27.05.2020, Miroslav Fuks

Josef Morkus: Rozšiřujeme dívčí týmy a přijímáme další hráčky

Josef Morkus: Rozšiřujeme dívčí týmy a přijímáme další hráčkyDopady koronavirové epidemie samozřejmě nepříjemně zasáhly i dívčí fotbal. S Josefem Morkusem, manažerem FKM Vysočina Jihlava, jsme se za uplynulými dvěma měsíci ohlédly, ovšem hlavně jsme v aktuálním rozhovoru zjišťovali perspektivy ženského fotbalu v FC Vysočina. Zdá se, že je před ním zajímavá budoucnost.

 

V jakém režimu pod vlivem pandemie tým žen a starších žákyň trénoval?
Trenéři a trenérky týmů byli s hráčkami v kontaktu a tréninkový režim probíhal v domácím individuálním režimu. Nebyl však tak intenzivní, jako u žáků a dorostenců, kteří se na dálku připravovali pod dohledem našich profesionálních trenérů.

Už víte, v jakých soutěžích budou hrát naše holky v nadcházejícím ročníku?
Vše by mělo zůstat při starém. Ženy budou nastupovat v Moravskoslezské lize žen, tedy ve III. nejvyšší soutěži, a starší žákyně by měly nadále působit v české skupině I. ligy. Nově bychom chtěli do české soutěže přihlásit aktuálně se tvořící tým mladších žákyň.

Mladší žákyně k zápasům nejezdí se staršími?
V dívčí kopané není tolik týmů, tudíž toto řešení není možné. Početně by to každoročně zvládlo jen několik málo týmů. Uvidíme, kolik dívčích celků se do soutěží přihlásí a podle toho se bude odvíjet zařazení našeho nového celku mladších žákyň.

Jak složité je naplnit nový mančaft mladších žákyň?
Velmi. Chceme jej za každou cenu postavit a proto i touto cestou vyzýváme holky ve věku 10-13 let, které mají zájem fotbal vyzkoušet nebo nastupují v některém z regionálních týmů, aby této šance využily. Momentálně máme jen 12-13 mladších žákyň, tudíž každá nová uchazečka našeho dresu dostane fotbalový prostor.

Mohou dívenky dorazit i na blížící se nábor do přípravek?
Rozhodně ano! Standardně budou zařazeny do našich chlapeckých celků, kde budou hrát a trénovat. Až v průběhu let by se postupně přesouvaly mezi mladší žákyně.

Pro starší žákyně byl aktuální nedohraný ročník mezi nejlepšími celky velmi těžký. Vyhnuly se díky koronaviru sestupu?
Nene, tolik týmů žákyň není, tudíž holky by v této soutěži setrvaly i nadále. V nadcházející sezóně by na tom měly být lépe, neboť tým prakticky nedozná změn a bude o rok starší a zkušenější. Pouze tři žákyně v létě přecházejí do ženského týmu, přesto i do tohoto celku stále nabíráme další zájemkyně o nejpopulárnější světový sport.

Bude dívčí kopaná posílena i personálně?
S nárůstem týmů a soutěží jsme se v našem klubu rozhodli od 1. července angažovat trenéra Radka Nápravníka jako manažera pro dívčí fotbal. Jeho důležitým úkolem bude mapování regionu a nalezení dívek, které mají zájem o fotbal a působení v našem klubu. Rádi bychom v FKM Vysočina vytvořili výkladní skříň ženské kopané v Kraji Vysočina.

Ženský tým je kádrově stabilizovaný?
Ano, momentálně disponujeme 18-19 hráčkami, což je dostatečný počet. Obdobná situace panuje minimálně pro dva nadcházející ročníky mezi staršími žákyněmi.

Uvažujete s vytvořením mančaftu dorostenek?
S tím, jak nám budou v průběhu let končit starší žákyně, se to rozhodně nabízí. Našim dlouhodobým cílem je, abychom dívčí fotbal v FKM Vysočina v blízké budoucnosti stabilizovali na čtyřech týmech – mladší a straší žákyně, dorostenky a ženy.

Půjdete do sezóny s cílem postoupit do II. ženské celostátní ligy?
Výhledově tam s dozráváním a zlepšováním týmu chceme zamířit. Nestačí ale jen vyhrát Moravskoslezskou ligu, ale poté je ještě třeba uspět v baráži. A v nadcházejícím ročníku bude velkým favoritem „béčko“ pražské Sparty. Škoda, že nešlo nahoru už letos.

Lze upřesnit trenérské obsazení týmů pro ročník 2020/21?
Ženy nadále povede Kateřina Valentová s asistentkou Lenkou Pojeznou. U starších žákyň zůstane Radek Nápravník a asistenti Michaela Ryšavá a Pavel Juříček. Trenérské obsazení celku mladších žákyň momentálně řešíme, ale neměl by to být problém. Věříme, že zvolíme správné lidi.

FC Vysočina má své odchovance v I. lize, národním týmu i v evropských soutěžích. Jak jsme na tom z hlediska dívek?
Šestnáctiletá Šárka Pouvová působí v juniorce Slavie a je členkou širšího kádru reprezentace U17. Dvaadvacetiletá gólmanka Alexandra Vaníčková je už delší dobou nedílnou součástí kádru pražské Sparty. Je jedničkou týmu, má zkušenosti z evropských pohárů a připsala si už 9 startů za reprezentační „áčko“.

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu