08.04.2020, Miroslav Fuks

Pohled do kroniky jihlavského fotbalu se Zdeňkem Übehubrem

Pohled do kroniky jihlavského fotbalu se Zdeňkem ÜbehubremDne 8. dubna to bylo 110 let, kdy byl oficiálně založen fotbal v Jihlavě, konkrétně klub SK Jihlava. Po celý rok vám budeme toto významné výročí připomínat ve formě rozhovorů, článků, anket, exhibičních utkání či příspěvků na sociálních sítích. Na úvod přijměte pozvání k nahlédnutí do pomyslné kroniky jihlavského fotbalu, přičemž roli průvodce přijal pamětník Zdeněk Überhuber.

 

„Narodil jsem se před 83 lety v roce 1937 v Třebíči. Otec byl soudcem a v roce 1939 byl přeložen do Jihlavy, s níž jsem poté spojil celý svůj život. Od malička jsem sportoval, přičemž prim u mne vždy hrál fotbal a později i basketbal,“ začal své vzpomínání Zdeněk Überhüber a postupně přešel k popisu své fotbalové cesty: „Jako žák jsem v roce 1949 začínal ve Spartaku, tedy v tehdejším Motorpalu. Mělo to logiku, protože jsme bydleli kousek od stadiónu. Zápasy se tehdy nehrály, jen jsme trénovali. S nástupem na Gymnázium jsem byl osloven funkcionáři SK, kteří nabírali dorostence, a já jejich nabídku rád využil. V dospělém věku jsem hrál jen na béčko okresní přebor. Pouze někdy v roce 1968 jsem odkopal 3 zápasy za první tým Modety v I.B třídě. V mistrovských utkáních jsem nastupoval do roku 1974. Poté jsem místo uvolnil mladším a začal jsem se věnovat basketbalu ve Spartaku. V SK jsem nepůsobil pouze jako hráč, ale pomáhal jsem i organizačně.“

Kdy jste fotbal začal intenzivněji vnímat?
Už jako dítě za protektorátu, kdy jsem chodíval s otcem na zápasy. Fotbal tehdy pro veřejnost hrál velmi důležitou roli, neboť němečtí okupanti zakázali fungování Sokola, Skautu, Orla a dalších sportovních a kulturních spolků. Svoji existenci si udržel jen klub SK Jihlava, kam se začlenila i česká házená a sportovci ze Sokola a dalších sportů. Kopaná získala ještě větší popularitu a představovala jedno z mála povyražení a možností setkávat se na veřejnosti. Moc jiné zábavy a variant trávení volného času nebylo. Tehdy ani později v 50. letech nebyly výjimkou návštěvy kolem 2.000 – 3.000 diváků. Svůj vliv měla i ideální poloha hřiště téměř v centru města. Stovky lidí chodilo i na přátelské zápasy uprostřed týdne. Pro kluby to navíc byl vítaný zdroj finančních prostředků na jejich chod.

Kde se tehdy hrávaly zápasy?
SK od září 1922 nastupovalo na škvárovém hřišti pod bývalým Krajským soudem, kde se dnes nachází areál VŠPJ. Stadión byl v místě, kde je dnes autobusové nádraží. Dlouho tady hrály i další jihlavské kluby - Motorpal a Rudá hvězda. Nacházela se zde dřevěná tribunka pro maximálně 300 diváků a podél hřiště byly stupňovité ochozy k stání, kam se bez problémů namačkaly více než dvě tisícovky lidí.

A kde se trénovalo?
Hřiště pod bývalým Krajským soudem logicky nestačilo. Četné jihlavské týmy trénovaly na hřišti U hřbitova a na Bedřichově. Na těchto placech se kopaly i nižší soutěže.


Tým SK během II. světové války. Nahoře zleva K.Vašek, Kořínek, Kolář, Sankot, Vlček, L.Kopečný, Jelec. Klečící zleva Novák, Kaděra, Urban a Jonak | autor: Archiv JL

Vzpomenete si, kdy se Modeta a Spartak přestěhovaly na své stadióny?
Spartak svůj stadiónu v Jiráskově ulici otevřel už v roce 1955. Modeta se do areálu Na Stoupách přestěhovala ve druhé polovině 60. let minulého století.

Které osobnosti jihlavského fotbalu ve 40. a 50. letech se vám vybaví?
Vzpomenu si hlavně na hráče SK. Ve 40. letech to byli rozhodně obránce Ota Jonák, záložník Josef Erenberger a útočník Leoš Máša. V 50. letech vyčnívali kapitán SK Bohumil „Morda“ Kořínek, bývalý reprezentant Josef „Vítr“ Hronek, který pocházel z Kamenice nad Lipou, nebo obránce Bohumil Hájek. Duší týmu byl Miloš Raveane, který později hodně přispíval k tomu, že jsme drželi pohromadě a pravidelně jsme se scházeli.

Dnes těžko představitelná situace nastala v 50. letech, kdy v Přeboru Jihlavského kraje nastupovaly až čtyři jihlavské kluby!
Je to tak. V roce 1951 došlo k reorganizaci soutěží, kdy na vrcholu byla čtrnáctičlenná I. liga a druhou nejvyšší soutěž představovalo hned 20 krajských přeborů! V tom jihlavském zprvu nastupovalo 10 celků, mezi nimiž byly týmy Modeta, Motorpal a Doprava Jihlava, jenž záhy sestoupil. Od roku 1953 byly krajské přebory III. nejvyšší soutěží a hrálo je 12 týmů. Zpočátku Motorpal už pod hlavičkou Spartaku, Modeta pro změnu jako Jiskra a do přeboru se vrátil tým Doprava, tehdy tedy už jako Lokomotiva. O rok později do soutěže přibyla i Rudá hvězda Jihlava. Jenže v roce 1955 nastala další reorganizace, kdy se krajské přebory ve struktuře posunuly níže a nad nimi byly zřízeny čtyři oblastní přebory. V tehdejší skupině C nastupovala jen Jiskra. Bohužel, její sestup přišel už za rok. V oblastním přeboru nás nahradil vojenský tým Rudé hvězdy, jenž zde vydržel do roku 1960.

Od ročníku 1960/61 se na třetí úroveň soutěží znovu dostaly krajské přebory...
Do přeboru Jihomoravského kraje se krom RH dostal i Spartak. Od ročníku 1962 se Rudá hvězda sloučila s Modetou, tehdy Dynamem, a dostala se po boku Spartaku do kraje. Záhy však spadla. Spartak v tomto přeboru vydržel do ročníku 1964/65. Následovala další reorganizace, kdy třetí sled československých soutěží tvořilo celkem šest Divizí. V žádné z nich už jihlavský klub nefiguroval.

Lze říci, který jihlavský klub měl tehdy nejvíce fanoušků?
SK se pyšnilo letitou tradicí, tudíž asi mělo i více fanoušků, než Spartak.


Tým SK u kabin na hřišti u Krajského soudu. Stojící zleva hospodář klubu Veselý, Capicar, Vantuch, Maršál, Dušek, Zimolka, Raveane, Pecha, Fojtl. Dole zleva Havlíček, Žlábek, Holec a Petřík. | autor: Archiv JL

Panovala mezi hráči jednotlivých jihlavských klubů řevnivost?
Na hřišti byly derby zápasy někdy vypjaté. Mimo něj jsme byli dobří kamarádi, kteří po víkendu zamířili do svých fabrik – Modety, Motorpalu, Jihlavanu, Moravských kováren a dalších strojírenských závodů.

Časy jihlavského fotbalu ve spodních ligových patrech skončily až v roce 1973, že?
Ano, od ročníku 1973/74 si Modeta vybojoval účast ve 4. nejvyšší soutěži - Divizi D. Úspěch pro ni představoval ročník 1976/77, kdy se vyrovnala s dílčí reorganizací a vybojovala si postup do pozměněné Divize, která se stala třetí nejvyšší soutěží. Pohříchu zde vydržela jen dvě sezóny. Tehdejší tým hodně posunuli kvalitní exligoví hráči zvenčí - brankáři Rudolf Pelikán (Zbrojovka Brno, reprezentace do 21 let) a Milan Švenger (Bohemians, Jablonec), sourozenci Miroslav Vítů (Zbrojovka Brno) a František Vítů (Teplice a reprezentant ČSSR), dále Miloslav Kukla (Zbrojovka Brno, Jablonec), Miloš Kudyn (Sparta Praha, Olomouc), Zdeněk Dubec (Pardubice, KPS Brno), Jožka Halán (Trenčín) nebo Luboš Stockinger (Slavia Praha).

Modeta se do Divize dokázala prokousat ještě v polovině 80. let...
Tehdy byla Divize opět 4. nejvyšší soutěží a Modeta v ní působila jen v letech 1985 až 1987. V mančaftu už bylo více odchovanců, které zvenčí doplnili Mirek Havlíček (Vítkovice), Lubomír Rejda (Plzeň), Ivan Bican (Plzeň, Cheb), Pavel Hanuš (Chomutov) nebo Josef Čermák (Frýdek-Místek).

Pak už se ale začala rozvíjet úspěšná éra Spartaku...
Spartakovci se postupu do vytoužené Divize dočkali v roce 1989. Tým se opíral o šikovné odchovance, jakými byli brankář Mirek Veselý, obránci Libor Pospíchal a Mirek Pekárek, záložníci Petr Dvořáček, Gustav Cabuk a Josef Morkus, který přestoupil z Modety, nebo útočníci Libor Hamara a mladík Vladimír Hekerle. I tento tým byl samozřejmě vhodně doplněn zvenčí o gólmana Tomáše Jansu (Příbram), stopera Petra Šilhána (Pardubice) nebo záložníky Milana Palkoviče (České Budějovice) a Jirku Leligdona (Pelhřimov).

Proč se podle Vás fotbalový rozvoj na konci 80. let převážil na stranu Spartaku?
Důvod vidím v lepší práci s mládeží. Spartak byl schopen vychovávat slušné dorostence. Navíc strojírenský podnik Motorpal disponoval lepšími finančními možnosti, než Modeta. Možná zde bylo i větší zapálení funkcionářů, kteří také byli v průměru mladší.

Navštěvujete zápasy FC Vysočina?
Pravidelně na ně chodím. Nikdy bych si nemyslel, že se v Jihlavě bude někdy hrát fotbal na úrovni II. či dokonce I. ligy. Vždyť v určitých etapách se na Vysočině lepší kopaná hrávala v Třebíči, Pelhřimově či Žďáru nad Sázavou.

Děkujeme za Váš čas a cenné vzpomínky!


Tým Spartaku - zleva stojí Vlček, Holec, Fojt, jméno nezjištěno, Bašta, Harvatovič, Matouš, vedoucí týmu Kopecký. Dole zleva Novotný, Hrůza, F.Vítů, M.Vítů a Príborský. | autor: Archiv JL

FAKTA Z HISTORIE

Zrod SK Jihlava

Klub byl založen jako Sportovní odbor Sokola 8. dubna 1910, přičemž první valná hromada se konala 25. června 1910. K oficiálnímu ustavení samostatného sportovního klubu došlo až 20. dubna 1912. Prvním předsedou byl zvolen Václav Šícha, byly schváleny stanovy a nový SK dostal od Sokola do vínku inventář v hodnotě asi 30 korun. SK měl v roce svého založení asi 50 členů a prim hrál oddíl fotbalu.

Největší úspěchy jihlavského fotbalu před rokem 2000

1955-1956 – Oblastní soutěž (III. úroveň) – Jiskra Jihlava
1957-1960 - Oblastní soutěž (III. úroveň) – RH Jihlava
1973-1977 – Divize (IV. úroveň) – Modeta Jihlava
1977-1979 - Divize (III. úroveň) – Modeta Jihlava
1985-1987 – Divize (IV. úroveň) – Modeta Jihlava
1989-1991 – Divize (IV. úroveň) - Spartak Jihlava
1991-2000 – MSFL (III. úroveň) – Spartak / FK PSJ Motorpal / FC PSJ Jihlava

Nejvýznamnější fotbalové oddíly v Jihlavě:

SK Jihlava (fotbalový oddíl) – zal. 1910 – později ZSJ Modeta, DSO Jiskra, TJ Tatran, TJ Dynamo, TJ Modeta, SK Jihlava, SKF Jihlava (fotbalový klub, který se v roce 1993 osamostatnil z SK Jihlava) - zánik 1995 sloučením do Spartak PSJ Motorpal

DFC Jihlava – zal. 1918 – zánik 1945 - německý klub

SK Viktoria Bedřichov – zal. 1922 – později JTO Sokol Bedřichov, DSO Sokol Bedřichov, TJ Sokol Bedřichov – existuje po současnost

PAL Jihlava – zal. 1948 - později TSO Spartak Motorpal, TJ Spartak, TJ Spartak PSJ, FK PSJ Motorpal, FC PSJ, FC Vysočina – existuje po současnost

Doprava Jihlava – zal. 1951 - později Lokomotiva Jihlava – zánik 1958 (hráči zamířili do SK a na Bedřichov)

RH Jihlava – zal. 1952 – později DSO RH Jihlava, TJ RH Jihlava - zánik 1962 sloučením do TJ Dynamo


Tým SK před utkáním na hřišti u bývalého Krajského soudu. Zleva stojí Kořínek, Veselý, Fojtl, Raveane, Zavadil, J.Hronek, Novotný. Dole: K.Hronek, Žlábek, J.Hájek, Čech | autor: Archiv JL

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu