26.04.2023, Miroslav Fuks

Vysočinu v sobotu čeká důležitá bitva v Prostějově

Vysočinu v sobotu čeká důležitá bitva v ProstějověFC Vysočina ve své ligové historii, která se datuje od roku 2000, takové starosti ještě nikdy nezažil. Vždy se pohyboval nejhůře v poklidném středu II. ligy, ovšem nyní, šest kol před koncem soutěžního ročníku, jsou před ním vypjaté bitvy o záchranu. První z nich se uskuteční v sobotu 29. dubna od 17:00 hodin v Prostějově.

 

Vysočina z osmi jarních zápasů získala pouze 7 bodů, přišla o odvolaného kouče Ondřeje Smetanu a má za sebou tři zasloužené porážky v řadě s předními týmy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Před mladým jihlavským celkem jsou nyní další tři utkání, která hodně napoví o účinkování FC Vysočina v soutěžním ročníku 2022/23. Změří síly s mančafty, které na jaře taktéž bodově strádají a tíží je záchranářské starosti – v Prostějově, s Třincem a na „béčku“ Slavie Praha.

Prostějov v létě před startem ligy neskrýval vysoké ambice. Pod vedením staronového trenéra Pavla Šustra chtěl atakovat přední příčky tabulky. A skutečně si nevedl špatně, když po polovině soutěže měl na kontě 20 bodů s šestibodovou ztrátou na třetí Vyškov. Jenže druhá ligová polovina v podání Hanáků zůstala značně za očekáváním. Tým z devíti zápasů vydoloval pouze 6 bodů, propadl se na 14. příčku a po prohře v Táborsku přišel o odvolaného kouče Šustra. Na lavičku usedl exjihlavský trenér Michal Šmarda, který hned slavil první jarní výhru Prostějova - domácí výhru nad Vyškovem. V minulém kole už důvod k úsměvu neměl, neboť podlehl na „béčku“ Sparty.

Rozdíl mezi podzimní a jarní prostějovskou bilancí nabízí jednoho jmenovatele – Vasila Kušeje. Ten v první polovině aktuálního ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY táhl ofenzívu 1.SK, vstřelil 5 branek a vysloužil si zimní přestup do Mladé Boleslavi. A zde svůj talent jednoznačně potvrzuje. Prostějov v zimě navíc opustil i Zapletal (Dukla) a hostující hráči Šumbera a Ali-Abubakar. Náhradou na Kušeje měl být zkušený slovenský útočník Malec, který však na první jarní trefu čeká. Ze zimních posil pravidelně nastupují Gabriš (Považská Bystrica), Chvěja (Ostrava), Rolinek (Mladá Boleslav) a též nedávný jihlavský brankář Luděk Vejmola, jenž na Hanou zamířil oklikou přes Zápy.

Vedení FC Vysočina zkraje tohoto týdne potvrdilo, že „áčko“ po zbytek sezóny povedou asistenti Michal Vávra a Tomáš Palinek, přičemž první jmenovaný bude uváděn jako hlavní kouč. Kde jihlavský trenérský tým vidí silné stránky a hlavní opory našeho nadcházejícího soupeře? „Klíčovou postavou prostějovské ofenzívy je rozhodně zkušený a kreativní Koudelka, který už má na kontě 7 branek. Pozor si budeme muset dát na urostlého hroťáka Malce nebo na oba krajní beky – vpravo na Bialeka a vlevo na rychlostně vybaveného Bartolomea. Velkou motivaci určitě bude mít exjihlavský gólman Vejmola. V sestavě soupeře najdeme řadu jak důrazných soubojových hráčů, tak i šikovných rychlých fotbalistů pro ofenzívu,“ uvedl asistent Palinek.

Jaký je zdravotní stav Peřiny? Lepší se zdravotní stav dalších marodů? „Bohužel, Peřina asi setrvá na marodce až do konce jara. Naopak už začali trénovat Vítek a mladík Šancl,“ doplnil Tomáš Palinek.

Vzájemná bilance: 15 utkání  7 – 4 – 4  21:19 | doma: 8 utkání  5 – 2 – 1  11:7 | venku: 7 utkání  2 – 2 – 3  10:12
Poslední vzájemné utkání: 7.10.2022 - 11. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nabídlo důležitý zápas celků, které nutně potřebovaly bodový zisk. Domácí FC Vysočina hostil Prostějov a velmi toužil po vítězném přetnutí série čtyř porážek. Díky přesně hlavičce Filipa Vedrala k němu nadějně vykročili, ovšem Hanáci se ukázali být jako velice zdatný soupeř a zkraje druhé půle po zásluze vyrovnali Schaffartzikem na konečných 1:1 (1:0).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 6 - Selnar, 4 - Tureček, 3 - Araujo-Wilson, 2 – Vedral, Zoubele, Gabriel, Ogiomade, 1 – Křivánek, Peřina, Svoboda, Shudeiwa, vlastní.

1.SK Prostějov

Sestava v posledním utkání:  Vejmola – Bialek, Gábriš, Bolf, Bartolomeu – Kulig (62. Chvěja), Rolinek (62. Vlachovský), M.Mach (73. Blahuta), Moučka (62. Gouamene), Koudelka – Malec (82. Karásek).
Trenér: Michal Šmarda
Střelci: 7 – Koudelka, 5 – Kušej, 4 – Schaffartzik, 2 – Bialek, Elbel, Pinc, Bartolomeu, Zapletal, 1 – Kulig, Píchal, Omale, Šumbera, Ali-Abubakar.

 
Související
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu