01.07.2020, Miroslav Fuks

Dvacetiletí FC Vysočina - ročník 2018/19

Dvacetiletí FC Vysočina - ročník 2018/19Po šesti letech mezi českou fotbalovou elitou stál FC Vysočina v červenci 2018 na startu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Tedy druhé nejvyšší soutěže, kterou Jihlava opustila v červnu 2012. S jakým očekáváním do ní klub podle ředitele klubu Jana Staňka vstupoval?

 

Podzim 2018

„Na nadcházející sezónu se rozhodně díváme s velkým očekáváním, protože bude v mnohém jiná, než v předchozích ročnících. Určitě nás čeká těžká soutěž, s níž se budeme muset vyrovnat. Zvyknout si na jiný herní styl, tvrdší zápasy a snahu soupeřů i diváků vytáhnout se na exligový celek. A též si musíme zvyknout na nelehkou roli favorita a tlak z očekávání našich vítězství. Jsem přesvědčen, že jsme schopní hrát v první trojce tabulky.“

Bodově a herně úspěšné prvoligové jaro přineslo velký zájem o prakticky všechny hráče základní sestavy. Jak se s tím klub vypořádal? „To mohu potvrdit. Zájem konkurence byl umocněn faktem, že většinou jde o mladé perspektivní fotbalisty. Tito hráči po jarních zkušenostech samozřejmě měli a mají v hlavách, že jsou schopní I. ligu hrát. Výsledkem tak byly momenty a jednání, která pro nás byla z lidského i sportovního hlediska hodně složitá. Na druhou stranu nám tyto transfery napomohly zabezpečit financování klubu, které je oslabeno problémy dlouholetého generálního partnera – PSJ. Mohli jsme tak učinit i investice do angažování nových fotbalistů,“ okomentoval letní pohyb v kádru a ekonomickou stránku ředitel klubu.

Pohyb v kádru byl opravdu nebývale intenzivní a probíhal až do konce podzimního přestupního termínu. Vítanou injekci klubové ekonomice přinesl přestup Ikauniekse do Jablonce. Do I. ligy či do zahraničí zamířili Rakovan, Záviška, Dvořák, Mara, Schumacher, Urblík a Popović. V neposlední řadě hostování skončila Buchtovi, Valešovi, Holíkovi, Novému a Kerestešovi. Naštěstí nezůstalo jen u odchodů. Ze Znojma přišel zkušený krajní záložník Javůrek a ze Slovanu Bratislava přestoupil křídelník Šefčík. Na hostování pak do Jihlavy dorazili gólman Vejmola a útočník Klobása (oba Mladá Boleslav), brankář Vízek (Hradec Králové), levý bek Preisler (Dukla Praha), středopolař Machuča (Liberec), ofenzivní záložník Šumský (Frýdek-Místek) a estonský defenzivní záložník Šlein (Flora Tallin). Týmu pomohl i návrat levého beka či záložníka Novotného z hostování v Ústí nad Labem.

Tým Martina Svědíka dokázala navázat na úspěšnou první polovinu roku a přes četné změny v kádru potvrdil roli spolufavorita II. ligy. Jasně to deklarovaly úvodní výhry v Brně, s Pardubicemi, ve Znojmě a s Táborskem. Po čtyřech výhrách však přišla čtyři zaváhání v podobě remíz v Sokolově a s Vítkovicemi a především pak zamrzely prohry ve Varnsdorfu a doma s Hradcem Králové. V dalších kolech však Vysočina znovu najela na vítěznou vlnu. Plných patnáct bodů zajistily výhry nad Vlašimí, v Třinci, s Chrudimí, na Žižkově a s Prostějovem. Jihlavskou jízdu zastavily až České Budějovice, které nakonec přezimovaly na první pozici s dvoubodovým náskokem na FCV. K jihlavskému podzimnímu výčtu ještě zbývá doplnit vítězství nad Ústím nad Labem a závěrečná remíza v Pardubicích.

Ředitel Staněk při posezónním hodnocení sdělil: „S bodovým ziskem jako takovým jsem celkem spokojen. Jsou zápasy, které se mi nelíbily, a i takové, kde jsme měli štěstí. Určitě mě mrzí naše výkony v utkáních, která jsme prohráli, protože ty prohry byly zasloužené. Naše tabulkové postavení vnímám jako spravedlivý odraz našich výkonů. Rozhodně nechci, aby podzimní výsledky a práce celého týmu přišly vniveč. Udělám vše proto, aby tým, se kterým půjdeme do jarní části soutěže, promluvil do konečného umístění na špičce tabulky. Nový trenér za odcházejícího Martina Svědíka, jenž na konci listopadu odešel za prvoligovou výzvou do Slovácka, bude určitě chtít vyhrát maximum utkání, a to po něm budu chtít i já.“

Jaro 2019

FC Vysočina do jara 2019 vstupoval s velkým očekáváním. Před prvním týmem FCV byla velká výzva zabojovat o rychlý návrat do nejvyšší soutěže.

„Cíl pro jaro bych chtěl definovat spíše obecně. Chceme pořád vyhrát maximum zápasů, máme v týmu hráče a trenéry, kteří chtějí být úspěšní. K čemu to nakonec bude stačit, uvidíme až na konci května. Věříme, že se nám minimálně podaří obhájit podzimní pozici. A podle této ambice jsme budovali i kádr pro jaro,“ řekl před startem jara ředitel klubu Jan Staněk.

Kádr v zimě doznal poměrně výrazných změn. Především do nejvyšší soutěže přestoupily opory – Fulnek (Mladá Boleslav), Levin (Bohemians) a Štěpánek (Jablonec). Odchody se však podařilo zacelit díky přestupu stopera Tijaniho (Vyškov), univerzála Petra (Slovácko) a útočníka Jawa (Itálie). Klub též využil hostování defenzivních hráčů Chlumeckého a Preislera (Dukla Praha), obránce Bredy (Ostrava) a talentovaného záložníka Šulce (Plzeň).

Jihlavský tým se na jaře pod vedením nového kouče Radima Kučery odehrál velmi dobrou jarní část. I v konkurenci Hradce Králové či Zbrojovky Brno systematicky udržoval druhou příčku tabulky, která v konečném účtování znamenala vstupenku do barážových bitev o postupu do nejvyšší soutěže. Tým se opíral zejména o domácí bodové zisky a utrpěl jen 3 porážky – ve Vítkovicích, v Chrudimi a též v posledním kole s Brnem, kdy již bylo o podobě tabulky rozhodnuto. Klíčová byla zejména výhra v Hradci Králové.

Dvě barážové bitvy proti 15. celku FORTUNA:LIGY – MFK Karviná – byly fotbalově zcela vyrovnané. Prvoligista v nich nakonec měl více štěstí a též v jeho prospěch hovořily klíčové verdikty sudích v obou zápasech. „Nebudu hodnotit výkon mužstva nebo jeho chyby. Hráčům musím poděkovat za to, co předvedli během celé jarní části a za 180 minut zbytečné práce proti Karviné. Když dva veledůležité barážové zápasy hrajete proti čtrnácti lidem, tak je to velice těžké. A my jsme se s tím rvali hodně solidně. Jako trenérský nýmand a jako normální člověk říkám, že jsem na kluky hrdý. Udělali mi radost a strašně si jich vážím. Herní výkon, který prokázali, svědčí o jejich vůli, charakteru a o všem, co k tomu patří. Nikdy nikomu nepřeju nic špatného, nejsem ten typ. Akorát bych ale některým lidem, aby potkali sami sebe. Přál bych třeba dnešním rozhodčím, aby si vyměnili role s hráči. Makali na hřišti devadesát minut a hráči by je v roli sudích pískali. Jsem teď zklamaný a cloumají mnou emoce, protože my jsme v uplynulých dvou zápasech nebyli horším klubem,“ řekl k baráži zklamaný kouč Radim Kučera.

Sezónu s odstupem času stručně zhodnotil i ředitel klubu Jan Staněk: „Z našeho pohledu byla velice úspěšná. Vlastně nejúspěšnější ze všech druholigových sezón v historii klubu. Bohužel, její konec pro nás nebyl nejpříjemnější a nejšťastnější.“

Ročník v kostce

Trenéři: trenér Martin Svědík, asistent Michal Šmarda / od prosince 2018: trenér Radim Kučera, asistent Josef Mucha

Ligové výsledky a statistiky: ZDE

Tabulka: ZDE

MOL Cup: vyřazení ve 3. kole v Opavě – ZDE

Nejčastější sestava: Vejmola – Novotný, Tlustý, Štěpánek, Preisler -  Fulnek, Zoubele, Vaculík, Javůrek – Klíma, Klobása.

Průměrná domácí návštěvnost: 1.149 diváků

Soupiska: ZDE

Změny v kádru:
Podzim:
Příchody: Mara (přestup FC Sellier&Bellot Vlašim), Novotný (konec hostování FK Ústí nad Labem), Dujmović a Pecháček (konec hostování 1.SC Znojmo), Javůrek (přestup 1.SC Znojmo), Machuča (hostování FC Slovan Liberec), Vejmola a Klobása (hostování FK Mladá Boleslav), Vízek (hostování FC Hradec Králové), Hykel (hostování FC Baník Ostrava), Preisler (hostování FK Dukla Praha), Šlein (hostování FC Flora Tallin / EST), Šumský (hostování MFK Frýdek-Místek), Šefčík (přestup ŠK Slovan Bratislava / SK)
Odchody:  Valeš (konec hostování FK Jablonec), Ikaunieks (přestup FK Jablonec), Holík (konec hostování FC Fastav Zlín), Keresteš (konec hostování FK Mladá Boleslav), Nový (konec hostování AC Sparta Praha), Záviška (přestup Bohemians Praha 1905), Buchta (konec hostování Bohemians Praha 1905), Opluštil (konec smlouvy, přestup FC Viktoria Žižkov), Rakovan (konec smlouvy, přestup Dundee United / SKO), Popović (přestup NK Široki Brijeg / BOS), Dvořák (přestup SK Sigma Olomouc), Pecháček a Daníček (konec smlouvy), Mara (přestup FC Slovan Liberec), Schumacher (přestup Bohemians Praha 1905), Urblík (přestup Puskás Akadémia FC / MAĎ), Dujmović (hostování 1.FC Tatran Prešov / SK), Nerad (hostování FC MAS Táborsko)

Jaro: Příchody: Dujmović (konec hostování Tatran Prešov / SK), Vejmola a Klobása (přestup FK Mladá Boleslav), Chlumecký (hostování FK Dukla Praha), Veselý (hostování 1.SC Znojmo), Jawo (přestup Olympia Agnonese / ITA), Tijani (přestup MFK Vyškov), Petr (přestup 1.FC Slovácko), P.Breda (hostování FC Baník Ostrava), Dutka (hostování FSC Stará Říše), Křišťál (přeřazen z juniorky), Šulc (hostování FC Viktoria Plzeň)
Odchody: Fulnek (přestup FK Mladá Boleslav), Vízek (konec hostování FC Hradec Králové), Levin (přestup Bohemians Praha 1905), Štěpánek (přestup FK Jablonec), Hykel (konec hostování FC Baník Ostrava), Kolář (hostování SFK Vrchovina), Čáp (hostování MFK Chrudim), Smejkal (hostování SK Líšeň)

„B“ tým dospělých: Juniorská liga – 5. místo v MS skupině - ZDE

Starší dorost: I. liga – 16. místo (27 bodů) - ZDE

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu