14.12.2020, Miroslav Fuks

Jindřich Březina: Jihlavský sport nutně potřebuje další umělou trávu

Jindřich Březina: Jihlavský sport nutně potřebuje další umělou trávuČlánků a rozhovorů o tom, jak covid ovlivnil fotbalisty, trenéry nebo ekonomiku klubů již bylo napsáno hodně. Jistě by ale bylo zajímavé poskytnout i pohled na fungování technických úseků, které zabezpečují chod a údržbu sportovišť. Změnilo se pro ně něco v nelehké koronavirové době? Nejen na toto jsme se zeptali Jindřicha Březinu, technického manažera FC Vysočina Jihlava.

 

Možná to konstatování překvapí, ale našeho provozu či údržby se aspekty epidemie nijak nedotkly. Nadále jsme museli udržovat sportoviště, uklízet sníh nebo sekat trávníky, neboť trávu nelze nechat přerůst a čekat, až se zase začne hrát či trénovat. Ano, zasáhlo nás to samozřejmě ekonomicky, neboť příjmy klubu v roce 2020 nemalou měrou klesly a bylo nutné hledat další rezervy a úspory v jeho fungování. Pod tímto tlakem se náklady mého technického úseku podařilo snížit o více než 60%! Nutno zdůraznit, že nám s touto výraznou úsporou velice pomohly našemu klubu blízké firmy, drobní živnostníci a sponzoři. Náleží jim obrovský dík a poklona!

Můžete zrekapitulovat investice, které se podařilo v tomto roce uskutečnit?
Primárně jsme se samozřejmě soustředili na běžnou údržbu a zabezpečení chodu sportovišť. Zároveň se nám dařilo uskutečňovat nutné opravy či dokonce vybudovat něco nového. Na uskutečněných opravách nad rámec běžné údržby se výraznou měrou opět podílelo Statutární město Jihlava, přičemž velký dík za to náleží Ondřeji Stránskému, vedoucímu oddělení správy realit jihlavského magistrátu.

Velmi mne těší, že se v tomto roce konečně podařilo provést moderní automatické zavlažování trávníku v areálu Na Stoupách. V průběhu těchto prací vyvstala nutnost doplnit systém závlahy o přečerpávací záchytnou nádrž o objemu 26 kubíků. Ve spolupráci s našimi sponzory se nám během 14 dnů podařilo tuto nádrž zajistit, dopravit, vyčistit, nainstalovat a technologicky propojit. Šlo o vícenáklady kolem 100 tisíc korun, které se podařilo ryze sponzorsky pokrýt nad rámec dotace magistrátu. A to je jeden z příkladů pomoci, kterou našemu klubu soukromý sektor poskytuje.

Můžete konkretizovat další akce, které se podařilo dotáhnout?
Podařilo se završit realizaci zpevněné komunikace za sídlem klubu, přičemž šlo o část od administrativní budovy až za roh k prostoru bývalého sklenářství. Získali jsme tak další parkovací plochy a vyřešili jsme problém s promáčením obvodových zdí.

Dále jsme provedli instalaci nových záchytných sítí na vedlejším travnatém hřišti v Jiráskově ulici a též na umělé trávě Na Stoupách. Nedávno se tečky dočkalo řešení závlahy hřiště ve Vyskytné nad Jihlavou, kterou bylo nutné technologicky modifikovat.

Jaké investice se v areálech, o něž klub pečuje, chystají?
Zásadní stavební úpravou a modernizací projde prádelna na stadiónu v Jiráskově ulici. Ta se může těšit na prostorové rozšíření a kapacitní navýšení díky přesunu moderních praček a sušičky z areálu Na Stoupách. Prádelna bude konečně zcela vyhovovat hygienickým potřebám a bude též energeticky úspornější.

Další opravy si umíme představit, ale budou se samozřejmě odvíjet od možností klubu a především pak od rozpočtu jihlavského magistrátu, který může být pro příští rok logicky skromnější. Potřebovali bychom opravit oplocení kolem hlavního hřiště nebo dodělat chodník v prostoru mezi správní budovou stadiónu a prostorem hrací plochy. Byli bychom rádi, kdyby rekonstrukcí prošla kotelna na stadiónu, kde by bylo nejen z hlediska energetických úspor potřebné nahradit stávající výměníky tepla. Dále by výměnu podlah velmi potřebovaly rohové objekty stadiónu.

V jakém stavu jsou umělé trávníky?
Aktuální umělka Na Stoupách funguje šest let a je enormně vytížená našim klubem, malou kopanou, oddíly z našeho okresu a též americkým fotbalem. Už bychom měli přemýšlet o tom, že bude časem třeba její výměna. Když porovnáme její stav s povrchem malého hřiště v ulici Evžena Rošického, tak z toho vychází dost špatně.

Obecně by sportovcům v našem městě velice pomohlo, kdyby ve vhodné lokalitě vyrostlo ještě jedno fotbalové hřiště s umělou trávou. Primárně by mohlo sloužit Sokolu Bedřichov, sdružení Malá kopaná Jihlava, Gladiators Vysočina a hlavně by pokryl svazové požadavky na tréninkové zabezpečení Regionální fotbalové akademie a Krajské fotbalové akademie Vysočina.

Co vnímáte jako další investiční priority klubu v nadcházejícím roce, popř. v delším časovém horizontu?
Je třeba se důkladně zamyslet nad tím, jakým směrem se bude rozvíjet stadión ve volném prostoru za brankou. Ochozy zde značně chátrají a zázemí pro hostující fanoušky je nedůstojné a nevyhovující případným prvoligovým požadavkům. Skvělé by bylo, kdyby se v dohledné době podařilo uskutečnit uvažovaný developerský záměr na výstavbu projektu kombinujícího tribunu s bytovým domem. Podobně, jak je tomu v Olomouci.

Možná ještě naléhavější problém představuje počet tréninkových ploch pro fotbal v Jihlavě. A tím nemyslím jen zmíněnou potřebu další umělé trávy. I proto jednáme o renovaci travnaté plochy v širší lokalitě našeho města po vzoru hřišť ve Vyskytné a v Antonínově Dole.

Jak jste spokojen s kvalitou a stavem hlavního trávníku, který v létě 2019 prošel renovací?
Plocha má značku nejvyšší kvality, což dokumentuje fakt, že byla jako jediná ve II. lize zařazena do kategorie A. Ze všech českých trávníků skončila na celkové 3.-9. pozici. Stalo se tak na základě každoročního hodnocení ze strany občanského sdružení The Institute of Groundsmanship – Česká republika (IOG ČR). Hřiště bylo opětovně doporučeno pro konání zápasů českých mládežnických reprezentací. Uvážíme-li klima na Vysočině, tak jde o skvělé ocenění a výsledek dlouhodobě výborné práce našich trávníkářů.

Trávník se skvěle vypořádal i vytížením ze zápasů Gladiators Vysočina v americkém fotbalu. Velká škoda, že na něm s ohledem na covidová omezení nemohlo proběhnout vyvrcholení nejvyšší soutěže, které si Gladiátoři v základní části vybojovali.

Kolik pracovníků momentálně zastřešuje technický úsek FC Vysočina? Jaký je záběr jejich činnosti?
Disponujeme už pouze dvěma správci sportovních areálů, kteří pečují nejen o stav jednotlivých hřišť. Pod technický úsek náleží též uklízečka a paní, která zajišťují chod prádelny a skladu pro mládež. Tento tým pokrývá široké spektrum pracovních činností, ovšem rozhodně není schopen pokrýt veškeré narůstající potřeby kluby.

O jaký počet hracích ploch pečujete? Postačují potřebám klubu?
V areálu v Jiráskově ulici jde o dvě travnaté plochy a hřiště s umělou trávou polovičních rozměrů. V areálu Na Stoupách pečujeme o přírodní a umělý trávník. Dále se staráme o travnatá hřiště v Antonínově Dole a Vyskytné u Jihlavy. V návaznosti na spolupráci se Sokolem Bedřichov se podílíme i na údržbě travnatého hřiště Na Točně v Jihlavě, kde trénují naše přípravky. Vytíženost hřišť je při rozsahu tréninkové procesu a množství zápasů našich týmů na hraně možností. Zvlášť, když přibývá dívčích týmů a zatěžuje je též chod Regionální fotbalové akademie a Klubové akademie, čímž se dostáváme na 20 fotbalových týmů! Tím logicky stoupají i nároky na údržbu hřišť a logistiku rozdělení mančaftů na dostupné tréninkové plochy.

Co dodat závěrem?
Opravdu bych rád všem poděkoval a popřál vše nejlepší do roku 2021! Pevně věřím, že bude nejen pro sportovce mnohem příznivější, než ten končící. Poděkování náleží zejména pracovníkům technického úseku FC Vysočina a firmám, které nám obrovsky a nezištně pomáhají se zajištěním kvalitních sportovních ploch ve svěřených areálech.

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu