04.08.2018, Miroslav Fuks

Kamil Průša: Prvořadým cílem je udržení nejvyšší dorostenecké soutěže

Kamil Průša: Prvořadým cílem je udržení nejvyšší dorostenecké soutěžeStarší dorost FC Vysočina v květnu loňského roku po dlouhých čtrnácti letech sestoupil z nejvyšší dorostenecké soutěže. Rok se s rokem sešel, tým splnil úlohu favorita a nyní už se těší na start dalšího fotbalového ročníku mezi českou elitou. Trenéra Kamila Průšu jsme týden před úvodním duelem oslovili s žádostí o rozhovor.

 

Nakolik se tým oproti uplynulé sezóně proměnil? Došlo i k nějakým odchodům mimo posuny do juniorky?
Z kádru, který postoupil do I. ligy, odešli všichni dorazoví hráči a Pavel Mikuška byl přeřazen do prvního týmu dospělých. Šteffl, Urbánek, Řezáč, Pavlík a Křišťál se věkem posunuli do juniorky. Trojánek a Pejřimovský náš klub opustili. Doplnili nás hráči z mladšího dorostu, u kterých se budeme rozhodovat, kdo bude v kádru U19 a kdo v U18. Tým se změnil zhruba z poloviny, což není jednoduché.

Je výhodou, že polovina hráčů v kádru zůstala a dařilo se vám už během skončené sezóny zařazovat do zápasů perspektivní hráče z kategorie U17?
Díky tomu, že jsme měli obrovský bodový náskok a s předstihem tak měli zaručený postup, tak jsme se dívali dopředu a zabudovávali mladší hráče, s kterými chceme počítat do ligy. Nyní mám na mysli Růžičku, Havlína, Šrámka, Vraspíra a Rittera. V jarní části soutěže nám také velmi pomohl mladší dorostenecký brankář Mastný, který si však svojí výkonností řekl o angažmá ve slavném Manchesteru United.

Jak hodnotíš průběh letní přípravy? Kolik hráčů se do ní zapojilo? Absolvovali jste soustředění?
Do přípravy se zapojilo 31 hráčů a 3 brankáři. Během letní přípravy jsme odehráli osm přípravných zápasů proti U19 a šest utkání proti U18. Přípravné období trvalo od 5. července do 10. srpna. Byli jsme rádi, že jsme opět mohli na týden odjet na soustředění do Budišova u Třebíče, kde jsme mohli sehrát přípravný zápas s muži Žďáru a absolvovat tréninky v Náramči na výborně připraveném hřišti. Zde jsme navíc také sehráli utkání s juniorkou Českých Budějovic. Během přípravy se nám celkem vyhýbala zranění a nemoci. Kromě Adama Rittera, jenž vinou nemoci a následného reprezentačního srazu odtrénoval s týmem velmi málo. Letní přípravu nám tedy nenarušilo nic, splnili jsme vše dle plánu. Jelikož jsou prázdniny, tak jsme neměli ani problém zareagovat na horké počasí a přesunout tréninky na půl devátou ráno. S přístupem hráčů mohu být celkem spokojen. Až mistrovské zápasy nám však ukáží, jaká byla letní příprava.

Jaký zápas vás nejlépe prověřil? Jak se vám v létě výsledkově dařilo?
S juniorkou Českých Budějovic jsme remizovali 3:3, s muži Žďáru jsme tentýž den prohráli vysoko 0:5. Zde bych však zohlednil velkou únavu a také to, že někteří naši hráči se vůbec poprvé potkali s dospělým fotbalem. Následně jsme porazili naše ligové soupeře z Českých Budějovic 1:0 a z Pardubic 2:0. Vysoko 6:1 jsme přehráli muže HFK Třebíč. Následně nám otevřela oči Zbrojovka, která nás smetla 7:0 a jasně dala na vědomí, kolik nám toho chybí ke špičkovým ligovým týmům. V předposledním přípravném zápase jsme si dokázali poradit se Slovanem Bratislava v poměru 4:3. Generálku na ligu obstaralo utkání se Senicí, které jsme 0:2 podlehli.

Lze po návratu mezi českou dorosteneckou elitu hovořit o jiném cíli, než je udržení I. ligy? Jaký je vlastně sestupový klíč?
Z dorostenecké ligy, která se zúžila na šestnáct účastníků, budou padat přímo dva poslední týmy. Naším prvořadým cílem je udržet tuto soutěž i do následujícího ročníku.

Na které hráče budete v prvoligových duelech spoléhat?
Určitě se budeme chtít opírat o dorazové hráče jako je Tomáš Svoboda, Radek Křivánek, Jakub Pavlas a o vyrovnané brankářské duo Michal Lancman a Adam Jágrik. Z mladších ročníků budeme spoléhat na Jana Růžičku a Adama Rittera. Uvidíme, v kolika zápasech nás popřípadě doplní stoper Pavel Mikuška. Toto se bude odvíjet od potřeb a od rozhodnutí trenéra „A“ týmu mužů. Tito hráči by měli tvořit osu týmu, na kterou budeme spoléhat. Budu velmi rád, když vedle těchto fotbalistů výkonnostně vyskočí další hráči jako Adam Svoboda, Vraspír, Šrámek, Havlín, Mirek Malata, Čermák nebo dokonce někdo z benjamínků Fila, Shudeiwa, Trinh.

V jakém složení bude pracovat realizační tým?
Jelikož jsme získali statut klubové akademie, navýšily se tím možnosti na rozšíření realizačního týmu. Společně se mnou bude u kádru U19 pokračovat Josef Matoušek. U týmu U18 budou působit Ladislav Němec a Petr Kuchta. V týmu nás doplnil trenér brankářů Roman Invald, kondiční trenér Michal Votava a fyzioterapeut Alois Polák.

Do nejvyšší soutěže vstoupíte domácím duelem proti Mladé Boleslavi. To jistě není lehký soupeř...
V dorostenecké lize nebude lehkých soupeřů. Myslím si, že šest soupeřů bude určitě top a ostatní se budeme mezi sebou rvát o zbývající příčky v tabulce. Neznám přesně sílu kádru Mladé Boleslavi, ale jsem přesvědčen, že by toto mohl být jeden z mančaftů, které budou mít stejnou kvalitu jako my. Jelikož hrajeme doma, tak si nesmíme připouštět nic jiného než vítězství. Rozhodovat však mohou maličkosti.

  • ligový los U19 - ZDE
  • kádr staršího dorostu (dohromady U19 + U18) - TADY

Tým staršího dorostu v uplynulém ročníku

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu