03.08.2023, Miroslav Fuks

FC Vysočina se v sobotu po devatenácti letech představí v Kroměříži

FC Vysočina se v sobotu po devatenácti letech představí v KroměřížiFotbalisté FC Vysočina se v sobotu 5. srpna takřka po devatenácti letech vrací do Kroměříže, aby zde sehráli utkání druhé nejvyšší soutěže. Domácí nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyzve Jihlavu na svém útulném Stadionu Jožky Silného od 17:00 hodin.

 

SK Hanácká Slavia Kroměříž ve druhé nejvyšší soutěži odehrál celkem 14 ročníků (v letech 1934–43, 1945–48, 2004-06). V červnu 2006 klub II. ligu dobrovolně opustil z finančních důvodů a licenci na ročník 2006/07 prodal Opavě. Klub spadl až do Divize, kterou hned po roce pronikl do MSFL. V té Kroměříž trpělivě budovala tým a od ročníku 2014/15 vždy náležela k předním celkům tabulky. V ročníku 2021/22 z toho bylo 2. místo SK Hanácká Slavia Kroměříž ve druhé nejvyšší soutěži odehrál celkem 14 ročníků (v letech 1934–43, 1945–48, 2004-06). V červnu 2006 klub II. ligu dobrovolně opustil z finančních důvodů a licenci na ročník 2006/07 prodal Opavě. Klub spadl až do Divize, kterou hned po roce pronikl do MSFL. V té Kroměříž trpělivě budovala tým a od ročníku 2014/15 vždy náležela k předním celkům tabulky. V ročníku 2021/22 z toho bylo 2. místo za postupujícím „béčkem“ Olomouce, ovšem v uplynulé sezóně Hanácká Slavia od dva body předčila Hlučín a mohla slavit návrat do II. ligy po 17 letech.

Kroměřížský kádr v létě neřešil prakticky žádné odchody, naopak se dočkal rozšíření a zkvalitnění. Na hostování ze Slovácka dorazil Kudela, z Vyškova přestoupil Oulehla a na jih Moravy dorazila hned čtveřice talentovaných hostů z ostravského Baníku – Jaroň, Stoklásek, Gergela a Jan Fulnek. Poslední posilou se stal nigerijský záložník Chukwudi. Kde vidí silné stránky fotbalové Kroměříže asistent trenéra Vojtěch Lampíř? „Tři výhry v řadě jsou minulostí. Hned ve čtvrtek ráno nám začala tvrdá práce. Přes středeční vysokou prohru Kroměříže ve Vyškově nás v sobotu čeká dobře organizovaný tým, který už je dlouho pohromadě a v létě byl doplněn o zajímavé talentované hráče, čímž se v kádru zvedla konkurence. Disponují nebezpečným přechodem dopředu a lze předpokládat, že se v náročné II. lize budou postupně zlepšovat. Zejména v domácím prostředí budou představovat velmi nepříjemného soupeře, což dokázali vítězstvím nad Prostějovem.“

Kroměříž do ligy vstoupila těsnou porážkou 1:0 na půdě Táborska, ovšem v domácí obnovené premiéře už mohla slavit 3 body. Prostějov i díky vyloučení Silného už z 39. minuty odjel poražen 3:0. Ve středečním vloženém kole náš nadcházející soupeře nestačil ve Vyškově v poměru 5:1. Jaké parametry bude muset mít jihlavská hra, abychom na Hané mohli pomýšlet na body? „Přestože jsme Olomouci vstřelili 6 branek, tak si nemyslíme, že jsme duel měli pod kontrolou. Kdyby Sigma za stavu 4:2 proměnila penaltu, tak jsme udržení výhry mohli mít hodně těžké. Logicky je před námi jasný úkol zlepšit parametry naší defenzivní práce a vyvarovat se chyb. V defenzívě se musíme prezentovat kvalitnější organizací, pečlivějším přistupováním k hráčům a vyšším nasazením,“ zdůraznil Lampíř.

Poslední vzájemné ligové utkání FC Vysočina a Kroměříže ve čtvrtek 9. června 2005 vstoupilo do historie fotbalu v našem kraji. Tým kouče Karla Večeři tehdy Hanáckou Slavii porazil 3:1 a slavně tak zakončil svoji senzační jarní jízdu za premiérovým postupem do I. ligy. Jihlava vítězně zvládla i dosud jediné ligové utkání na kroměřížském stadiónu, když zde v listopadu 2004 brala tři body za výhru 2:4. FCV se tak proti Kroměříži může pyšnit 100% bilancí. Už méně byla úspěšná jihlavská juniorka v duelech MSFL, když v ročníku 2021/22 na podzim prohrála 4:1 a v posledním kole doma 1:3.

Vzájemná bilance ve II. lize: 2 utkání 2 – 0 – 0 7:3 | doma: 1 – 0 – 0 3:1 | venku: 1 – 0 – 0 4:2
Poslední vzájemné utkání: 9.6.2005 - Fotbalisté FC Vysočina dotáhli senzační jarní jízdu II. ligou do senzačního konce. Po výhře 3:1 nad Kroměříží a brankách Pavla Simra, Michala Kadlece a Petra Baštaře se probili mezi domácí elitu! Na Vysočině se v ročníku 2005/06 poprvé v historii bude hrát nejvyšší soutěž!

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 2 - Selnar, Fila, Araujo-Wilson, 1 – Lacko, Tall, Franěk, Tonbul.

SK Hanácká Slavia Kroměříž

Sestava v posledním utkání: J.Dostál – Zavadil, Tiahlo, Stoklásek (64. Gonçalves), Jeleček, Fulnek (46. Chukwudi), T. Matoušek, Cupák, Jaroň (72. P. Červenka), Oulehla (46. Chwaszcz), Votava (46. Dočkal).
Trenér: Bronislav Červenka
Střelci: 1 – Cupák, Dočkal, Stoklásek, Dočkal.

 
Související
Aktuálně

U17: Debakl se Slavií

Mladší dorostenci schytali na venkovním hřišti debakl 9:0 (4:0) od vedoucího týmu tabulky pražské Slavie. Drží si ale stále 13. místo v tabulce a v příštím kole je čeká důležitý zápas s konkurentem v tabulce Frýdkem-Místkem. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu