01.06.2019, Miroslav Fuks

Kadlec: Hráčům mnohdy chyběla zodpovědnost za svůj výkon

Kadlec: Hráčům mnohdy chyběla zodpovědnost za svůj výkonBěhem uplynulého víkendu skončil první tým FC Vysočina své účinkování v jarních soutěžích. Šlo o juniorku, která v úvodu jara neproklouzla do skupiny o titul a bojovala o umístění ve spodní polovině dvaceti klubů v Juniorské lize. Ta je nyní už minulostí, neboť po sedmi odehraných ročnících tato soutěž končí. O zhodnocení sezóny požádali trenéra Michala Kadlece.

 

Vítáte, že od příštího ročníku budou juniorky či dospělá „béčka“ znovu působit ve standardní struktuře ligových soutěží?
Ano, znovu se vrátíme ke konfrontaci s dospělým fotbalem, ke kterému hráče postupně vychováváme. Po přechodu z dorostenecké kategorie by to hráči měli zvládnout a není na co čekat. Je jenom škoda, že se nevracíme do MSFL, ve které jsme stabilně působili před juniorskou soutěží. To by z hlediska dalšího vývoje hráčů bylo ideální.

Jaké bylo jaro 2019 z hlediska juniorského týmu FC Vysočina? Jak jej hodnotíte?
Mohlo být určitě lepší. Před jarní dohrávkou základní části jsme pomýšleli na skupinu o titul, ale výsledkově jsme nezvládli několik posledních utkání, proto z toho byla skupina o umístění. Ztráty koncentrace a individuální chyby v dobře rozehraných utkáních nás hodně mrzely. Ve skupině o umístění byli naše výkony vyrovnanější, ne však ideální. Spokojení tedy být nemůžeme a musíme na tom zapracovat! U hráčů mi mnohdy chyběla zodpovědnost za svůj výkon, za výsledek, vítězná mentalita, nebo houževnatost a odvaha v rozhodujících chvílích utkání. Tam se ukazuje pravý charakter hráče. Výkony se musí více stabilizovat, vždyť jsme dokázali sehrát i velmi dobré zápasy.

Na druhou stranu mě těší, že hráči, kteří ukázali potenciál a odešli na hostování do vyšších soutěží, stabilně nastupovali a po návratu by měli svoji výkonnost prokázat v A mužstvu. Tento vývoj je, i přes naše dílčí oslabení, nezbytný.

Oproti základní části jste si vlastně o příčku pohoršili, neboť se před vás dostal Zlín...
I když jsme se znovu nevyhnuli výkyvům, měli jsme v nadstavbě vyrovnanější bilanci utkání 3 – 3 – 3 s aktivním skóre. Spíš jsem více vnímal zlepšené výkony některých hráčů proti základní části.

Nakolik vás během jara trápila marodka? Kteří hráči odehráli menší porci zápasů, než jste si přáli?
Prakticky celou sezónu chyběl Lorenc, který se zranil v utkání ve Zlíně. Křišťál po potížích z jarní přípravy „áčka“ začal postupně hrát. Zdravotní problémy řešili v průběhu sezóny také Řezáč a Pavlík. Jsem rád, že se postupně po dlouhodobých problémech úspěšně zapracovali Kolčava a Sargsyan. K nim patří také Časta, který ale znovu vypadl ke konci soutěže. Výkonnost těchto hráčů, ale ještě stále není taková, jaká byla před zraněními a dále na sobě musí pracovat. Pokud se hráč chce posunout, může v prevenci zranění udělat velký kus práce. Stejně tak, jako v odstraňování individuálních nedostatků.

Který zápas v jarní sezóně považujete za nejvydařenější? Jaký duel se týmu naopak nepovedl?
O jarních dohrávkách jsem již hovořil. V nadstavbě jsme sehráli povedená utkání herně i výsledkově doma s Třincem (7:0) nebo v Karviné (2:5), naopak utkání v Příbrami (4:2) a poslední domácí utkání se Slavií (2:4) nám nevyšly podle představ.

Jak byste hodnotil spolupráci s trenéry prvního týmu během jara? Jaké výkony fotbalisté „áčka“ v juniorce podávali?
Spolupráce se všemi funguje velmi dobře na základě vzájemných schůzek a komunikace. Do utkání nastupovalo více hráčů z širšího kádru než dříve. Je důležité si uvědomit, že pro hráče je herní praxe a vytížení důležité a trénink zápasy nenahradí. Musím také zmínit, že do tréninkového procesu prvního týmu během sezóny naskočili i hráči juniorky, pro které je tohle vždy odměnou a motivací do další činnosti. Spolupráce na dobré úrovni také funguje s mládežnickým úsekem a v rámci možností došlo vždy k dohodě.

A k výkonům? Samozřejmě si ne vždy všechny změny sedly a to se projevovalo na souhře celého týmu. Ve většině utkání potom ale patřili „áčkaři“ k tahounům a kluci se mohli učit od zkušenějších přímo v utkáních, což jim určitě pomůže dál.

Kteří fotbalisté náleželi k oporám týmu? Jací hráči během jara zaznamenali největší výkonnostní skok?
V základní části nastoupilo k utkáním různě na 50 hráčů a k nejvytíženějším patřili Svatík, Řezáč, Smejkal, Vašíček, Šteffl, Kolář či Křišťál. Střelecky se nejvíce dařilo Turynovi. V nadstavbě potom nastoupilo 30 hráčů, z nich nejvíce Šteffl, Urbánek, Svatík, Pavlík či Dutka. Střelecky patřil k nejlepším v nadstavbě vůbec Mašić. Pracovité a snaživé výkony prokazovali Řezáč, Pavlík, Šteffl či Křišťál, v průběhu jara se postupně zlepšovali Urbánek, Kolčava či Sargsyan, univerzálnost a stabilní výkon ukazoval Svatík.

Přesunou se někteří hráči na letní přípravu do kabiny „áčka“? Jak rozsáhlá proměna mančaft během léta čeká?
Změny můžeme očekávat velké a mužstvo se bude znovu tvořit. Bude samozřejmě záležet také na soutěžích, které budeme v mužské či dorostenecké kategorii hrát. Od toho se bude vše dále odvíjet. Do přípravy „A“ mužstva by měli naskočit Křišťál, Pavlík, Matulka či Smejkal a není vyloučeno, že i někdo další. Kluci si ale musí uvědomit, že tím to všechno teprve začíná a musí na sobě dál tvrdě pracovat. Stejně jako ostatní, kteří mohou dostat také šanci.

Závěrem bych chtěl poděkovat hráčům za předvedené výkony v sezóně, klukům v realizačním týmu za odvedenou práci a dále všem, kteří se podílejí na činnosti mužstva a celého klubu. Přeji klubu, aby v novém soutěžním ročníku působil v rámci všech kategorií na nejvyšších možných příčkách!

Hráčské statistiky za ročník 2018/19

Odehrané zápasy: 29 - Svatík, 28 - Šteffl, 27 - Řezáč, 26 - Karmazín, 21 - Urbánek, 20 - Pavlík, 19 - Křišťál, 18 - Smejkal, 17 - Vašíček, 16 - Mašić, 15 - Dujmović, 13 - Beseda, Vedral, 12 - Časta, Kolář, Sargsyan, 10 - Dutka, Turyna, 9 - Čáp, Zhou, 8 - Kolčava, Rodan, 6 - Jawo, Mory, Šefčík, 5 - Průša, Šlein, 4 - Hykel, Javůrek, Svoboda, 3 - Novotný, Veselý, Vízek, 2 - Bončo, Jágrik, Lokvenc, Lorenc, Nerad, Šumský, Tlustý, 1 - Breda, Denisov, Havlín, Klobása, Komolong, Machuča, Malata, Marcin, Merlo, Mlejnek, Popović, Preisler, Točík, Trnka.

Vstřelené góly: 11 - Mašić, 9  - Turyna, 5 - Javůrek, Jawo, Smejkal, 4 - Čáp, Svatík, 3 - Novotný, Sargsyan, 2 - Časta, Pavlík, Průša, Vedral, 1 - Beseda, Dujmović, Hykel, Nerad, Popovič, Šteffl, Šumský, Zhou.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu