13.05.2020, Miroslav Fuks

Jan Staněk: Ekonomické následky pro fotbal budou v důsledku pandemie značné

Jan Staněk: Ekonomické následky pro fotbal budou v důsledku pandemie značnéPrvní a druhá fotbalová liga, které před polovinou března přerušila pandemie koronaviru, se znovu rozběhnou. Profesionální kluby včera na ligovém grémiu v Praze odsouhlasily prodloužení sezony přes 30. června. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA znovu začne v úterý 26. května. FC Vysočina na shromáždění zastupoval ředitel klubu Jan Staněk, kterého jsme požádali o aktuální rozhovor.

 

Grémiu předcházely nejrůznější mediální prohlášení a spekulace. Nakonec však restart prošel snadno. Nebo realita byla jiná?
Kluby II. ligy byly velkou většinou pro dohrání zbývajících 13 kol. S prodloužením sezóny po měsíci červnu souhlasilo patnáct klubů, jediný Baník Sokolov se vyjádřil proti.

Kdy se fanoušci dozví přesné termíny zápasů? Kolik duelů bude v přímých televizních přenosech nebo vysíláno prostřednictvím streamů na internetu?
Přesné termíny brzy zveřejní Ligová fotbalová asociace. Už víme, že naše liga bude hrána v rychlém sledu úterý – sobota, přičemž soutěž bude obnovena tam, kde v březnu skončila. Do jara tak znovu vstoupíme důležitým utkáním na Dukle Praha, které by mělo být přenášeno na kanálu ČT Sport.

Můžete objasnit specifika spojená s termínem 30. června?
30. červen představuje ustálené datum pro každoroční konec sezony, kdy některým hráčům vyprší smlouvy. A také klubům kontrakty s řadou reklamních partnerů. Posun soutěží do července znamená, že hráči, kteří odmítnou prodloužit smlouvu do poloviny července, nebudou hrát nikde. Smlouvy, které mají hráči podepsané od 1. července, by měly platit až od otevření přestupního okna, které se na místo 21.6. otevře až po konci sezóny.

Byl stanoven nějaký postup, který by zamezil účelovému přesunutí některého týmu do karantény a tím nedohrání soutěže?
O tom se, doufám, nebudeme muset vůbec bavit. V případě nakažení se bude postupovat podle pokynů příslušné krajské hygienické stanice. Je tak možnost, podobně jako u běžných občanů, že do karantény půjde postižený člověk a ti, kteří s ním byli nejvíce v kontaktu, což může být jeden hráč, ale také celý tým. Pokud by došlo na nejhorší a soutěž by se kvůli karanténním opatřením nemohla dohrát, tak důsledky vyplývající z tabulky určí rozpis soutěží.

Nebyly snahy klubů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, aby v případě nedohrání soutěže postupovaly dva celky a nejvyšší soutěž se tak rozšířila na 18 klubů?
Dle našich informací to legislativně možné není.

S restartem soutěže bude spojena řada hygienických opatření nejen na stadiónech...
Hráči, trenéři i ostatní personál, který se bude pohybovat kolem mužstva, musí dodržovat nejen hygienická opatření, které nařídily státní orgány. Musí se také řídit manuálem LFA, který specifikuje celou řadu aspektů.

Stadión bude rozdělen na dvě zóny. Vnitřní prostory včetně hřiště a technické zóny, která budou logicky určeny pro hráče, jejich doprovod či rozhodčí A tribuny, kam budou mít přístup například média, příslušníci integrovaného záchranného systému nebo zástupci vedení týmů. Všem osobám bude před vstupem na stadion měřena teplota a nezbytná bude všudypřítomná dezinfekce. Tým by měl na utkání cestovat více dopravními prostředky, ať už autobusy, mikrobusy či osobními vozy. Každý by měl mít k dispozici vlastní dvojsedačku, aby se zamezilo užšímu kontaktu. Rozestupy budou stanoveny i na lavičce, která má být prodloužena doplněním židlí. Hráči by se měli převlékat po skupinkách, tedy nejprve základní sestava a až poté náhradníci.

Budou hráči testování na přítomnost viru?
Ano. Oni i členové realizačního týmu budou testováni dvakrát před začátkem soutěže a jednou v jejím průběhu. Navíc budou všichni aktéři v den utkání vyplňovat zdravotní dotazník.

Na stadiónech nyní může být 146 lidí včetně hráčů. Od 25. května se však předpokládá navýšení limitu na 300 nebo 500 osob. Řešilo se, jak bude s touto kvótou naloženo?
Bude to na každém klubu, jak s tímto naloží a určitě si k tomu řekne své i příslušná krajská hygienická stanice.

Vliv koronaviru

Jakým způsobem byl vlastně omezen provoz klubu po vyhlášení nouzového stavu a karantény v České republice?
Chod fotbalového klubu byl díky vládním omezením od 12. března výrazně paralyzován. Ustal tréninkový proces dospělých i mládeže, přičemž hráči nastoupili na individuální trénink v domácím prostředí. Klub byl prakticky od 16. března do 20. dubna uzavřen, v omezeném režimu pracoval technický úsek. Prakticky ustala komunikace s obchodními a reklamními partnery. Hráči dospělého ligového týmu se do omezeného tréninkového procesu v pěti osmičlenných skupinách vrátili v pondělí 20. dubna. O týden později se do tréninků zapojili i dorostenci a později žákovská družstva. V současné době se chod klubu vrací do normálního režimu ve vazbě na restart jarní části ligy.

Zapojili jste se nějak do dobrovolnické činnosti, případně jak se změnil provoz společnosti za striktních bezpečnostních opatření?
Jak je uvedeno v předchozí odpovědi, klub byl cca na měsíc fakticky uzavřen. Klub, potažmo jeho hráči a zaměstnanci, dílčím způsobem podpořili některé charitativní a osvětové aktivity. FC Vysočina je dlouhodobým iniciátorem nebo partnerem řady charitativních projektů, které jsou rozprostřeny do celého kalendářního roku.

Nastalé pracovní volno či dny s nižší pracovní intenzitou některým zaměstnancům posloužily k nabrání sil pro hektické fotbalové jaro a léto, kdy rozhodně nebude prostor na dovolenou.

Jaké ekonomické následky očekáváte v důsledku pandemie?
Značné. A výpadek financí ze vstupného od diváků bude tou méně podstatnou položkou. Zásadní bude, nakolik se koronavirová krize promítne do fungování společností v Kraji Vysočina, tedy reklamních partnerů, sponzorů a též akcionářů našeho klubu. Celosvětově lze očekávat i pokles ceny hráčů na přestupovém trhu, což je pro náš klub, u nějž transfery tvoří důležitou součást příjmové skladby rozpočtu, také nepříznivý fakt.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu