07.04.2021, Michal Růžička

Jihlava sází na mladé reprezentanty a absolventy akademií

Jihlava sází na mladé reprezentanty a absolventy akademiíVysočina Jihlava dává velký prostor mladým hráčům. Věkový průměr základní sestavy je běžně okolo 21 let, nastupuje v ní 8 mládežnických reprezentantů, z toho 3 jsou absolventi Regionálních fotbalových akademií FAČR.

 

V Jihlavě sází na mladé hráče. Někteří jsou vlastní odchovanci, kteří prošli také Regionální fotbalovou akademií Kraje Vysočina, jiní jsou v klubu na hostování. „Poté, co jsme se dva roky neúspěšně pokoušeli postoupit do první ligy, tak jsme to přehodnotili a řekli jsme si, že kádr omladíme ještě víc. Chceme si dokázat, že je tato cesta životaschopná,“ vysvětluje Lukáš Vaculík, sportovní ředitel klubu.

Důvodem jsou samozřejmě i finance, mladý hráč vám klubovou kasu tolik nezatíží. „My nemáme možnost mít rozpočet 100 nebo 200 milionů a nemůžeme si kupovat hráče za 5 nebo 10 milionů. Chceme mít v týmu tři, maximálně čtyři, zkušené hráče a okolo toho nabalit mladé hráče,“ objasňuje Vaculík.

Vysočina Jihlava úzce spolupracuje také s Regionální fotbalovou akademií Kraje Vysočina, která ve dvouletém cyklu pomáhá růst talentovaným hráčům kategorie U14 a U15. V A-týmu Jihlavy jsou momentálně tři hráči, kteří touto akademií prošli a už v osmnácti letech nastupují ve druhé nejvyšší soutěži.

Záložníci Adam Ritter a Fares Shudeiwa nastupují v sestavě Vysočiny pravidelně, obránce Karel Pojezný se po zranění vrátil zatím na lavičku. Trojlístek absolventů jihlavské regionální akademie doplňuje ještě Michal Ševčík, absolvent Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje, který na Vysočině hostuje z Brna, střílí góly, zabydlel se v základní sestavě a jeví se jako velice zajímavá posila.

„Dělá nám radost, že se našim klukům podařilo prosadit v dospělém fotbale již dorosteneckém věku, je to pro nás skvělá zpětná vazba. Ukazuje to, že naše práce má smysl a je to ocenění celého realizačního týmu,“ uvědomuje si Marek Hábl, šéftrenér Regionální fotbalové akademie Kraje Vysočina.

Z jihlavské fotbalové cesty těží i mládežnické národní týmy. Třeba v prvním jarním kole nastoupilo za Vysočinu osm hráčů reprezentačního výběru do 20 let. Trenér národního týmu U20 Jiří Žilák přiznává, že Jihlava je pro něj zajímavou adresou.

„Když vezmu třeba první jarní zápas s Vyšehradem, tak za Jihlavu nastoupili jak hráči, kteří už ve dvacítce byli jako Horák, Selnar nebo Číž, tak hráči, kteří za dvacítku hráli a budou do ní spadat i pro příští sezonu jako je Vlček a Červ. Nastoupili i kluci, s nimiž počítám od příští sezony jako Ritter, Shudeiwa nebo Ševčík. To vše jsou mladí hráči, o které mám zájem a rád se na jejich zápasy dívám,“ říká Žilák.

Všichni se shodují, že druhá liga je pro mladé hráče ideálním startem při přechodu z dorosteneckých kategorií.

„Určitě je lepší hrát v osmnácti letech druhou ligu než nastupovat v dorostenecké soutěži, což je pořád mládežnický fotbal. Hrát mezi chlapy je totiž úplně jiný sport,“ myslí si Hábl.

„Jako mládežnický reprezentační trenér mám radost, když mladí hráči hrají a když dostávají ve druhé lize příležitost, protože druhá liga by dle mého měla být hlavně o mladých hráčích,“ přidává se i Žilák.

„Druhá liga je náročná soutěž a je to pro nás dobrým odrazovým můstkem v kariéře,“ uzavírá záložník Shudeiwa.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu