21.12.2022, Miroslav Fuks

Míra Tureček: Stále na sobě pracuji a snažím se zlepšovat

Míra Tureček: Stále na sobě pracuji a snažím se zlepšovatČtyřiadvacetiletý střední záložník Miroslav Tureček do Jihlavy přišel v létě 2020 z působení ve slovenské Seredi. Tento zlínský odchovanec se rychle etabloval v týmu a postupně se stal nedílnou součástí základní sestavy. Ve vánočním týdnu jsme jej oslovili s žádostí o rozhovor nejen na fotbalové téma.

 

Nelze začít jinak – jak si užíváš toto předvánoční období? Kde budeš trávit Vánoce a Silvestra?
Asi jako každý fotbalista mám tento vánoční čas strašně rád. Užívám si ho hlavně s přítelkyní a rodinou. Tedy s těmi, na které přes sezónu nemám tolik času, kolik bych chtěl. Na Štědrý den budu s rodiči doma v Holešově a další den zamířím za přítelkyní. Těším se, že 29. prosince spolu odjedeme do Budapešti, kde strávíme i Silvestra.

Co pro Tebe toto speciální období kalendářního roku znamená?
Především je to čas odpočinku mezi blízkými. Více času je i na procházky s pejskem nebo na hraní her na playstation, kde pařím FIFU 23 a Call of Duty: Warzone 2.0. Letos mi předvánoční relax výjimečně zpestřilo sledování fotbalového šampionátu.

Už máš nakoupeny všechny dárky? Balit je budeš sám nebo Ti někdo pomůže?
Letos jsem vše kupoval s předstihem, abych dárky nemusel řešit na poslední chvíli, jako každý rok. Balení zvládnu sám den před Vánoci.

Jak v těchto dnech vypadá tvůj individuální tréninkový plán? Jakými formami jej naplňuješ?
Až do minulého týdne jsme měli nařízený odpočinkový režim, který jsme si měli zpestřovat doplňkovými sporty. Zašel jsem na badminton, tenis a díky sněhové nadílce došlo i na běžky u nás za barákem na poli. Samozřejmě mi to nedalo, abych si doma nezacvičil nebo nezašel do posilovny. Od pondělí 19. prosinci už ale najíždíme na individuální tréninkový plán, který jsme od trenéra obdrželi mailem. Plníme jej podle sporttesterů, přičemž by nás měl optimálně nachystat na start zimní přípravy. Hlavní náplní budou nejrůznější běhy a cvičení v posilovně.

Po skončení podzimu jste pod dohledem kouče Smetany absolvovali testy silové a rychlostní připravenosti. Jak moc byly náročné?
Náplň se příliš nelišila od testů, které pravidelně děláme před startem letní a zimní přípravy v Praze na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Teď šlo o výstupní kontrolu po odehrané sezóně, přičemž přibylo měření odrazové síly, stavu hamstringů a další testy.

Taktéž došlo na některé doplňkové sporty. Jak se Ti v nich dařilo?
Hlavně šlo o tradiční líté bitvy „staří“ vs. „mladí“, kde já už náležím mezi ty věkem starší. Nutno dodat, že jsme z 90% vyhrávali. V badmintonu dvojic jsme jednou vypadli ve čtvrtfinále a jednou jsme skončili čtvrtí, což nebylo tak špatný.

Jak z týmového hlediska hodnotíš skončenou podzimní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY?
Začátek sezóny jsme měli velice povedený. Bohužel, postupem času se to začalo otáčet a nedokázali jsme půldruhého měsíce vyhrát. Srážely nás individuální chyby a neproměňování šancí. Osobně si však troufám tvrdit, že nás žádný tým fotbalově nepřehrál.

Nakolik jsi byl spokojen se svými výkony?
První dva zápasy mi herně moc nevyšly, tudíž jsem ve třetím kole zůstal celý zápas na lavičce. Ve 4. kole jsem v Karviné naskočil z pozice náhradníka a v dalších duelech už jsem figuroval v základní sestavě. A myslím, že mé výkony poté měly vzestupnou tendenci.

Uvědomuješ si, že za uplynulého půldruhého roku jsi vynechal pouze jediný zápas, takže jsi zvládl 45 ligových duelů? Čím si to vysvětluješ?
Jsem trochu překvapen, tuto statistiku nijak nevnímám. Pravdou je, že podzimní duel 3. kola v Chrudimi byl jediný od léta 2021, do kterého jsem nenaskočil. Musím to zaklepat na dřevo, ale mám to štěstí, že se mi vyhýbají zranění a též karetní tresty. A snad je to i tím, že na sobě stále pracuji a snažím se zlepšovat.

Jak vnímáš svoji pozici v týmu? Je rozdíl být v pozici naskakujícího mladíka nebo záložníka, na kterého se ve středu pole spoléhá?
Do každého zápasu jdu stejně, jako v mých jihlavských začátcích v létě 2020. Rozdíl je v tom, že nyní už jako starší hráč mám více sebevědomí a zkušeností. Takže přebírám větší díl herní zodpovědnosti, nebojím se podržet balón a snažím se spoluhráče dirigovat a burcovat.

Během podzimu jsi ve středu pole vystřídal vícero herních rolí. Která Ti vlastně vyhovuje nejvíce?
Občas nastupuji na pozici číslo 6 nebo 8. Ale na podzim jsem několikrát hrál i jako desítka, tedy pod hrotem. Nejlépe se cítím jako osmička, tedy jako spojka mezi defenzívou a ofenzívou, kdy jsem hodně na míči.

Kde vidíš své fotbalové nedostatky? Pracuješ na jejich postupném odstranění?
Je jich samozřejmě celá řada. Určitě musím stále pracovat na rychlosti, nikdo ale nebudu rychlý jako Radek Křivánek. Stále platí, že musím přidat svalovou hmotu, abych byl odolnější a úspěšnější v osobních soubojích. V neposlední řadě musím zapracovat i na verbální komunikaci na hřišti, moc to v sobě nemám. Musím se prostě naučit na trávníku více mluvit.

S jakými cíli půjdete do jarní části soutěžního ročníku?
Je to ještě hodně daleko, ale nebojím se říct, že bychom se chtěli pokusit hrát o přední příčky. Soutěž je a bude hodně vyrovnaná, málo ztrácíme na čelo tabulky, ale i na boj o záchranu.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu