30.11.2020, Inzerce

Loterijní zákon a legislativa spojená s hraním hazardních her v ČR: vše, co musíte vědět v roce 2020

Loterijní zákon a legislativa spojená s hraním hazardních her v ČR: vše, co musíte vědět v roce 2020V roce 2020 došlo k další novelizaci loterijního zákona, která byla hodně diskutovaná, a s napětím se čekalo, co další novela přinese. Předcházející úpravy zákona o hazardních hrách byly očekávané i z toho důvodu, že zákon byl již zastaralý a předcházející snahy o novelizaci přinesly pouze změny vytvářející pravidla nevyhovující Evropské unii.

 

Dlouho očekávaná změna a modernizace

Jak bylo zmíněno, na nevyhovující situaci loterijního zákona v České republice nesčetněkrát upozorňovala i Evropská komise, které požadovala odstranění diskriminační ustanovení o neschopnosti zahraničních společností získat v ČR licenci a podnikat tak na trhu. Tento stav porušoval základní práva a svobody na podnikání v Evropské unii. Zákon také nijak neošetřoval online hraní přes internet a bylo podle něj možné přijímat na internetu pouze kurzové sázky.

S novelou přicházející v roce 2020 mají možnost získat licenci a připojit se na český trh i zahraniční společnosti. Zůstává se však podmínka poměrně nestandardního zdanění a to sice 35 %, které je jedním z nejvyšších v celé unii.

Nová pravidla danění výher

Co se týče danění, přichází pár novinek i pro běžné hráče. Všechny výhry v loteriích a losech nad 1 milion Kč podléhají zdanění ve výši 15 % z výhry. Výše vkladu se pak vaší výhry neodečítá.

Jak to funguje v praxi? Pokud výherce vyhraje v kterékoli číselné nebo okamžité loterii (los) výhru do výše 1 milion Kč, zdanění se ho netýká. Jakmile ale částka překročí 1 milion korun, například se bude jednat o sumu 1 000 001 Kč, výherce je povinen odvést 15 % srážkové daně. Tento úkon povětšinou provádí již samotná společnost, u které jste danou výhru získali. Uvedený limit zdanění výhry nad 1 milion Kč se vztahuje na výhru z každé sázky samostatně, pokud tedy odděleně vyhrajete několik výher nad 1 000 000 Kč, tak daníte 15 % každou výhru, která tuto částku přesáhla.

Blokování nelicencovaných společností jako kontroverzní bod novely

Často skloňovanou položkou novely loterijního zákona je možnost zaměstnanců Ministerstva financí požadovat zablokování přístupu na stránky společností, které budou provozovat online hry bez ministerstvem udělované licence. Měl by existovat pravidelně aktualizovaný seznam s webovými adresami společností, které poskytují hazardní hry nelegálně a následně by je poskytovatelé internetu měli blokovat. Blokované by měly být také finanční převody těchto společností, nabízí se tedy otázka, zde nebude možné tento nástroj zneužít k cenzuře internetu a případně nekalé likvidaci konkurence.

Další komplikace pro hraní online

Další novinkou v rámci novelizace zákona loterijního zákona je nabytí platnosti novely AML, která přináší složitější podmínky pro hraní v online kasinech a to opět pro zahraniční společnosti. Aby měl hráč možnost hrát online, podle novely nyní musí být jeho registrace fyzicky ověřena. Pro hráče je to nepohodlné a problém nastává především v případě, že si chcete zahrát u online kasina zahraniční společnosti.

Zahraniční společnosti, které jsou oproti českým často znevýhodněny tím, že v České republice nemají svou kamennou pobočku, tak čelí problému jak ověřit registrace svých hráčů. U českých kasin stačí fyzicky zajít do kasina a dokončit registraci, v případě poboček zahraničních společností je nutné registraci provést na krajském či městském úřadu, případně u notáře.

Maximální sázky a další pravidla online hraní, které je dobré znát

Nová úprava zákona pamatuje také na stanovení maximálních výher a maximálních sázek do hry. Maximální sázka do hry je přesně stanovena na 1 000 Kč, maximální možná výhra je 500 000 Kč. Stanovená je také daná doba pro hru 120 minut, po které musí následovat přestávka 15 minut.

Novela zákona tedy přináší mnoho změn, z nichž některé jsou dlouho očekávané a vítané, zatím co jiné přinášejí spíše ztížení praxe jak pro hráče, tak pro kasina.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu