12.06.2020, Miroslav Fuks

Dvacetiletí FC Vysočina - ročník 2015/16

Dvacetiletí FC Vysočina - ročník 2015/16Léto plné změn. Tak lze charakterizovat přípravu FC Vysočina na start soutěžního ročníku 2015/16. Vše předznamenal červnový odchod sportovního manažera Josefa Jinoch, jenž po šesti letech ukončil své působení v FC Vysočina a rozhodl se přijmout nabídku Slavie Praha.

 

Podzim 2015

Představenstvo klubu po kratším mezidobí v pátek 3. července stvrdilo jméno nového sportovního manažera, který se stal zkušený trenér, scout a fotbalový metodik Milan Bokša. Ten musel řešit nemalé starosti se složením kádru, který opustilo hned několik významných postav.

Za velkou výzvou v podobě působení ve Viktorii Plzeň zamířil středový záložník Tomáš Kučera, jenž na západ Čech odešel na hostování s přestupovou opcí. Hostování ze Sparty Praha skončilo levému obránci Matěji Hybšovi a k restartu kariéry ofenzivního fotbalisty Harise Harby mělo posloužit jeho hostování ve Spartaku Trnava. Přestupovou bombu přineslo veleúspěšné představení útočníka Jana Klimenta na EURU U21. Zde se stal nejlepším střelcem šampionátu a podepsal čtyřletou smlouvu s bundesligovým VfB Stuttgart! Na hostování pak zamířila trojice mladíků - Jan Kosak (Baník Sokolov), Jakub Teplý (Fotbal Třinec) a Dominik Pedro (Graffin Vlašim).

Odchody se sportovní vedení FC Vysočina snažilo zacelit hned několika přestupy. Z Hradce Králové přišel zkušený útočník Pavel Dvořák, z Jablonce tým posílil levý bek Milan Mišůn, konkurenci na postu gólmana rozšířil Matej Rakovan ze Slavie Praha a z Viktorie Žižkov přišel defenzivní hráč Marek Opluštil. Z hostování se vrátili útočník Vojtěch Přeučil (Sokolov) a Luděk Vejmola (Kolín), navíc šanci v prvním týmu získal hráč juniorky David Klusák.

Právě značná obměna hráčského kádru a početná marodka vyústila v nejhorší přípravu v dějinách klubu. Fotbalisté v letním bloku FC Vysočina sehráli devět duelů, z nichž zvítězili pouze ve dvou! Jihlavský tým testoval řadu hráčů a dal významnou herní příležitost svým talentovaným juniorům, i tak představovala dlouhá řada porážek a jejich výše velké varování před startem nového ročníku SYNOT ligy.

Klubový šéf Zdeněk Tulis byl přesto před zahájením ligových bojů optimistou: „Do SYNOT ligy vstupujeme stabilizovaní po stránce ekonomické, k čemuž nám napomohly přestupy, které jsme v letním období uskutečnili. Disponujeme vyrovnaným rozpočtem a naší snahou bude navázat na předchozí tři sezóny, kdy jsme se umístili na místech, které zaručovaly klidný střed tabulky. V tabulce se chceme pohybovat od 10. příčky výše. Týmu jsme v létě vytvořili maximální konkurenceschopné podmínky na přípravu včetně soustředění v Horním Rakousku. Teď doufáme a věříme, že nám to hráči a realizační tým vrátí v probíhající sezóně. To je náš hlavní cíl, který jde samozřejmě ruku v ruce se zlepšováním kvality klubu.“

O letních změnách v kádru hovořil sportovní manažer Milan Bokša: „Zaznamenali jsme relativně značný pohyb v kádru, což vyplynulo ze zájmu o některé naše hráče. Našim náročným úkolem následně bylo, abychom tým doplnili v souladu s cíly, který si klub klade. Naše kroky jsme činili ve vazbě na klubovou strategii, kdy nadále dáváme prostor hráčům, kteří vycházejí z výchovného procesu FC Vysočina. Tito talentovaní fotbalisté jsou postupně zařazování do přípravy „áčka“. Všeobecně je tento náš přístup oceňována a odráží se i v přestupech z FC Vysočina do špičkových klubů. Z této nastolené cesty určitě nechceme uhnout. Druhý tok fotbalistů do kádru prvního mužstva představuje angažování hráčů z jiných klubů či zahraničí. Snažíme se přitom, aby šlo o fotbalisty, kteří ještě nejsou za zenitem své výkonnosti a naopak mohou v našich barvách ještě sportovně růst a pomoci mužstvu. Mnohdy jde o mladé hráče s potenciálem, že o ně bude v budoucnu zájem.

Kouč Luděk Klusáček před startem podzimu 2015 neskrýval určité obavy: „Myslím si, že jsme v letním bloku od klubu měli vytvořeny dobré podmínky. S přípravou však rozhodně nemůžeme být spokojeni, spíše naopak. Ani tak nejde o dosažené neúspěšné výsledky, jako spíše o tvorbu kádru. Testovali jsme řadu hráčů, ovšem výsledek z toho je minimální. Kádr jsme do konečné podoby tvořili na poslední chvíli, čímž z pohledu práce s týmem uplynul drahocenný čas. Sehrání týmu se tak posunulo vlastně až do období začátku ligy. Z mého pohledu je to hodně nepříjemné. Musíme doufat, že si mužstvo brzy sedne.“

Vysočina do nového soutěžního ročníku vstoupila se výraznou změnou v barvě domácí sady dresů, když žlutou nahradila modrá kombinace dresů. Její premiéra ve velmi těžkém domácím duelu proti favorizované Spartě Praha dopadla velmi dobře, neboť Jihlava vydřela cenný bod za remízu 0:0. Těžce získané sebevědomí tým ztratil o kolo později ve Zlíně, když nováčkovi soutěže podlehl 1:0. Jenže ve 3. kole hráči v modrém znovu zabojovali a na svém stadiónu porazili ambiciózní Jablonec 1:0. Bohužel, poté se nastartovala neúspěšná série FC Vysočina v podobě prohry na Slavii, se Slováckem a v Olomouci. Klubové představenstvo na svém zasedání dne 16. září 2015 rozhodlo o odvolání hlavního kouče prvního týmu Luďka Klusáčka. Vedením realizačního týmu a sportovní přípravou prvoligového „áčka“ byl pověřen současný sportovní manažer Milan Bokša ve spolupráci s prvním asistentem Romanem Kučerou. „K tomuto nelehkému a nepříjemnému kroku jsme přistoupili na základě neuspokojivých výsledků a výkonů v letním přípravném období a zejména pak v úvodních šesti kolech tohoto ročníku SYNOT ligy,“ sdělil Jiří Pech, předseda představenstva FC Vysočina.

Kýžené zlepšení výsledků i výkonů nepřišlo ihned. S Duklou se zrodila jen remíza, poté tým vybouchl v Příbrami a následně byla nad jeho síly Plzeň. Obrovským povzbuzením následně bylo vítězství v Teplicích a též domácí remíza s Libercem. Jihlava velmi dobře vstoupila i do důležitého utkání v Ďolíčku. Vedla 0:1, ovšem nakonec Bohemians podlehla 2:1. V dalším kole Jihlava opět vedla, jenže nakonec z Mladé Boleslavi odjela s debaklem 6:1. Tolik potřebné bodové vzedmutí nastalo v posledních třech podzimních kolech. Vysočina doma porazila Brno, tři body uhrála v Ostravě a blízko vítězství byla i při domácí derniéře proti Zlínu. Nakonec se ale musela spokojit s bodem.

S konečným podzimním ziskem 16 bodů rozhodně nemohla panovat spokojenost. Potvrzují to i slova ředitele klubu Zdeňka Tulise: „Nemůžeme být spokojeni, neboť jsme si před startem nového ročníku kladli za cíl zisk 21 bodů. Na tuto metu jsme nedosáhli, přitom jsem přesvědčen, že máme dostatečně kvalitní tým, aby tento úkol zvládl. Do naší podzimní bilance se negativně odrazila řada aspektů. S jarní záchranou u hráčů i v realizačním týmu zavládlo nezdravé sebeuspokojení, které se promítlo do několika výsledkově nezvládnutých utkání, což nás stálo lepší umístění v uplynulém ročníku. Během léta jsme postrádali řadu hráčů – čtveřice opor přišla do přípravy zraněná, tři hráči byli na EURU U21 a Kučera s Harbou zamířili do jiných klubů. Navíc jsme přišli o sportovního manažera Jinocha, což se promítlo do nedostatečného doplnění týmu. Měl jsem tehdy být důslednější a tolik nespoléhat na kvalitu a rozhodnutí realizačního týmu. Minimálně jsem měl zkorigovat strukturu letních přípravných duelů, které byly nad možnosti našeho nezkonsolidovaného kádru s řadou mladíku a testovaných hráčů. Vysoké prohry v úvodu přípravy rozhodně psychice a budování mužstva neprospěly.

Klubový šéf ve svém posezónním komentáři dále uvedl: „Někteří fotbalisté jsou zde už tři nebo čtyři roky a je na nich znát jisté opotřebení. Aby naplnili naše očekávání, tak musí jít na samou hranici svých možností, což se jim ne vždy podařilo. Vedle toho noví hráči – Nerad, Dvořák, Mišůn či Opluštil – do přípravy a poté do sezóny z nejrůznějších příčin nevstoupili ve zcela optimální formě. Mančaft se na jednu stranu dokázal vzepjat k nadstandardním výkonům proti Gatalatasaray, Spartě či Jablonci, jenže zejména ve venkovních ligových utkáních, kdy hráči měli potvrdit svoji rutinu a zkušenosti, zůstávali hodně za očekáváním. Dostávali jsme hodně branek ze standardek a projevila se nedostatečná psychická odolnost i kondiční připravenost hráčů.“

Představenstvo klubu na konci roku rozhodlo, že pro jarní boje v SYNOT lize nezůstane jen u změn v hráčském kádru. Uzavřelo překlenovací období, kdy pozici hlavního trenéra zastával sportovní manažer Milan Bokša, a angažovalo nového kouče – dvaapadesátiletého dlouholetého asistenta slovenské reprezentace Michala Hippa. Dalších změn realizační tým nedoznal.

Jaro 2016

Fotbalisté FC Vysočina do jarních odvet ročníku 2015/16 vstupovali s minimálním jednobodovým náskokem na sestupovou pozici. Složitou situaci si před startem jara velmi dobře uvědomoval ředitel klubu Zdeněk Tulis: „Před námi je nejtěžší jaro v prvoligové historii našeho klubu. Snažili jsme se proto v přípravě vytvořit optimální podmínky jak pro realizační tým, tak i pro hráčský kádr. Věřím, že výsledkem našeho společného úsilí budou takové výkony, které nás budou opravňovat k účasti k příštímu ročníku nejvyšší soutěže. Jsem rád, že náš klub do jarních odvet vstupuje v seriózní kondici, což dokládá pohled na naši stabilní účetní bilanci roku 2015. Pro rok 2016 se náš rozpočet pohybuje kolem 60 milionů korun na dospělý tým a do 12 milionů korun na mládež. S ohledem na možnosti našeho regionu jde o hodně vysoký rozpočet, který se nám daří naplňovat díky úsilí akcionářů klubu, reklamních partnerů a též díky výchovnému procesu mládeže, který nám prakticky každý rok umožňuje uskutečnit ekonomicky zajímavý transfer jednoho hráče do předních klubů.“

Tým byl na jarní boje pod vedením trenéra Michala Hippa dobře připraven. Zimní blok vyvrcholil na herním soustředění v turecké Antalyi, kde mužstvo dosáhlo slušných výsledků. Vlastní kádr přes zimu opustil Jánoš, jemuž skončilo hostování ze Sparty, a největší oslabení představoval přestup útočníka Mešanoviće do Slavie Praha. Tým naopak posílili hosté z téhož klubu – Bazal a Voltr, z Plzně přišel hostovat odchovanec Kučera a velmi dobrými posilami se ukázali být Hronek (Vlašim) a Urdinov (Flamurtari Vlorë).

Jihlavský tým do záchranářského jara nevstoupil přesvědčivě. V úvodních třech kolech získal jediný bod za domácí remízu se Slavií. Poté nastala rozhodující fáze sezóny, kdy Hippův tým v klíčové bitvě na svém stadiónu přehrál Olomouc a o týden později vydoloval tři body z Julisky. Tento zásadní odrazový můstek poté v průběhu jara bodově doplnila domácí výhra nad Teplicemi, remízy s Mladou Boleslaví a v Brně a záchranářskou jistotu v předposledním kole přineslo domácí vítězství nad Ostravou. Cestou k udržení mezi elitou zabrzdila nevyrovnanost výkonů, což se promítlo do nepříjemných domácích proher s Příbramí a Bohemians.

Na skončený fotbalový ročník 2015/16 bylo možné z hlediska FC Vysočina nahlížet různou optikou. Optimista by se nemýlil, pokud by jej označil za čtvrtou nejúspěšnější v dějinách fotbalu v našem kraji, pesimista by měl pravdu, když by jej nazval jako nejhorší v novodobé prvoligové éře klubu. A jak ji hodnotil ředitel klubu Zdeněk Tulis? „Hodnotím ji jako velice těžkou a složitou. Prakticky celou sezónu jsme hráli o záchranu a jako většina prvoligových klubů jsme se potýkali s nevyrovnanými výkony. Díky tomu jsme zažívali velkou hektiku a náročnost při rozhodnutích, které jsme museli činit, abychom dokázali ustát sestupový tlak a udržet se mezi elitou. V konečném součtu jsme se dokázali udržet s nízkým počtem 31 bodů. Že nakonec bylo výsledkem poměrně příznivé 11. místo, není ani tak zásluhou naší, jako odraz faktu, že se v závěru tabulky nacházelo 6 mužstev, které získaly relativně málo bodů. Musíme si přiznat, že jsme v průběhu sezóny vyprodukovali řadu chyb. A to jak ze strany hráčů, realizačního týmu, tak i vedení klubu. Musíme udělat vše pro to, abychom tyto chyby neopakovali nebo je výrazně eliminovali. Rozhodně nesmíme dopustit, abychom po devíti odehraných kolech měli na kontě pouhých 5 bodů. To byla hrozná výchozí situace.“

Klubový šéf ve svém hodnocení dále uvedl: „Přes všechny problémy, radosti i starosti, které jsme prožili ve skončené sezóně, si myslím, že by celý Kraj Vysočina, město Jihlava, potažmo i náš klub měli být spokojeni, že jsme se v nejvyšší fotbalové lize udrželi ve čtvrtém ročníku po sobě. Musíme si uvědomit, že naše fotbalová tradice není zdaleka tak velká, přitom řada renomovaných klubů, jako je Hradec Králové, České Budějovice či aktuálně Olomouc, se v I. lize střídají po roce či dvou. Je dobře, že jsme na sebe kritičtí a nároční, ovšem na druhé straně je třeba vycházet z historie a reality. Pokud vezmu dosavadních pět ročníků působení FC Vysočina v nejvyšší soutěži, tak jsme v průměru získali 34 bodů a umístili jsme se na rozhraní 10 a 11. místa. To si myslím, že pro náš klub, který si stále hledá prostor mezi českou fotbalovou elitou, není vůbec špatný výsledek.“

Ročník v kostce

Trenéři: trenér Luděk Klusáček, asistenti Roman Kučera a Marek Zúbek / od září 2015: trenér Milan Bokša, asistenti Roman Kučera a Pavel Procházka / od ledna 2016: trenér Michal Hipp, asistent Roman Kučera

Ligové výsledky a statistiky: ZDE

Tabulka: ZDE

MOL Cup: vyřazení v osmifinále po dvojzápase s Olomoucí – ZDE

Nejčastější sestava: Hanuš - Kukoľ, Krejčí, Kryštůfek, Mišůn - Šulek, Marek - Fulnek, Dvořák, Vaculík – Mešanović.

Průměrná domácí návštěvnost: 3.154 diváků

Soupiska: ZDE

Změny v kádru:
Podzim:
Příchody: Přeučil (konec hostování FK Baník Sokolov), Teplý a Vejmola (konec hostování FK Kolín), Nerad (přestup Bohemians Praha 1905), Dvořák (přestup FC Hradec Králové), Klusák (přeřazen z juniorky), Opluštil (přestup FC Viktoria Žižkov), Rakovan (přestup SK Slavia Praha), Mišůn (přestup FK Jablonec)
Odchody:  Kliment (přestup VfB Stuttgart / NĚM), Hybš (konec hostování AC Sparta Praha), Harba (hostování FC Spartak Trnava / SK), T.Kučera (hostování FC Viktoria Plzeň), Blažek (konec aktivní kariéry), Kosak (hostování FK Baník Sokolov), Teplý (hostování FK Fotbal Třinec), Pedro (hostování FC Graffin Vlašim)

Jaro: Příchody: Harba (konec hostování FC Spartak Trnava / SK), Bazal a Voltr (hostování SK Slavia Praha), Novotný (přestup FK Ústí nad Labem), Hronek (přestup FC Graffin Vlašim), Urdinov (přestup FC Flamurtari Vlorë / ALB), Klíma (přeřazen z juniorky), T.Kučera (hostování FC Viktoria Plzeň)
Odchody: Jánoš (konec hostování AC Sparta Praha), Mešanović (přestup SK Slavia Praha), Klusák a Vejmola (přeřazeni do juniorky), Teplý (přestup FK Fotbal Třinec), Přeučil (hostování FK Baník Sokolov), Kosak (přestup FK Baník Sokolov), Opluštil (hostování SK Dynamo České Budějovice), Harba(hostování FK Sarajevo / BOS)

„B“ tým dospělých: Juniorská liga – 10. místo (43 bodů) - ZDE

Starší dorost: I. liga – 11. místo (51 bodů) - ZDE

 
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu