15.12.2022, Miroslav Fuks

Josef Morkus: Zásadní faktor úspěchu U19 vidím ve výborné atmosféře v týmu

Josef Morkus: Zásadní faktor úspěchu U19 vidím ve výborné atmosféře v týmuNa klubovém webu postupně prezentujeme rozhovory s trenéry našich dorosteneckých i žákovských týmů. Určitě však nemůžeme opomenout hodnotící komentář za podzimem ze strany jejich nadřízeného - Josefa Morkuse, manažera FKM Vysočina a člen představenstva FC Vysočina.

 

Uplynulé období jistě bylo z hlediska FKM hlavně ve znamení návratu dorosteneckých týmů mezi elitu. Zvlášť, když to čekání trvalo dlouhé tři roky.
Doba to byla dlouhá, tudíž jsme úplně nevěděli, co od I. ligy čekat. Neznali jsme sílu soupeřů, přestože jsme s jimi v létě odehráli vydařené zápasy. Vlilo to do nás lehký optimismus, ale stále jsme měli na paměti, že mistrovské duely jsou o něčem jiném. O to větší radost z podzimních představení našeho staršího dorostu máme. Dosažených 26 bodů je velmi překvapivých a výrazně nad naše očekávání. Dává nám to klid do zimní přípravy.

Jaké je Vaše vysvětlení úspěšného podzimního tažení U19?
Víceméně souhlasím s prezentovaným hodnocením z úst trenéra týmu Pepy Vrzáčka. Osobně vidím jako zásadní faktor úspěchu výbornou atmosféru v mužstvu, kde si vzájemně sedl realizační tým s hráčských kádrem. Společně šli vstříc příznivým výsledkům hrou, kterou se prezentovali. Vyhrávali herní kvalitou, nikoli náhodně.

Mladší dorost U17 v I. lize tak úspěšný nebyl, ale ani on se výsledkově a sportovně rozhodně neztratil, že?
Kvituji herní projev našeho mladšího dorostu, dosažených prvoligových bodů mohlo klidně být více. V této kategorii se však za výsledky za každou cenu honit nemusíme. Potěšilo mne, že se někteří z těchto hráčů podíleli i na zápasech juniorky a staršího dorostu.

Do MSDL, tedy druhé nejvyšší soutěže, se mohly vrátit i naše dorostenecká „béčka“. Jak jejich účinkování hodnotíte?
I u týmu U18 jsme více spokojení s předváděnou hrou, než s bodovým ziskem. Rozhodně máme na více, než je dosažených 12 bodů. Po podzimu jsme jich chtěli o něco více. Nicméně věříme, že jarní odvety zvládneme a dorostenecká „béčka“ dotáhneme ke kýžené záchraně.

Co říci k mladšímu dorostu U16?
Šestnáctka po svém přechodu ze starších žáků zaznamenala za půlrok velký herní progres. Tento tým se vždy vyznačuje poměrně velkým počtem hráčů, neboť zde testujeme adepty našeho dresu z celého Kraje Vysočina. Doufám, že v zimě ještě další hráči dorazí, abychom sestavili co nejsilnější tým pro nadcházející ročník U17 v I. lize.

Hned ve třech soutěžích účinkují dívčí týmy. Jde o důkaz postupného rozmachu ženského fotbalu na Vysočině?
Jsme moc rádi, že se nám strukturu našich dívčích mládežnických celků podařilo postupně zkompletovat do stavu, který odpovídá možnostem dívčího fotbalu na Vysočině. Disponujeme týmy mladších žákyň, starších žákyň v I. lize a dorostenek ve druhé nejvyšší soutěži. Máme dobře našlápnuto, ale uvítali bychom větší počet dívek mladších ročníků. Do budoucna bychom samozřejmě chtěli na základě našich odchovankyň vytvořit ženský tým. Ten by měl jednou optimálně působit ve II. lize.

Samostatný tým dívčích přípravek vytvořit neplánujete?
Měli jsme, ale přesvědčili jsme se o tom, že je pro dívky i chlapce prospěšnější, když v kategorii přípravek hrají v jednom smíšeném týmu.

Co byste uvedl k podzimnímu působení čtyř žákovských celků?
Mrzí mne, že jak v kategorii starších, tak i mladších žáků je třeba hrát na výsledky. Ve hře jsou jarní zápasy s kvalitnějšími celky z horní poloviny tabulky, čehož jsme dosáhli. Více by se mi líbilo, kdyby trenéři měli větší prostor ke zkoušení hráčů a hrát bez bodového tlaku. Ale to je spíše otázka na fotbalový svaz.

Doplním, že mne potěšil herní projev týmu U15, což nám dává předpoklad slušného ročníku pro dorostenecké kategorie. U ostatních žákovských ročníků pracujeme na jejich postupném doplnění a posílení o nejlepší hráče z našeho regionu.

Jak složité je v dnešní době fungování mládežnických týmů FKM zabezpečit?
Je to rok od roku náročnější. Vše se samozřejmě točí okolo financí, náklady ve všech ohledech stále rostou a ekonomicky se pohybujeme na hraně udržitelnosti. Výchovný proces fotbalistů na potřebné úrovni zabezpečujeme jen díky dotačním programům Statutárního města Jihlavy, Kraje Vysočina a FAČR.

Vidíte konkrétní nedostatky z pohledu stavu či počtu tréninkových ploch?
Jihlavský fotbal, když přihlédnu k potřebám Bedřichova, Gladiátorů, malé kopané či dalších okresních mančaftů, by nutně potřeboval ještě jednu umělou travnatou plochu standardních rozměrů pro velký fotbal. Tady nás nejvíce tlačí bota.

Dále by nám velmi pomohlo, kdyby se podařilo zastřešit malou umělou trávu v ulici Evžena Rošického.

Lze v příštím roce očekávat investice do sportovní infrastruktury?
V létě s jistotou dojde k výměně umělého travnatého povrchu na hřišti v ulici Na Stoupách. Zároveň by v suterénu správní budovy stadiónu v Jiráskově ulici měla vzniknout rozcvičovna. Stalo by se tak díky úpravě dispozic původního prostoru sklenářství.

Rád bych využil této příležitosti a závěrem poděkoval všem, kteří se podílejí na fungování a rozvoji mládežnického fotbalu v FKM Vysočina Jihlava. Pohled na výkony a výsledky současných výběrů skýtá velkou naději, že budeme schopní posunout další talentované fotbalisty nejen pro potřeby dospělého ligového týmu FC Vysočina.

Zároveň bych chtěl všem popřát pohodové vánoční svátky a vše nejlepší do roku 2023.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu