27.10.2022, Miroslav Fuks

Ondřej Smetana: FC Vysočina je pro každého českého kouče dobrou adresou

Ondřej Smetana: FC Vysočina je pro každého českého kouče dobrou adresouPřed fotbalisty FC Vysočina dnes ráno předstoupil nový kouč – čtyřicetiletý Ondřej Smetana, jenž v dubnu skončil na lavičce ostravského Baníku. Jeho novým asistentem bude bývalý člen kádru jihlavského „áčka“ a trenér mladšího dorostu U17 Michal Vávra. Součástí trenérského týmu bude i nadále asistent Michal Veselý a trenér brankářů Tomáš Pokorný.

 

Pro Ondřeje Smetanu, studenta nejvyšší licence UEFA PRO, jde o třetí profesionální angažmá. Před Baníkem vedl ještě tehdy druholigové Vítkovice. Doplňme, že tento bývalý vytáhlý útočník střílel prvoligové branky v dresech Liberce a Slovácka. Svoji fotbalovou kariéru začal ve Vítkovicích, později jako mladík hostoval v Ratíškovicích a Fulneku. Předtím, než v létě 2015 završil hráčskou profi dráhu v Třinci, oblékl dresy řady zahraničních klubů – slovenské Senice a Slovanu Bratislava, belgického Sintu-Truidensenu, německých Hansy Rostock a SV Elversberg a kyperského klubu Paralimni.

Volbu Ondřeje Smetany zdůvodnil předseda představenstva FC Vysočina Lukáš Vaculík: „Chtěl jsem přivést mladého progresivního trenéra a líbila se mi práce, kterou Ondřej Smetana odváděl v Ostravě. Přestože šlo o jeho premiérové angažmá v I. lize, tak se s Baníkem prezentoval velmi zajímavým ofenzivním fotbalem a bojoval o pohárové příčky. V pozici sportovního manažera klubu je mojí povinností hledat adepty na pozici kouče prvního týmu, k čemuž potenciální uchazeče potřebuji blíže poznat. I proto jsem se s Ondřejem v uplynulých měsících několikrát sešel. Zjistil jsem, že máme podobný náhled na fotbal a že by naší klubové vizi mohl pomoci. Kvituji, že jde o velmi ambiciózního a pracovitého trenéra. Věřím, že může pomoci FC Vysočina, tak i my jemu do další trenérské dráhy.“

O úvodní rozhovor jsme samozřejmě požádali i nastupujícího lodivoda FCV Ondřeje Smetanu. Těší se na novou trenérskou výzvu?
Přiznám se, že se těším moc. Pauza na mne byla dlouhá, už mi trénování a atmosféra ligových zápasů chyběly. Nejdu do neznámého prostředí, protože jsem Jihlavu několikrát viděl a pokládám ji za zajímavý klub ve fungujícím fotbalovém prostředí.

Neberete angažmá v druholigové Vysočině jako sešup dolů, když jste ještě před půl rokem byl na lavičce Baníku Ostrava?
To rozhodně ne. Stále jsem ještě mladým trenérem a moc dobře si uvědomuji, kolik je v Česku profesionálních klubů a jak velká konkurence panuje mezi trenéry. Navíc FC Vysočina je pro každého českého kouče rozhodně dobrou adresou.

Máte konkrétní znalosti hráčského kádru FCV nebo jdete trošku do neznáma?
Tým znám jenom ze zápasů, které jsem dosud viděl. Znám samozřejmě i některé hráče, ale detailní poznání všech členů kádru mne teprve čeká.

Lze nastínit Vaši trenérskou filozofii?
Hráčům jsme na dnešním úvodním seznámení a představení kladl na srdce důraz na ofenzivu, vytváření šancí a gólovou produktivitu. Chci, aby hráli ve vysoké intenzitě a náročně. To jsou herní atributy, o které bychom se chtěli opírat a které mí svěřenci uslyší často. A samozřejmě – chceme být výsledkově úspěšní.

Lze tyto nároky skloubit s výchovou a rozvojem mladých talentů, kteří v FCV dlouhodobě dostávají šanci?
Důraz na sportovní posun odchovanců a mladíků je mi blízký. A uvědomuji si, že i podle toho je hodnocen dobrý a úspěšný trenér. Vnímám, že v jihlavském kádru je řada hráčů, kteří mají velký potenciál růstu.

Novicem trenérského týmu je šestatřicetiletý asistent Michal Vávra, který se k „áčku“ posune z ligového mladšího dorostu. Jak se toto spojení zrodilo?
S Michalem jsme se poznali při studiu profi licence. Jsem rád, že tento nápad přijal a k realizačnímu týmu se připojil. Vím o jeho trenérských kvalitách a věřím, že bude přínosem.

Mimochodem, pamatujete si Lukáše Vaculíka či Michala Veselého z jejich hráčské dráhy? Nastoupili jste někdy proti sobě?
Přiznám se, že přesně nevím. Myslím si, že jsme proti sobě nějaké zápasy odehráli, ale seznámili jsme se až v poslední době. A s Michalem až dnes.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu