21.08.2020, Miroslav Fuks

Josef Morkus: Karanténa na cílech našich starších dorostů nic nezměnila

Josef Morkus: Karanténa na cílech našich starších dorostů nic nezměnilaLetní přestávka bývá v ligových klubech vždy velmi hektická a náročná, neboť se v krátkém čase musí celý klub připravit na start nového soutěžního ročníku. Ještě o stupeň komplikovanější byla letos v FKM Vysočina Jihlava, neboť ji výrazně ovlivnil koronavirový nález. Nejen na covidové téma jsme si na prahu nové sezóny povídali s manažerem Josefem Morkusem.

 

Můžete připomenout okolnosti pozitivního koronavirového testu ve starším dorostu?
Postižený hráč neměl vážné příznaky, pouze jej trápila bolest hlavy. Mysleli jsme si, že z únavy a vedra, což bývá při letních trénincích docela běžné. Druhý den už chtěl jít na trénink, protože mu nic nebylo, ale na popud rodičů vyhledal lékaře a následný test odhalil, že je pozitivní na koronavirus. Zdroj nákazy se nepodařilo určit, což je dle hygieniků častý problém.

Souběh tréninkových skupin díky tomu poslal do karantény hned tři mančafty...
Ano, je to tak. Od léta jsme nastartovali projekt společných skupinových tréninků starších dorostenců U19, U18 a hráčů juniorky, které probíhají 3x týdně. Do karantény tak muselo zamířit včetně členů realizačních týmů asi 50 lidí. Samozřejmě všichni museli na kontrolní testy a poté za 14 dní znovu. Bohužel, tyto testy objevily další čtyři nakažené hráče, kteří byli absolutně bezpříznakoví.

Nákaze jste neunikli. Stejně jako spousta dalších nejen fotbalových a nejen českých klubů...
Postiženo bylo, stále je a podle všeho nadále bude množství oddílů. I v nedaleké hokejové Dukle by mohli vyprávět. O to více mne naštval přístup některých médií v čele s ČT 24, kde dva dny neustále běhal titulek o nákaze jednoho hráče v FC Vysočina. Přitom v Česku máme denně 300 nakažených... Logicky se to pak promítlo do některých hodně nepříjemných až zlých názorů neinformované veřejnosti, které nejen mne hodně lidsky zasáhly. Chtěl bych zdůraznit, že naši hráči se rozhodně nenakazili na nějakém večírku.

Určitě nyní vítáte aktuálně schválenou změnu přístupu ke karanténě sportovních celků, že?
Rozhodně. Pokud by měla v celém českém sportu platit předchozí opatření, kdy jeden nakažený hráč poslal do karantény celý mančaft a často i řadu navázaných celků, tak by se z termínové listiny stal trhací kalendář. Žádnou soutěž by nebylo možné dohrát. Ještě bych se přimlouval za jednu změnu, a to aby testovaní byli pouze sportovci s příznaky nemoci. Tento názor vychází z mé komunikace se zasvěcenými hygieniky, která byla v uplynulém měsíci velmi častá. Když k tomu připočtu mé dřívější zkušenosti s epidemií příušnic, tak bych možná zasloužil certifikát hygienika amatéra...

Nakolik se vynucená pauza promítla do tréninkové přípravy?
Po dobu čtrnácti dnů jsme zrušili týmovou tréninkovou přípravu a kluci mohli trénovat pouze individuálně v domácích podmínkách. Do plného tréninku se mohli zapojit až po druhém testu, což v reálu znamenalo prakticky po třech týdnech. Od počátku tohoto týdne už všichni trénují a připravují se na víkendové mistráky.

O kolik ligových duelů přišli?
Nechtěli jsme odkládat moc zápasů, abychom se nedostali do časové tísně. Takže chlapci, kteří byli schopní a byli alespoň 3-4 dny v obnoveném tréninku, odjeli v sobotu na utkání Moravskoslezské dorostenecké Divize. Museli jsme tak odložit jen jedno kolo Moravskoslezské ligy, kde nastupují celky U19 a U17.

Příprava starších dorostenců logicky nebyla ideální. Může to ovlivnit vaše sportovní cíle v nadcházející sezóně?
Kluci na tři letní týdny vypadli z tréninkového procesu, tudíž rozhodně nejsou ideálně nachystaní. Ale my se na to nechceme vymlouvat, na našich ambicích se nic nemění. Chceme jít za postupy obou týmů staršího dorostu, což by za rok zároveň umožnilo kýžený posun o soutěž výše i pro oba mladší dorosty.

Jakých změn doznal kádr trenérů FKM?
Vlastně jen minimálních. Novinkou je nepochybně trenérské propojení tří týmů – juniorky, U19 a U18. Tyto celky se připravují pod vedením hlavního kouče Luboše Prokopce, kterého doplňují trenéři Michal Kadlec, Michal Veselý a Petr Kuchta, dále i kondiční trenér a trenér brankářů. Jistě vítáme, že se do řad našeho klubu trenérsky vrátil již zmíněný Michal Veselý, o něhož jsme několik let usilovali. To samé samozřejmě platí i o Michalu Vávrovi, který doplňuje Kamila Průšu u týmu U16.

Dalším pozitivem je postup juniorky do MSFL...
Velmi jej vítáme, hodně jsem o postup stál. Vítáme výrazné zapojení našich mladých talentů do zápasů II. a III. ligy. Hráči na hraně základní sestavy „áčka“ mohou sbírat cenné zkušenosti v MSFL. Divize není pro jejich sportovní růst ideální, což potvrdil hned první duel se Zlínem. Moc bych si přál, aby třetiligovou šanci v průběhu sezóny dostali i ti nejtalentovanější z kádru staršího dorostu. Samozřejmě za předpokladu, že to postavení týmu U19 v MSDL bude umožňovat.

 
Aktuálně

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

S větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu