27.07.2022, Redakce

Na novou sezónu jsme připraveni, shodují se Kameník s Vaculíkem

Na novou sezónu jsme připraveni, shodují se Kameník s VaculíkemV sobotu čeká hráče A týmu FC Vysočina první venkovní zápas FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY této sezóny. Od 17. hodin nastoupí na stadionu v Kollárově ulici proti Vlašimi. Popovídali jsme si s manažerem klubu Lukášem Vaculíkem a hlavním trenérem Janem Kameníkem o tom, jak je před prvním utkáním kádr FC Vysočiny na ligu připravený.

 

Jak je podle vás A tým FC Vysočina připraven na novou sezónu?

LV: Věřím, že připraveni jsme, pro vedení jsou důležité dvě věci. První je ta, abychom zajistili chod klubu po finanční stránce. Po příchodu nového obchodně-marketingového oddělení děláme vše proto, aby byl klub finančně soběstačný a nebyl závislý pouze na jednom partnerovi. Co se týče příchodů a odchodů hráčů, pořád držíme stejnou linii. Chceme hrát s mladými hráči, kdy naším cílem je posouvat se stále dopředu. Skončili jsme na sedmém místě, takže před námi je dostatek příček k tomu, abychom stoupali a bojovali v tabulce o lepší pozici.

JK: Vyjádřím se k té sportovní části. Došlo ke změně v rámci realizačního týmu, kdy nám odešel trenér gólmanů Matuš Moťovský a připojil se k nám Tomáš Pokorný, který vzešel z mládeže. Jsme za to rádi, je to něco, co zapadá do koncepce klubu, nejenom že chceme pracovat s vlastními odchovanci, ale také chceme dávat šanci trenérům, kteří se profilují v rámci mládežnických kategorií. Z juniorky dále přišel Michal Veselý, takže realizační tým rozšířil o jednu sílu, za to jsme hrozně rádi, spolupráce s Michalem je dobrá a dokážeme se vzájemně obohatit.

Pane Kameníku, to jste popsal realizační tým, a jak je na tom před prvním zápasem sezóny přímo kádr?

JK: Oproti minulému roku, když počítáme Karla Pojezdného, odešlo devět hráčů, kteří atakovali základní sestavu. Odcházející hráče jsme se v létě s Lukášem snažili doplnit a posílit. Myslím si, že se nám to podařilo. Máme příchody jako je Milan Piško ze Sparty Praha, který má své zkušenosti a navíc věkově patří do střední generace. Tuto typologii hráče jsme v FC Vysočina potřebovali, nejen po té herní stránce, ale také po té charakterové. Přišel Šimon Gabriel, je to hráč, který má ligové zkušenosti, odchovanec Plzně o kterém jsme přesvědčeni, že nám pomůže. Defakto přišel Marvis Ogiomade, který byl hráčem Bohemians, ale půl minulé sezóny odehrál v Ústí nad Labem. Přivedli jsme Pavla Soukupa, což je víceméně návrat zpátky do Jihlavy, je to hráč, který naposledy působil v Žižkově, ale vyrůstal tady v Jihlavě. Přivedli jsme Michala Zahradníka z Šumperku, což je hráč, který by mohl být naše budoucnost, budeme ho tady mít na hostování a pak se rozhodneme, jestli tady zůstane nebo se vrátí do svého mateřského klubu. Náš počet v rámci týmu rozšířili hráči, kteří se adaptovali z juniorských a mládežnických kategorií. Honza Vítek, který se už v létě stal kmenovým hráčem kádru, přišel Dan Jiřík a Míra Křehlík, v rámci kádru jsme si říkali, jestli obstojí nebo neobstojí. Po šesti týdnech jsme se rozhodli, že u nás zůstanou, vidíme v nich potenciál. Aktuálně je kádr nastavený na 22 hráčů a 3 gólmanech. Nechtěl bych zapomenout na brankáře Petra Janotu, který už s námi částečně koketoval v zimě, byl s námi i na soustředění, tady opět vnímáme, že by se u nás mohl profilovat v budoucnosti…

Jak zpětně hodnotíte přípravu? Byla podařená?

JK: Jedna část je výsledková, která pro nás nebyla podařená, na druhou stranu v rámci konfrontace s ligou tan byly fáze zápasů, kdy jsme ligovým soupeřům dokázali čelit a měli jsme svoji kvalitu. Cítili jsme, že potřebujeme udělat krok navíc a záměrně jsme zvolili těžší soupeře, kteří nás dokonale prověří a dají nám lekci. Jsem přesvědčený o tom, že jsme na soutěž dobře připravení.

Jak to vidíte v útoku? Nepřemýšlíte nad tím, že byste ještě sehnali prověřeného útočníka?

LV: Ta otázka je velmi častá a řeknu to takhle: Najít takového útočníka opravdu není nejjednodušší záležitost. Abyste našli záruku, že někdo dá dvanáct či patnáct gólů není jednoduché. Vy si hráče musíte vytvořit a musíte s ním umět pracovat. Když budu mluvit obecně na celý český fotbal, máme nějaké nároky na útočníky a nějak se první a druhá česká liga hraje, já si nepamatuji od dob Davida Lafaty, že by někdo překročil patnáct gólů. Nemyslím si, že bychom tady měli hráče, kteří neumí dát gól. Je to o nějaké součinnosti, jsme ve fázi, kdy jsme si proti Brnu i proti Hradci vytvořili vyložené šance, byl tam Fila, Křišťál, Wilson, jde o to, aby kluci získali zkušenosti, zklidnili se a góly dávali.

Bude i nadále platit, že Vysočina bude mít nejmladší kádr v lize?

JK: To nedokážu úplně říct, uvidíme, jak mladý kádr bude mít Vlašim, Sigma Olomouc B, Sparta B, to nedokážeme odhadnout a bude to mít velkou proměnlivost. Bude ale určitě platit, že budeme jedni z nejmladších.

Co fanoušci? Myslíte, že FC Vysočina trochu nahraje to, že Dukla Jihlava nebude hrát v Jihlavě a fanoušci se na fotbalový stadion vrátí?

Věříme v to. Chceme, aby si sem fanoušek našel cestu, ale tak, aby to nebylo jenom o fotbale, naším cílem je dostat sem celé rodiny, které tady najdou i další vyžití. Věřím, že se nám to bude dařit a budeme v tom úspěšní. Není to o tom, že Dukla nebude hrát, ale je mým přáním, aby to vyšlo z dlouhodobého hlediska, to znamená, že fanoušci se naučí sem chodit a ztotožní se s klubem a nebude to závislé jen na tom, že jsme porazili nebo neporazili toho či onoho soupeře.

 
Související
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu