12.09.2023, Miroslav Fuks

Vysočina Brno už dlouho neporazila – změňme to tento pátek!

Vysočina Brno už dlouho neporazila – změňme to tento pátek!Sportovní fanoušci na Vysočině se mohou těšit na fotbalový svátek a zápas podzimu. V pátek 15. září hostí jihlavští fotbalisté hlavního favorita FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY – exligovou Zbrojovku Brno. Někdejší jihomoravské derby má výkop stanoven už na 17:00 hodin a vy byste si ho rozhodně neměli nechat ujít. Navíc, pro prvních 300 příchozích bude ZDARMA k dispozici porce grilovaného vepřového masa!

 

Zápasy proti Brnu byly pro FC Vysočina vždy motivující a stále mají nádech derby duelu. A co víc, Jihlavě se v těchto utkáních mnohdy velmi dařilo. V posledních letech to však platit přestalo. Zbrojovka zvítězila v posledních třech vzájemných duelech, a to vždy výrazně – 2:5, 0:3 a 0:4. Poslední výhra FCV se zrodila už před čtyřmi lety, kdy jsme po brankách Jawa, Klobásy a Smejkala brali tři body s výsledkem 3:2 (1:0). Celková vzájemná bilance je nadále těsně příznivější pro Vysočinu, přesto by rozhodně neškodilo, kdyby Jihlava výhru proti Brnu opět oslavila tento pátek. Zvlášť, když tým kouče David a Oulehly na druholigový tříbodový zisk čeká už tři zápasy, což činí více než měsíc.

Pikantnost nadcházející bitvy podtrhuje pohled na brněnskou soupisku. Nalezneme na ní hned trojici exjihlavských fotbalistů – beka Martina Nového, guinejského středopolaře Kamsa Maru a odchovance Tomáše Smejkala. Navíc na brněnské lavičce najdeme naše bývalé trenéry Luďka Klusáčka a Josefa Muchu.

Brno v květnu loňského roku oslavilo návrat do FORTUNA:LIGY, ovšem už za rok z nejvyšší soutěže sestoupilo. Potřetí během uplynulých pěti let. Stalo se tak přes velmi nadějný podzim, v němž řádilo produktivní duo Řezníček – Ševčík. Na jaře však zhasla nováčkovská euforie i bodový přísun a Zbrojovka v posledním kole spadla až na 16. příčku, čímž ztratila šanci uchovat si příslušnost mezi elitou alespoň díky baráži. I ve II. lize se chvíli zdálo, že Brno zapomnělo vyhrávat. Klusáčkův tým totiž v úvodních čtyřech duelech remizoval s Vlašimí, prohrál s Duklou i na Táborsku a připsal si jediný tříbodový zisk ze stadiónu juniorky Sigmy. V dalších čtyřech kolech však Zbrojovka rozjela vítěznou sérii, kterou odnesla Chrudim, juniorka Sparty, Prostějov a naposledy Varnsdorf.

Je v silách FC Vysočina, abyste rozjetého soka zastavili? Čím si vysvětlujete pozvolný brněnský start do soutěže? „Rozhodně významnou roli sehrála velká letní obměna brněnského kádru. Navíc dorazil i nový trenérský tým. Vše si muselo nejprve sednout, což se dle brněnských výsledků zdá, že je na správné cestě. Stoupají tabulkou do pater, kde se s nimi počítá. Přesto si v pátek na Brno určitě věříme. Máme mladý, běhavý, zdravě vyhecovaný a ambiciózní mančaft. I proti favorizované Zbrojovce můžeme sehrát vyrovnané utkání a sáhnout si na tři body. Doufáme, že nám v naší snaze pomůžou i slušně zaplněné ochozy stadiónu a podpora našich fanoušků,“ vyslal ke sportovní veřejnosti apel asistent trenéra Pavel Mazánek.

Sestup z I. ligy znamenal pro kádr Zbrojovky pořádný letní průvan. Smlouvy skončily Matejovovi, Hrabinovi, Hlavicovi, Nečasovi a Rogožanovi, do Sparty přestoupil talentovaný Ševčík a nepokračovala působení hostujících fotbalistů Blechy (Slavia), Tijaniho a Falty (Plzeň) a Součka (Sparta). Navíc během úvodních podzimních kol odešli stoper Toml (Chrudim), křídelník Alli (České Budějovice) a ofenzivní Hladík (Ružomberok). Jejich místa obsadili navrátilec z vyškovského hostování Jambor, dále přestoupivší Martinek (Dubnica), Smejkal (Jablonec) a Mara (Liberec). Sportovní manažer Zdeněk Psotka kádr doplnil i o hostující hráče – Potočného (České Budějovice), Gastczyka a Kronuse (Plzeň) a Nového (Bohemians). A na konci přestupového období přivedl dva mladíky - středopolaře Hellebranda ze Zlína a exslavistického ofenzivního hráče Alijagiće, jenž naposledy působil v řeckém Olympiakosu Pireus.

Vnímáte sílu brněnské soupisky? Na které další hráče krom kanonýra Řezníčka se budete muset v pátek zaměřit? „Předností Zbrojovky jsou jednoznačně zkušenosti a individuální schopnosti hráčů. Navíc tým je velmi dobře složený právě pro náročné postupové boje. Stačí zmínit gólmana Berkovce, stopery Endla, Šurala a Štěrbu nebo střeďáky Texla a Maru. V ofenzívě to rozhodně Brno nemá postaveno jen na zkušeném střelci Řezníčkovi. Pozor si musíme dát na Potočného, Smejkala, Kronuse a další fotbalisty,“ upozornil asistent kouče Davida Oulehly.

Jak tým strávil reprezentační pauzu? V jakém stavu je po ní váš kádr? „Probíhal intenzivní tréninkový proces s důrazem na nabrání nových sil, a dotrénování či plné uzdravení některých hráčů. Zátěž tak logicky byla rozložená podle předchozí zápasové vytíženosti. Zcela kompletní však v pátek nebudeme,“ dodal Mazánek.

Připomínáme, že pro prvních 300 příchozích fanoušků FC Vysočina budou ZDARMA připraveny porce grilovaného vepřového masa s chlebem. Kupóny na odběr obdržíte u vstupu na stadión a výdej lahodného pokrmu bude probíhat už od 16:00 hodin ve stánku v prostoru středového vstupu na tribunu za brankou.

VSTUPENKY NA UTKÁNÍ: on-line prodej ZDE

Vzájemná bilance: 22 utkání  10 – 4 – 8  30:36 | doma: 11 utkání  7 – 1 – 3  16:14 | venku: 11 utkání  3 – 3 – 5  14:22
Poslední vzájemné utkání: 11.3.2022 – Vysočina do jara vstoupila odhodlaná porazit favorita, ale přes veškerou snahu na efektivní Zbrojovku Brno nestačila. Soupeři po dlouhé zimní pauze podlehla 0:3 (0:1).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 6 - Fila, 3 - Araujo-Wilson, 2 - Selnar, 1 – Lacko, Tall, Franěk, Tonbul, Vedral, vlastní.

FC Zbrojovka Brno

Sestava v posledním utkání: Berkovec – Granečný, Endl, Šural (46. Štěrba), Koželuh (87. Divíšek) – Jambor, Mara (46. Gaszczyk), Texl – Kronus (56. Fousek), Hladík (56. Potočný) – Řezníček.
Trenér: Luděk Klusáček
Střelci: 7 – Řezníček, 2 – Potočný, 1 – Šural, Texl, Smejkal.

 
Související
Aktuálně

Vojtěch Lampíř: Varnsdorfu se musíme vyrovnat v intenzitě hry

Snad s žádným celkem současné FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nemá FC Vysočina tak mizernou bilanci, jako překvapivě s Varnsdorfem. Platí to nejen pro venkovní duely, ale též pro ty domácí. A právě proti tomuto nepopulárnímu soupeři v pátek 3. května od 18:00 hodin Jihlava nastoupí s nutností bodovat naplno. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
SK Slovan Varnsdorf
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu