01.03.2021, Miroslav Fuks

Lukáš Vaculík: Myslím, že budeme silnější, než na podzim

Lukáš Vaculík: Myslím, že budeme silnější, než na podzimNejen klimatické, ale též fotbalové jaro konečně klepe na dveře. Bohužel, v době covidové musela nejvyšší soutěž odstartovat už v půli ledna a nyní se start sezóny týká výhradně druhé profesionální soutěže – FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. A to vše bez účasti diváků a fanoušků... O aktuálním stavu prvního týmu FC Vysočina, změnách v kádru či průběhu zimní přípravy jsme hovořili s těmi nejpovolanějšími – sportovním ředitelem a předsedou klubového představenstva Lukášem Vaculíkem a koučem prvního týmu Alešem Křečkem.

 

Lukáš Vaculík, sportovní ředitel a předseda představenstva klubu

S jakými ambicemi FC Vysočina do jarní části II. ligy vstupuje?
Chceme hrát atraktivní fotbal, vždy útočit na vítězství a neustále zlepšovat výkonnost hráčů. Oproti našim letním cílům se tak rozhodně nic nemění. Jsme přesvědčení, že současný velmi mladý a perspektivní tým má na to, aby klidně vyhrál všech 14 nadcházejících jarních zápasů. Na druhou si uvědomujeme, že se nám může stát to stejné jako na podzim, tedy že může přijít i série horších výsledků. Hráče vidím ve všech zápasech i v rámci množství tréninků a věřím, že za uplynulý půlrok udělali další krok kupředu. I proto si myslím, že budeme silnější, než na podzim.

Oproti podzimu odešel pouze Tomáš Smejkal, naopak klub přivítal čtveřici nových fotbalistů a navrátilce Luďka Vejmolu. V mančaftu se nepochybně zvýšila konkurence...
Rozhodně to tak také vnímám, zejména tedy v ofenzívě či středové řadě. Stačilo sledovat naši sestavu, kdy začínali Klobása, Ritter, Ševčík a Selnar, přičemž duel s minimálním dopadem na kvalitu dohrávali Arroyo, Peřina, Shudeiwa, Vedral. A to scházeli Patrák a Araujo-Wilson. Konkurence a tlak na místa v sestavě má na vývoj hráčů rozhodně příznivý vliv.

Jakou roli by měl na jaře sehrát gólman Luděk Vejmola?
Je to nepochybně kvalitní brankář s ligovými starty, který v Jihlavě před hostováním v Norsku půldruhého roku pravidelně chytal II. ligu. Věříme, že týmu svými zkušenostmi pomůže na hřišti a také, že své spoluhráče nakazí svojí profesionalitou a přístupem k fotbalu. Mnozí mladíci si musí uvědomit, že mají v tomto ohledu stále ještě rezervy. Fotbal už pro ně není koníček, ale normální zaměstnání, kterému je třeba obětovat čas. Není to jen o dvou hodinách tréninku denně, ale i o spoustě práce, která není tolik vidět.

Vnímáte, že během tříměsíční pauzy prodělal některý z hráčů výkonnostní vzestup?
Naši mladí hráči potvrzují, že mají obrovský potenciál. Jejich výkonnost je však logicky kolísavá, potřebují ji stabilizovat a nalézt cestu k tomu, aby své výkony dokázali opakovat pravidelně. Od začátku zimy vypadá velmi zajímavě Adam Ritter, dobře se jeví Michal Ševčík či Jakub Selnar, kteří prokazují, že jsou schopní branky dávat i připravovat. V tomto jim hodně pomáhá zkušený Standa Klobása, který dokáže poradit, podržet míč nebo si odskočit do volného prostoru.

Jak moc důležitý bude páteční vstup do jara – domácí duel proti Vyšehradu?
Nepochybně půjde o důležitý duel. Má to dva aspekty – jde o první duel po dlouhé zimní pauze a navíc hrajeme v domácím prostředí s týmem, který je na poslední příčce tabulky, tudíž samozřejmě chceme vyhrát. Stejnou touhu bychom ale měli, i kdyby nás v pátek čekal Hradec Králové. Zvlášť, když se nám na podzim nedařilo na našem stadiónu vyhrávat. Chci věřit tomu, že se nám z něj na jaře zase podaří udělat nedobytnou tvrz.

Nakolik s FC Vysočina cloumá covid z hlediska finančních ztrát, obrovského zápasového a tréninkového výpadku u mládeže...
Prožíváme nepříjemnou a nepříznivou dobu. Covidové období už trvá velmi dlouho a nyní nelze predikovat, že skončí za tři měsíce díky proočkování populace. Jsme moc rádi, že nám drtivá většina reklamních partnerů zachovává přízeň. Doufáme, že stejný postoj zaujmou i v letní pauze. Každopádně bych jim chtěl alespoň touto cestou velmi poděkovat za přetrvávající přízeň a podporu. Bez nich by naše situace byla mnohem složitější. Moc bych si přál, abychom jim nejen na jaře dělali radost výkony našeho „áčka“ a také tím, že do týmu budeme ve stále větší míře zařazovat naše odchovance.

Aleš Křeček, trenér prvního týmu

Nelze začít jinak – jaká z Vašeho pohledu byla zimní příprava?
Byla velmi dlouhá, což říkám už 13 let v profesionálním fotbale po sobě. Covid nám zimní blok nijak výrazně nenarušil, výpadky měli jen jednotlivci. Osm týdnu jsme odtrénovali podle plánu bez větších výkyvů. Trošku nás zabrzdilo mrazivé období někdy před 14ti dny, kdy jsme tréninky lehce upravili. Achilovky a klouby našich hráčů každopádně dostaly díky umělce pořádně zabrat, takže jsme moc rádi, že už je tu jaro. Samozřejmě, že mne trochu mrzí, že neproběhly hned tři přípravné duely, které jsme nahradily modelovými utkáními v rámci tréninků. Tento krok byl však z ekonomického hlediska pochopitelný, když uvážíme, že klub nyní bude muset hradit PCR testy za 14 jarních duelů. Přesto pevně věřím, že jsme na jaro dobře připravení.

Byl jste po některém ze zimních duelů nespokojen s výkonem mužstva?
Zpětně mohu říci, že žádné utkání nebylo vyloženě propadákem nebo že by nás soupeř vyloženě přehrál a my tahali za kratší konec. Herně ani výsledkově se nám příliš nevydařil zápas s Táborskem, špatný byl hlavně druhý poločas. Jinak jsem ale byl s přístupem hráčů k přípravě spokojený. Nebyl tam sebemenší problém.

Jednoduchý pohled na kolonky příchodů a odchodů dává tušit, že se v mančaftu zvedla konkurence, že?
Velkou konkurenci vnímám v záloze, kde se konkurence zvedla jak příchody, tak i úplným uzdravením odchovanců Adama Rittera a Farese Shudeiwy. Na druhou stranu nahradit hráče, jakým je Tomáš Smejkal, který se na podzim podepsal pod 14 z našich dvaceti gólů, představuje velmi těžký úkol. Rozhodně jej nemůžeme ponechat na jednom hráči. Musí se o to podělit celý tým.

Nakolik máte v tuto chvíli jasno o sestavě? Bude její součástí gólman Luděk Vejmola?
Je to rozhodně jedna z variant, Brankáře máme vyrovnané a v přípravě se vystřídali rovným dílem. Konečné slovo bude mít v tomto ohledu trenér brankářů Juraj Šimurka. Já v sestavě mám 2-3 otazníky směrem k prvnímu mistráku proti Vyšehradu.

Disponujete hodně širokým kádrem. Uvažujete o jeho redukci?
Samozřejmě, že bychom rádi některým hráčům umožnili pravidelné herní vytížení. Jenže s ohledem na covid není vůbec jisté, zda na jaře nižší soutěže propuknou. Určité dohody směrem do III. ligy jsme měli, ale s jejich naplněním zatím vyčkáváme. Bohužel jsem v tomto ohledu spíše pesimista a myslím si, že se nižší soutěže budou rozjíždět jen velmi těžko. Pokud ano, tak nejdříve od května. I proto budeme současný kádr držet z hlediska tréninků pohromadě.

Zeptám se i Vás – zaznamenal jste u hráčů stávajícího kádru za uplynulé čtvrtletí sportovní progres?
Disponujeme velmi mladým týmem, což je nezpochybnitelný fakt. V generálce proti Dukle byli v základní sestavě hned dva dorostenečtí hráči ročníku 2002 a celkem sedmi hráčům bylo 20 let a méně. Těší mne, že mezi nimi byl odchovanec Adam Ritter, který se dal během zimní pauzy fyzicky dohromady, když s ním hodně pracoval náš kondiční trenér Honza Budějský. A posunul se též mentálně, takže věřím, že na jaře bude výrazně promlouvat do základní sestavy. I u něj, stejně tak třeba i u Ševčíka či Shudeiwy, platí, že si musí ještě více zvyknout na fyzickou a soubojovou náročnost II. ligy. To je ale přirozené a logické.

  • záznam rozhovorů s Lukášem Vaculíkem a Alešem Křečkem naleznete na klubovém YouTube kanálu Ježour TV.
 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu