04.04.2023, Miroslav Fuks

Vysočinu čeká náročná bitva na stadiónu Opavy

Vysočinu čeká náročná bitva na stadiónu OpavyJihlavský tým v sobotu 8. dubna vykročí do poslední třetiny zápasů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v ročníku 2022/23. Klíčovou část sezóny zahájí na tradičně horké půdě Slezského FC Opava. Bitva proti exligovému celku, který se těší ze silné divácké podpory, vypukne v 15:00 hodin.

 

Opava je po sestupu už druhým ročníkem ve II. lize. A nic nenasvědčuje tomu, že by se letos měla mezi elitu vrátit. Zatímco v uplynulé sezóně skončila třetí a v baráži statečně čelila favorizovaným Bohemians, tak v probíhající soutěži má spíše opačné starosti. Po dvaceti odehraných kolech jí se ziskem 22 bodů náleží až 13. pozice tabulky s minimálním dvoubodovým náskokem na rezervu Slavie. Důvod nelichotivého tabulkového postavení je jasný. Zatímco v první třetině soutěže Opava vybojovala slušných 16 bodů, tak od 11. kola po současnost jí na konto přibylo pouze 6 bodů za šest remíz. Slezský FC tak již 10 kol čeká na vítězství, které naposledy vybojoval 30. září doma s Táborskem.

Opavané byli velmi blízko tolik potřebné vítězné radosti v uplynulém kole právě na půdě slavistické juniorky. Silně posílení domácí však dokázali v páté minutě nastavení vyrovnat na 1:1. SFC tak navázal na dosavadní jarní remízy s Olomoucí B a ve Vyškově. Jarní výčet opavských duelů doplňuje domácí prohra 0:1 s Vlašimí.

Jestli se Opava může na něco spolehnout, tak je to její defenzíva. O místo v brance se dělí Lasák s exjihlavským Lumírem Čížem. Defenzívu drží stabilní trojice Janoščín – Helebrand – Kadlec, který na jaře doplňuje ukrajinský host z Teplic – stoper Cykalo. V záloze pravidelně nastupují Šigut, Bílek a Macháček a zkušený Kopečný, které na jaře doplňuje Omale, jenž do Opavy zamířil z Prostějova.  Po zimním přestupu mladého střelce Kramáře do Olomouce dostává na hrotu příležitost mladík Rataj po boku zkušeného Yunise. Od tohoto exolomouckého útočníka ve Slezsku očekávají, že převezme roli kanonýra týmu.

Vysočina do Opavy pojede povzbuzena důležitou výhrou nad „béčkem“ Sparty a s touhou prodloužit současnou pětizápasovou šňůru bez porážky. Kouč Ondřej Smetana však moc dobře ví, jak náročný duel jeho svěřence čeká: „Půjde o velice těžký zápas, ostatně stejně jako každý ve II. lize. V Opavě je to navíc umocněno bouřlivou diváckou kulisou. Náš nadcházející soupeř má nepochybně kvalitní tým, který jsem na podzim několikrát viděl a teď jsem si doplnil jarní poznatky u videa. Dokážou hrát ve vysoké intenzitě a v tempu, opírají se o kvalitní defenzívu a schopnost rychlého přechodu do útoku. V posledním kole byli velice blízko vítězství na Slavii, která nastoupila i s Teclem, Hronkem, Juráskem či Bořilem,“ řekl k sobotnímu utkání trenér FC Vysočina.

Bude zajímavé sledovat, zda i v Opavě dostanou v jihlavské základní sestavě příležitost mladí debutanti Záhradnik a Vítek. Nebo zda trenérský tým do sestavy zabuduje Křišťála, uzdraveného Piška či zkušeného Zoubeleho. Marodku by navíc měli postupně opouštět Lacko, Křivánek, Shudeiwa nebo Tall. Naopak Vlka mononukleóza do jarních zápasů nepustí. 

Vzájemná bilance ve II. lize: 17 utkání  3 – 4 – 10  16:25
Poslední vzájemné utkání: 4.9.2022 – Nedělní bitva o čelo druholigové tabulky nabídla vypjatou a bojovnou podívanou, v níž si útočné snahy FC Vysočina vylámaly zuby na skvělé defenzívě Opavy. Ta v Jihlavě podala velmi dobrý výkon a po hodině hry dostala velký dárek po hrubé chybě domácího stopera Šimona Gabriela, kterou k jediné brance duelu využil Kramář – 0:1 (0:0).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 5 - Selnar, 3 - Tureček, 2 – Vedral, Zoubele, Gabriel, Araujo-Wilson, Ogiomade, 1 – Křivánek, Peřina, Svoboda, Shudeiwa, vlastní.

Slezský FC Opava

Sestava v posledním utkání: Číž – Janoščín, Cykalo, Helebrand, Kadlec – Rychlý, Šigut (90+6. Haitl), Omale, Macháček (76. Gorčica) – Rataj (69. Ščudla), Hranoš (76. Yunis).
Trenér: Peter Hlinka
Střelci: 4 – Kopečný, 3 – Kramář, 2 – Rychlý, Šigut, Rataj, 1 – Pikul, Helebrand, J.Kadlec, Ščudla, Yunis.

 
Související
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu