28.02.2023, Miroslav Fuks

Páteční jarní výkop F:NL – Vysočina hostí Chrudim

Páteční jarní výkop F:NL – Vysočina hostí ChrudimAč tomu pohled z okna mnoho nenapovídá, tak v pátek 3. března vypuknou jarní boje ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Úvodní duel se odehraje na jihlavském trávníku, kde domácí FC Vysočina hostí od 18:00 hodin 6. celek tabulky – MFK Chrudim. Nenechte si důležité vykročení do sezóny ujít a přijďte své hráče podpořit!

 

Chrudim náležela ke štikám podzimní části II. ligy, když dokázala vybojovat 23 bodů a s dvoubodovým náskokem na Jihlavu přezimovala na výborném 6. místě tabulky. Celek trenéra Radka Kronďáka byl bodově úspěšnější na hřištích soupeřů, odkud dovezl cenných 12 bodů. Naopak na svém stadiónku vybojoval jen 11 bodíků, přičemž si odtud plný bodový zisk v srpnu odvezla i Vysočina. Ta se může těšit i z příznivé bilance vzájemných duelů, ovšem varováním může být poslední návštěva chrudimských v Jihlavě. V dubnu loňského roku u nás vyhráli 0:1 díky brance Firbachera, nejlepšího střelce současné soupisky našeho nadcházejícího soupeře.

Chrudimská kabina v zimě moc velký průvan nezažila. Zrodily se pouze dva odchody - v týmu už nefigurují Koželuh, který skončil hostování z Plzně a zamířil hostovat do Zbrojovky Brno, a Vrána, jenž se vrátil do svého kmenového celku Bohemians Praha 1905. Naproti tomu jsou ve východočeském mužstvu čtyři nováčci. Brankář Brát, který je kmenovým fotbalistou Hradec Králové. Z Pardubic dorazili dva obránci Halász a Svoboda, jenž je odchovancem Plzně a v nedávné minulosti sbíral zkušenosti v Senici či Příbrami. Posledním oznámeným příchodem se stal nadějný záložník Sorotník, který dorazil z Ostravy.

Osu týmu tvoří gólman Floder, stabilní stoper Hašek, zkušení záložníci Řezníček, Skwarczek a Kesner. Nebezpeční jsou útočníci Jedlička a střelecky disponovaný Firbacher. A pozor si musíme v pátek dát na křídelníky - exjihlavského Závišku nebo Juliše.

Chrudimský MFK zahájil blok zimních přípravných duelů už v závěru loňského roku, neboť se zapojil do Tipsport ligy. V ní podlehl Mladé Boleslavi a porazil Varnsdorf i překvapivě Hradec Králové. V lednu a únoru sehráli chrudimští sedm duelů, v nichž nestačili na Opavu, Viktorii Žižkov a juniorku Slavie. Remizovali s Vlašimí a Duklou Praha, a porazili pouze „béčka“ Hradce Králové a Plzně. Sobotní generálka proti Příbrami byla kvůli přívalu sněhu zrušena.

A jak byl s průběhem zimní přípravy spokojen kouč Ondřej Smetana? „Celý zimní blok proběhl ryze v domácích podmínkách dle stanovených plánů, což mne samozřejmě těší. Pořád je ale před námi dost práce. Kluci pracovali příkladně, dobře se poprali s nástrahami zimní přípravy a já věřím, že jejich dřinu na jaře zúročíme. Malým stínem uplynulého období byly občasná zranění a virózka, která prošla naší kabinou. Ale tomu se asi vyhnout nedá.“

Dosud nikdy v klubové historii nebyla obměna kádru během přípravného období tak minimální. Ze soupisky nikdo neodešel, přibyli pouze dva fotbalisté – hostující mladoboleslavský bek Matěj Vlk a český dorostenecký reprezentant Filip Šancl. Jak se stavem kádru spokojen? „V kabině máme přes dvacet hráčů, konkurenci v mančaftu určitě máme. Až sezóna však ukáže, zda skladba týmu byla pro náročné druholigové bitvy dostatečná. Výhodu určitě vidím v tom, že se kluci znají a tým je sehraný. A jsem přesvědčen, že se naši mladí fotbalisté za zimu zase o kousek posunuli ve své výkonnosti. Musí ale sami chtít, věřit tomu,“ řekl o svém týmu Smetana, který se vyjádřil k jediné posile Vlkovi: „Je to pravý krajní obránce, který je schopen nastupovat i zleva. Jde o pracovitého hráče, který je zodpovědný do defenzívy a je velmi dobře fyzicky připravený. Myslím si, že nás vhodně doplnil.“

Nakolik vaše tréninkové plány narušil aktuální pokles teplot? „Na přírodní trávu jsme se dostali už v minulém příjemně teplém týdnu. A věřím, že se na ni zase vrátíme zase ve středu a pak už na ni zůstaneme.“

Co od pátečního utkání očekáváte? Co bude klíčem k úspěchu proti Chrudimi? „Sílu soupeře zde nechci rozebírat, to si nechám do kabiny. My si musíme uvědomit, že zvládnout zápas ve II. lize je velice náročné. Na každý duel musíme být maximálně nachystaní, důslední a zodpovědní. Jen tak dokážeme vítězství strhnout na naši stranu,“ zdůraznil lodivod FC Vysočina.

Půjdete do jarní premiéry kompletní? „Žádné další zdravotní komplikace neregistrujeme. Na Chrudim se chystáme v plném počtu hráčů. Tedy krom dlouhodobého rekonvalescenta Milana Piška, který nám vypadl hned na začátku přípravy a postupně pracuje na svém návratu,“ uzavřel svůj předzápasový komentář Smetana, jenž počítá i s obráncem Vojtěchem Křišťálem, jenž je přes svůj avizovaný letní přestup do Olomouce nadále pevnou součástí prvního týmu.

Vzájemná bilance: 9 utkání  6 – 0 – 3  19:15 | doma: 4 utkání  3 – 0 – 1  9:4 | venku: 5 utkání  3 – 0 – 2  10:11
Poslední vzájemné utkání: 13.8.2022 – První poločas se týmu FC Vysočina na stadionu v Chrudimi nebývale vydařil. Během něj náš celek díky trefám Gabriela a Shudeiwy odskočil na rozdíl dvou branek. A cenné vítězství udržel i přes jednu inkasovanou branku ve druhém dějství – 1:2 (0:2).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 3 - Tureček, Selnar, 2 – Vedral, Zoubele, Gabriel, 1 – Křivánek, Peřina, Svoboda, Shudeiwa, Araujo-Wilson, vlastní.

MFK Chrudim

Sestava v posledním (přípravném) utkání: Floder - Halást, Hašek, Míka, Svoboda - Záviška, Řezníček, Kejř, Skwarczek, Juliš - Jedlička. Střídali: Sotorník, Průcha, Látal, Firbacher.
Trenér: Radek Kronďák
Střelci: 5 – Firbacher, 3 – Juliš, 2 – Látal, Jedlička, 1 – Harušťák, Míka, Průcha, Kodýdek.

 
Související
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu