19.08.2020, Miroslav Fuks

Lukáš Vaculík: Ambice klubu se nemění - chceme vyhrávat

Lukáš Vaculík: Ambice klubu se nemění - chceme vyhrávatJen půldruhého měsíce dělí konec uplynulého ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a blížící se start sezóny nové. O ekonomické situaci klubu, sportovních ambicích mužstva, změnách v kádru či průběhu krátké letní přípravy na tradiční klubové tiskové konference promluvili ti nejpovolanější – sportovní ředitel a člen klubového představenstva Lukáš Vaculík, kouč „áčka“ Aleš Křeček a nejzkušenější člen kádru Matúš Lacko.

 

Lukáš Vaculík, sportovní ředitel klubu

V jaké situaci se momentálně FC Vysočina nachází?
Tvoříme a budujeme nový tým. A měníme i řídící strukturu klubu a jeho fungování. Po dvou letech ve II. lize a dvou neúspěšných pokusech o návrat mezi elitu jsme museli zvolit jinou strategii. Primárně s ohledem na ekonomickou situaci klubu, která vede k našponovanému rozpočtu a už delší dobu nás nutí k úsporám. Rozpočet jsme po pádu našeho generálního sponzora a hlavního akcionáře naplňovali především díky prodejům hráčů. Teď jsme se rozhodli pro změnu, kdy jsme kádr hodně omladili, umožnili jsme přestupy mzdově náročných či z našeho pohledu neperspektivních hráčů. Rozpočet jsme díky těmto krokům zredukovali tak, abychom viděli na jeho naplnění.

Očekáváte v kádru ještě nějaké korekce?
Rádi bychom v příštím týdnu dotáhli příchod ještě jednoho hráče. Z hlediska odchodů mohu prozradit, že nyní finalizujeme transfer Rajmunda Mikuše do Karviné. Poté už jiný odchod nebude na pořadu dne. Tedy pokud nepřijde taková nabídka, které by ekonomika klubu nemohla odolat. Co se týče zájmu Pardubic o Klobásu je pravdou, že svůj interes deklarují. Ale to je tak všechno, co pro to dělají.

Změn doznalo i vedení klubu?
Je to tak. Jak jsme již avizovali, tak Honza Staněk opustil místo ředitele klubu a setrval pouze v pozici člena představenstva. FC Vysočina se tak už nevěnuje na denní bázi. Typického výkonného ředitele už nemáme a o provozní záležitosti klubu se dělí více osob. Já budu zodpovídat hlavně za sportovní oblast, Mirek Fuks bude mít na starosti marketing a PR a Pepa Morkus nadále bude řídit FKM Vysočina.

S jakými ambicemi vstoupíte do nového ligového ročníku?
Klubový rozpočet poklesl skoro o polovinu, ale ambice jsme rozhodně neponížili. Nadále chceme být úspěšní a vyhrát každý zápas. Klidně všech 26, to bychom byli maximálně spokojení. Zároveň do ligového kádru hodláme zapojit daleko více mladých perspektivních hráčů a našich odchovanců. Tím se asi změní i náš styl hry, což je otázka hlavně na trenéra Aleše Křečka.

Aleš Křeček, trenér prvního týmu

S jakou motivací jste se po patnácti letech vrátil do FC Vysočina?
Vrátil jsem se do klubu, který měl ambice, má ambice a věřím, že i nadále bude mít ambice. V této nelehké době pro mne role kouče FC Vysočina představuje velkou výzvu. Jsem nastaven tak, že se rozhodně nesmířím s tím, že sezónu jenom nějak odehrajeme. Náš realizační tým chce v kabině a celém kolektivu vytvořit takovou atmosféru, že budeme bojovat o to, abychom opravdu vyhráli každý zápas. Vím, že je to těžký úkol, že mančaft prošel velkou fluktuací hráčů a že nějakou dobu může trvat, než se sestava a herní projev usadí. Odešli nám zkušení hráči, naopak přišli fotbalisté, kteří jsou hladoví po úspěchu a svém sportovním rozvoji.

Máte představu o stylu hry FC Vysočina?
Souvisí s omlazením týmu. Bez ohledu na rozestavení či herní šablonu nehodláme měnit naše herní pojetí. Chceme být ofenzivní, rychlí, nátlakoví a určovat tempo hry. A samozřejmě hrát s dobře zabezpečenou obranou, bez ní to nejde. Uvidíme, nakolik se nám to bude dařit. Letní přestávka byla atypicky krátká, takže na přestavbu mančaftu v souladu s našimi představami bylo hrozně málo času. Pracovat na tom budeme i v dalších podzimních týdnech. Věřím, že kádr zůstal natolik kvalitní, že Vysočina bude hrát o přední příčky ve II. lize.

Jaká jsou pozitiva a naopak negativa práce s mladým kádrem?
Problémem může být absentující zkušenost těchto hráčů, kteří nejsou zvyklí hrát pod tlakem a v kritických momentech mohou volit chybná řešení. Na druhou stranu jde o mladé, talentované perspektivní a ambiciózní fotbalisty. Jsou velmi pracovití a touží po úspěchu. Myslím si, že náročný styl, kterým se chceme prezentovat, svědčí spíše mladým hráčům. Například Matúš Lacko se tomu ale velice rychle přizpůsobil a je pro mladé kluky příkladem.

Prezentoval jste spokojenost s výkony týmu v přípravě, ale ten ani jednou nevyhrál...
Jsem životní optimista, ale také realista. Logicky mne mrzí, že jsme čtyřikrát prohráli. Zvlášť, když kluci ode mne před zápasem slyší, že vítězství je v profesionálním sportu na prvním místě. Chceme být nároční a k příznivému výsledku dojít hrou, která bude bavit lidi a bude v trendu, kterým se nyní fotbal hraje. V tomto stylu jsme vedli proběhlou přípravu a sehráli i letní zápasy. Troufám si tvrdit, že jsme ani v jednom nebyli horší, přitom jsme třikrát nastoupili proti prvoligovým celkům. Tyto duely jsme herně zvládli velmi slušně a doplatili jsme na opakující se individuální chyby. Ty souvisí s herním stylem, kterým se teď chceme prezentovat. Věřím, že už se nebudou opakovat. Problém jsme měli i s gólovou produktivitou. Celkově mne naše hra naplňuje optimismem a vírou, že jsme na správné cestě a dříve nebo později se to odrazí i do výsledků. Musí se tak stát!

Vysočinu na jaře trápila propustná defenzíva a velké množství inkasovaných branek. Podaří se obrannou hru vylepšit?
Jsem přesvědčen, že naše defenzíva bude pevná, kvalitní a budeme z ní vycházet do efektivního útoku. V létě jsme si kladli za cíl přivézt hráče, kteří defenzívu vyztuží a doplní stávající mladíky. Proto přišli Róbert Štefánek, Tomáš Vlček a z hostování se vrátil Filip Vedral. Zatím jsem spokojen s tím, jak se tito hráči prezentují. Věřím, že tyto individuality obranu zpevní.

V sobotu jste měli vykopnout ligový ročník duelem v Chrudimi. Covid v kádru soupeře však byl proti. Narušilo to Vaše plány?
K určitému termínu jsme přípravu směrovali, tudíž je jasné, že bychom raději hráli ligu. Já se však na všem snažím hledat pozitiva, tudíž týdenní odklad startu vítám k tomu, abychom dali zdravotně dohromady hráče, které nyní nemáme 100% fit. Náš kádr není tak široký.

Samozřejmě, že jsme zvažovali sehrání náhradního přípravného utkání, ale žádný vhodný soupeř nám v této nejisté době nevykrystalizoval. Nakonec jsme se rozhodli pro náročný tréninkový proces a volný víkend pro hráče. Navíc hned sedm kluků pošleme s juniorkou do Hlučína.

Hráče můžete vytížit nejen zápasy II. ligy, ale i duely juniorky v MSFL. Vítáte to?
Rozhodně ano. V Ústí jsme „béčkem“ nedisponovali, což bylo pro herní vytížení či návrat hráčů po zranění velmi složité. V Jihlavě se pro mladé hráče díky třetí lize otevírá skvělá možnost pravidelná kopat náročnou soutěž a získávat cenné zkušenosti. Může to pro ně být vstupenka k posunu do „áčka“, protože zápasy MSFL budeme bedlivě sledovat.

Matúš Lacko, kapitán týmu

Jsi nejstarším hráčem kádru. Jsi připraven na roli lídra a kapitána?
Kapitánem mne kluci zatím nezvolili. Každopádně obavy z toho nemám a svoji roli přijímám. Je mi jasné, že jako zkušený hráč na sebe budu muset převzít více zodpovědnosti za hru i fungování kabiny. Ze současného mladého týmu mám velmi dobrý pocit. Kluci to mají v hlavě správně nastavené, jsou rozumní a ambiciózní. Naslouchají trenérovi a vědí, za jakým cílem jdeme.

  • záznam z tiskovky na Ježour TV
  • fotky z tiskové konference naleznete TADY
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu