18.11.2020, Miroslav Fuks

Domácí podzimní restart: v pátek proti Blansku

Domácí podzimní restart: v pátek proti BlanskuPo podzimním fotbalovém restartu a reprezentačním bloku se po vynucené pauze ligový fotbal vrací i na Vysočinu. V pátek 20. listopadu od 13:30 hodin se v Jihlavě představí druholigový nováček – FK Blansko. Oba celky proti sobě v ligovém utkání nastoupí vůbec poprvé v historii. Duel proběhne bez diváků a vy jej můžete sledovat díky živému přenosu na klubovém webu.

 

Novodobá historie blanenského fotbalového klubu se začala psát v roce 2004, kdy sloučením ASK Blansko a TJ ČKD Blansko vznikl jednotný tým pod společným názvem FK APOS Blansko. Tento krok měl vést ke zlepšení kvality kopané v Blansku. A skutečně se tak postupným vývojem stalo, neboť klub postupně prošel z I.A třídy až do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Postupu se Blansko dočkalo letos v létě navzdory koronavirem předčasně ukončeného ročníku MSFL. K posunu do profesionální soutěže stačilo získat 36 bodů v osmnácti odehraných duelech s dvoubodovým náskokem na Frýdek-Místek a Petřkovice.

Na náročný krok se tým zkušeného kouče Oldřicha Machaly připravoval prakticky celé jaro a vstup do ligy zvládl slušně. Na úvod remizoval v Prostějově, poté výrazně prohrál v Líšni, ale ve třetím kole v domácí premiéře slavil historické vítězství 1:0 nad Duklou Praha. Od té doby však v Blansku na výhru čekají, neboť nováček soutěže ve čtyřech následujících zápasech získal jen dva body za remízy ve Varnsdorfu a ve Vlašimi. Na svém hřišti odevzdal všechny body Viktorii Žižkov a v posledním kole i Táborsku.

Blansko pro Vysočinu představuje neznámého soupeře, ale v jeho kádru známá jména můžeme nalézt. Jsou jimi jihlavský odchovanec a šestadvacetiletý krajní obránce David Klusák a především dvaatřicetiletý bosenský útočník Haris Harba, jenž v barvách FC Vysočina náležel v ročníku 2013/14 mezi nejlepší hráče celé I. ligy. V jihlavském dresu nastoupil do 58 ligových utkání a vstřelil 17 branek. V dalších letech vystřídal mnoho klubů a zemí, když působil na Slovensku, v Bosně, v Jižní Koreji, v Turecku a v Albánii. V Česku oblékal dresy Hradce Králové, odkud přišel do Jihlavy, a později i Zlína a Slovácka. V létě 2019 přijal nabídku Blanska, kde během podzimních duelů čtyřmi trefami přispěl k postupu do II. ligy. V té dosud nastoupil do pěti utkání bez gólové radosti.

Nakolik kádr FK Blansko zná kouč Aleš Křeček? Na které hráče by upozornil? „Blansko poskládalo tým ze zkušených hráčů, z nichž mnozí mají zkušenosti s I. ligou. Jde o velmi kvalitní celek, který se snaží hrát aktivně a napadá rozehrávku soupeře. Disponuje fotbalisty, kteří umí dát gól. Není to jen exjihlavský Harba, ale i Žák nebo na levém křídle rychlostně vybavený Kania.“

Jak jste strávili reprezentační pauzu? „Využili jsme jí jako poslední možnosti dobře a poměrně intenzivně potrénovat. V dalších dnech půjdou duely v rychlém sledu a budeme střídat vlastně jen předzápasové a regenerační pozápasové tréninky. Jen škoda, že jsme nedisponovali větším počtem zdravých hráčů, abychom mohli některé herní prvky nacvičovat. I proto jsme si pro jeden trénink zapůjčili hráče z „béčka“. Každopádně jsem spokojen s tím, s jakým přístupem kluci pracovali. Cítím z nich obrovskou vůli a snahu kvalitně se připravit na nadcházející náročnou zápasovou sérii,“ zdůraznil Křeček.

Podařilo se vám tým konsolidovat po zdravotní stránce? „Čtveřice hráčů se nám vrátila po karanténě a po zranění s námi už naplno trénuje Křivánek. Naopak ještě nemůžeme počítat s Peřinou, Araujo-Wilsonem, Matulkou, Klobásou a Růžičkou. I proto jsme kádr preventivně rozšířili o dvojici z juniorky – Václava Havlína a Marka Zúbka mladšího. Covidové testy nás čekají ve čtvrtek ráno a nechceme být omezeni úzkým kádr, jak se tomu stalo na Dukle,“ upozornil jihlavský lodivod.

Podzimní restart Vašemu týmu přinesl povzbudivou remízu na půdě Dukly Praha, ovšem pohled do tabulky moc příjemný není. S osmi body máte náskok pouhých dvou bodů právě na Blansko, které figuruje na 12. příčce tabulky. Jste v situaci, že nutně potřebujete dosáhnout na kýžené první domácí vítězství v ročníku, že? „Snažíme se nebýt pod výsledkovým tlakem. Samozřejmě však naši bodovou situaci vnímáme. Určitě jsme si představovali, že naše tabulkové postavení bude po 7. kole lepší. Hráče chceme koncentrovat na práci v tréninku a na to, jak tyto aspekty přenést do zápasu. Věříme, že příznivé výsledky dojdou a já nepochybuji, že páteční duel s Blanskem zvládneme vítězně,“ řekl závěrem Aleš Křeček.

Vzájemná bilance: 0 utkání

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 3 - Vedral, Smejkal, 2 - Lacko, Křišťál, 1 – Arroyo, Štefánek, Tureček, Červ, vlastní.
Žluté karty: 3 - Horák, 2 – Tureček, Vedral, Smejkal, Červ, 1 – Štefánek, Arroyo, Araujo-Wilson, Chok, Vlček.

FK Blansko

Sestava v posledním utkání: Halouska – Sukup, R.Buchta, Štrbák, Klusák – Ilko (54. J.Šašinka), Kopičár, Lahodný, Kania (67. Bartolomeu) – Harba (81. Huška) – Žák.
Trenér: Oldřich Machala
Střelci: 2 – Kania, Žák, 1 – Kopičár, Vasiljev, J.Šašinka.

Změny v kádru:
Příchody: Holek (přestup Bayern Hof / NĚM), Maňák (přestup SFK Vrchovina), Halouska (přestup SK Líšeň), Vasiljev (přestup 1.FC Slovácko), Vincour a Machalík (host. 1.FC Slovácko), M.Helebrand (host. SFC Opava), Kania a J.Šašinka (host. FC Baník Ostrava), Šustr (host. Slovan Velvary).
Odchody: Nešetřil (přestup MFK Vyškov), Štrombach (přestup 1.SC Znojmo), Paděra a Minx (přestup FC Boskovice), Traore (přestup Sparta Brno), Sedlo a Doležal (host. MFK Vyškov), Tulaydan (host. SFK Vrchovina), Fabuš (host. Slovan Rosice), Záleský (host. 1.SC Znojmo), Kropáček (host. Olympia Ráječko).


David Klusák v dresu Táborska v souboji s Martinem Chlumeckým

 
Související
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu