončil, v Brně jsem realizoval své podnikatelské aktivity a především jsem se věnoval rodině, které jsem splácel dluh mého fotbalového života. Navíc jsem si byl vědom obtíží a nejistot působení ve fotbalu. Nakonec mne Vaculík během tří měsíců přesvědčil. Mojí podmínkou však byla realizace dlouhodobého systematického projektu, který skončí vybudováním nového stadiónu a postupem do první ligy.

Od počátku jsem se přesvědčoval, že mne čeká strašně těžká práce a musím se přiznat, že i po půl či třičtvrtě roce působení v Jihlavě jsem přemýšlel o svém odchodu. Dokonce jsem přemlouval pana Vaculíka ať toho nechá a raději své peníze investuje do prvoligového fotbalového klubu s pevnými základy a tradicí. Naštěstí vždy zvítězilo přesvědčení jít náročnou a tvrdou cestou, která by nás měla dovézt k vytvoření silného klubu. Vždyť tento kraj má z hlediska polohy a nedostatečné nasycenosti fotbalem obrovskou perspektivu.

Co považujte za nejdůležitější momenty uplynulé tříletky z pohledu fotbalového klubu?

Veřejnost by si měla uvědomit, že jednoznačný dík patří společnosti PSJ holding, bez jejíž podpory by nebylo možno takový rozsáhlý projekt rozjet. Chtěl bych ocenit velkou serióznost a vstřícnost všech majitelů společnosti i ředitelů jednotlivých dceřiných firem. Především jejich zásluhou se podařilo vystavět velmi pevné základy, na kterých lze odstartovat další růst klubu. Druhým důležitým momentem byl příchod osob zvenčí, které do jihlavského fotbalu přinesly nové prvky a dokázali přesvědčit i kmenové pracovníky a trenéry klubu, že tato mravenčí práce má smysl. Mám na mysli trenéry Matušku, Fikese, Dudu či teď duo Machálek – Kolečko. Třetí klíčovou etapou byl vstup města do akciové společnosti FC Vysočina Jihlava, který se podařil především díky neustálému a vytrvalému přesvědčování důležitých a vlivných lidí o smysluplnosti našeho projektu. Jsme rádi, že i oni fotbal nyní vidí jako jednoznačný světový fenomén, který má sílu stmelovat a sbližovat lidi celého našeho kraje, potažmo celého regionu a tímto ho i výrazně zviditelňovat v očích celého státu. Pomoc města nám umožnila učinit další důležitý krok v rozvoji fotbalu na Vysočině, který v současnosti klepe na bránu elitní fotbalové dvacítky klubů v České republice. Něco takového bylo před třemi lety pouhým snem. Jsem přesvědčen, že před našim klubem jsou velmi dobré perspektivy. Zapomenout samozřejmě nemohu ani na další subjekty, která nám větší či menší měrou pomáhají. Zejména se jedná o Pivovar JEŽEK, Pojišťovnu ZÜRICH a Motorpal Jihlava. Těší nás, že se okruh lidí a firem ochotných fotbalu pomoci neustále rozšiřuje.

Věřil jste v době Vašeho nástupu do klubu v tak rychlý vzestup?

Měl jsem tehdy určité plány a podle nich jsme dnes tak dva roky v předstihu. Nesmíme však usnout na vavřínech, neustále tvrdě pracovat a nedopustit ústup z těžce vydobytých pozic.

Jakou roli v klubu plní mládež?

Výchova kvalitního fotbalového potěru je pro nás od prvopočátku alfou a omegou. V mládeži vidíme základ budoucího vzestupu našeho klubu a úměrně tomu se jí snažíme vytvářet co nejlepší podmínky. Mám na mysli kvalifikované trenéry pracujícími s nejnovějšími metodami, možnosti rehabilitace, výborné materiální vybavení či tři travnatá hřiště. Jsme rádi, že tyto kvalitní podmínky do našeho klubu lákají talentované fotbalisty z celého regionu. Celkový počet hráčů v našich mládežnických mužstvech se tak pohybuje kolem 300 chlapců od šesti do devatenácti let. V brzké době bychom navíc v Jihlavě chtěli vybudovat umělou travnatou plochu a zajistit tak v zimě kvalitní tréninkové podmínky nejen našim mužstvům, ale i klubům z celého Jihlavského kraje. Nejde však pouze o fotbal. Je neoddiskutovatelným faktem, že plné sportovní vytížení je jednou z možností, jak uchránit mládež od svodů drog či kriminality. Musíme mládež vychovávat tak, aby nás v budoucnu mohla v jednotlivých pracovních odvětvích nejen nahradit, ale i předčit.

Před jakými cíli v současné době FC Vysočina Jihlava stojí?

Vzhledem k naší úspěšné podzimní druholigové premiéře máme v zimní přípravě klid ke stabilizaci kádru. Na jaře bychom chtěli dát více herní příležitosti stávajícím hráčům a ověřit si tak jejich schopnosti. Prvořadým úkolem však nadále zůstává záchrana. Jsem též rád, že mohu vnímat výrazný posun v myšlení hráčů. Uvědomují si, že fotbalový život je krátký a snaží se své schopnosti maximálně zúročit a prodat. Fotbal již neberou jako zábavu, nýbrž jako tvrdou každodenní práci, která je pečlivě sledovaná veřejností.

Vedle již zmíněné snahy vybudovat v Jihlavě hřiště s umělým povrchem bychom rádi na jaře na našem stadiónu v Jiráskově ulici zahájili stavbu správního objektu, který by dořešil nedostatečné zázemí klubu. Myslím tím odpovídající šatnu pro první mužstvo, druhé lize důstojný V.I.P. klub a především nám chybí kanceláře pro vlastní chod klubu.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu