12.11.2023, Miroslav Fuks

Lukáš Vaculík: Kladu si otázku, pro koho ten fotbal vlastně děláme?

Lukáš Vaculík: Kladu si otázku, pro koho ten fotbal vlastně děláme?Netradičně necelou hodinu po odehrání posledního podzimního duelu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE předstoupil před novináře Lukáš Vaculík. Sportovní ředitel a předseda klubového představenstva byl hodně otevřený a hodnotil nejen účinkování ve skončené sezóně. My vám jeho slova samozřejmě rádi nabízíme.

 

Jaké je Vaše bezprostřední hodnocení podzimní části?
Vzal bych to trochu ze široka a začal bych naší vizí pracovat s mladými hráči a odchovanci klubu. Myslím si, že v tomto ohledu jsme na dobré cestě, odvádíme kvalitní práci a hlavně – ti hráči se zlepšují. Věkový průměr naší sestavy je kolem 22 let, přičemž jediným hráčem nad 30 let je Matúš Lacko. Střední generaci zastupují Milan Piško, Filip Vedral, Míra Tureček a gólman Pavel Soukup. Zbylí hráči už jsou ve věkové kategorii 23 let a níže, což je pro nás skvělou vizitkou a zároveň velkou perspektivou do budoucna. A nepochybně jsme zajímaví i pro celou řadu scoutů, kteří se po evropských stadiónech pohybují.

Na podzim nebylo výjimkou, že se v základní sestavě objevilo šest a více ryzích odchovanců FC Vysočina, že?
Je to tak, což nás na české profesionální fotbalové mapě staví do výjimečné pozice. Tolik produktů vlastní mládežnické líhně v kádru prostě nikdo nemá. V posledních zápasech se v sestavě objevilo dokonce 8 odchovanců, a kdybychom chtěli, tak můžeme klidně postavit úvodní jedenáctku jenom z nich. Pro Kraj Vysočina je to nepochybně parádní vysvědčení a potvrzení cesty, kterou klub dlouhé roky jde. Stačí se podívat na řadu vynikajících odchovanců FCV v předních českých klubech či v národním týmu.

Takto složený mančaft by si určitě zasloužil velkou pozornost nejen ze strany scoutů...
Ano, je strašná škoda, že naši práci s mládeží vlastně skoro nikdo nechce zhodnocovat. Nevidím tady adekvátní podporu sponzorů či firem, a stejně tak, což mne mrzí nejvíce, ze strany fanoušků. Z fotbalového hlediska pro ně nemůžeme udělat více, než hrát s odchovanci. Nemá smysl na Vysočinu brát vysloužilé ligové hvězdy. A přesto v Jihlavě na druholigový fotbal podle atraktivity soupeře či počasí chodí kolem 400-700 diváků. Skoro se nabízí otázka: „Pro koho ten fotbal vlastně děláme?“. Děláme to pro těch 25 kluků v kádru nebo pro lidi na tribunách? A je vůbec zájem, aby se v Jihlavě a na Vysočině ligový fotbal hrál? Takto to prostě nyní cítím. Je to problematika, která mne velmi trápí, a intenzivně se nad ní zamýšlím.

Fanoušek jistě namítne, že v dnešní době je nutné divákovi nabídnout více, než jen odchovance a druholigový fotbal...
To chápeme, ale zatraktivnění zápasů z hlediska akcí, cateringu, propagace či doprovodného programu je úzce spojeno s financemi. A my momentálně z ekonomického hlediska nejsme ve stavu, že bychom byli schopní nejdříve zafinancovat tyto prodivácké investice. Potřebujeme je činit souběžně ruku v ruce se zájmem fanoušků. Každopádně jsme v posledních měsících a týdnech učinili kroky v oblasti personálního zabezpečení klubového marketingu a obchodu. Moc bychom si přáli, aby postupně přinesly svůj kýžený efekt.

Kdo dnes za fungováním FC Vysočina stojí?
Velké poděkování náleží Statutárního městu Jihlava a Kraji Vysočina za podporu mládežnických týmů. Bez nich bychom je na této úrovni zabezpečit nedokázali. Děkujeme též všem obchodním a reklamním partnerům z privátní sféry za jejich podporu. Bohužel, v mých očích není dostatečná. Pokud by fotbalová Jihlava měla žít jen z příspěvků místních sponzorů, tak tady kopeme jen krajský přebor. Mnohem více prostředků na profi fotbal pochází z firem mimo Vysočinu. To je realita, která je rozhodně na zamyšlenou. Přitom zde nepochybně působí velké a silné společnosti. A je naší chybou, že je nedokážeme správným způsobem oslovit a přesvědčit o smysluplnosti podpory profesionálního fotbalu na Vysočině. Musel jsem to takto otevřeně říci, protože o tom dlouhodobě přemýšlím a hledám cestu, jak FC Vysočina ekonomicky zabezpečit a sportovně posunout.

Přejděme ke sportovní stránce prvního týmu. Jak jste po podzimu spokojen?
Získaných 25 bodů z 16 zápasů můžeme vzít jako slušný počin. Krom zápasu s Duklou Praha, se kterým jsem nebyl spokojen, a naše prohra byla zasloužená, tak jsme v každém utkání byli lepším či rovnocenným protivníkem. O výsledném bodovém zisku pak rozhodovaly detaily. Platí to i o posledním utkání s Líšní, kdy do vyloučení náš tým působil fotbalověji a více si zasloužil vítězství. Jenže přišla červená karta a my nakonec mohli být rádi za bod, protože jsme přežili několik dalších šancí soupeře. A o tom je fotbal, to je jeho krása a nevyzpytatelnost. Moc nechybělo, abychom vybojovali klidně 32 bodů, ale také jsme se teď mohli klepat s 18 body.

Jakou roli ve výkonech mančaftu sehrává kouč David Oulehla a jeho trenérský tým?
Tým jde nahoru a spolupráce s Davidem Oulehlou funguje kvalitně a v souladu s naší klubovou strategií. Vnímám, že se zde etabloval a v klubu se cítí dobře. Společně jsme ambiciózní a koukáme po barážových příčkách tabulky. Chtěli bychom se o ně na jaře poprat. Na podzim jsme si ověřili, že jsme schopní sehrát s Brnem či Vyškovem vyrovnané zápasy. Jsem přesvědčen, že postup do nejvyšší soutěže je možný i v úspornějším režimu fungování klubu s důrazem na trpělivé budování týmu a zlepšování výkonnosti stávajících hráčů. O to více mne mrzí, že jsme v pátečním utkání, které vlastně bylo předehrávkou jarních bojů, nebodovali naplno.

Jak hodláte využít nadcházející velmi dlouhou zimní pauzu?
Během zimního bloku bude dostatečný prostor na důkladnou analýzu a nastavení našich jarních cílů jak z hlediska týmového, tak i z pohledu individuálního rozvoje. Trenéři budou mít možnost pracovat na fyzické připravenosti hráčů i lepším týmovém sehrání a chápání jejich taktických pokynů. Pořád máme před sebou spoustu práce. Věřím, že těch tří měsíců přípravy využijeme co nejefektivněji, abychom se na jaře mohli prát o co nejvyšší příčky.

Je v silách klubu kádr přes zimu doplnit a zkvalitnit?
My se určitě nebráníme tomu konkurenci do týmu přivést. Posílení však souvisí s výše uvedenou problematikou financování klubu. Uvidíme, co nám naše možnosti dovolí. Osobně mám v hledáčku několik zajímavých a talentovaných fotbalistů. Aby k nám některý z nich přišel, tak musí být v našich finančních mantinelech a musí zapadat do naší sportovní filozofie. Všichni si uvědomujeme, jak nedostatkovým zbožím je kvalitní a produktivní útočník.

A naopak – lze očekávat, že některý z členů současného kádru v zimě zamíří za větší výzvou?
FC Vysočina v minulosti vychoval mnoho skvělých fotbalistů. V poslední době to byl Karel Pojezný, jenž je nyní stabilním kamenem defenzívy Baníku. V současné době máme v širších kádrech mládežnických reprezentací Filu, Farku, Shudeiwu a Chytrého, hodně si na jaře slibujeme od uzdraveného Šancla, scouti se jezdí dívat na Fraňka či Křehlíka. Asi netřeba zdůrazňovat, jak by cena těchto talentů vzrostla, kdyby se nám jako týmu podařilo postoupit do I. ligy.

Samozřejmě nyní registrujeme zvýšený zájem o křídelníka Lukáše Filu, který na sebe během podzimu upozornil 7 vstřelenými brankami. Určitá jednání na téma jeho přestupu během zimního období nelze vyloučit. Sám hráč se posunu za další výzvou nebrání, pokud by přišla správná nabídka od správného klubu, kde by měl prostor k dalšímu sportovnímu růstu. Zatím počítáme jak s variantou, že přestoupí už nyní, tak i s jeho setrváním v kabině „áčka“. Z hlediska křídelních hráčů se nacházíme v docela komfortní situaci, protože na tuto pozici máme Křivánka, Křehlíka, Selnara, Ogiomadeho a Fraňka.

Při velké šíři kádru, dobrém zdravotním stavu hráčů a absenci juniorky se nabízí téma herního vytížení některých fotbalistů...
Šíře kádru vycházela ze záměru nastavit takový tréninkový proces, který bude někdy svojí intenzitou nahrazovat utkání. Navíc jsme včetně MOL Cupu sehráli 19 mistrovských zápasů. Přijde mi, že se nám v tomto ohledu podařilo hráče udržet v potřebné formě. I když někteří nenastupovali pravidelně, tak dokázali po delší době naskočit a odehrát kvalitní zápas v základní sestavě. Na jaře nás bude čekat jenom 14 zápasů, takže nevylučuji, že 2-3 hráči odejdou na hostování. Vše nám ale ujasní až vlastní průběh zimní přípravy.

  • záznam rozhovoru s Lukášem Vaculíkem na Ježour TV

Lukáš Vaculík při podpisu smlouvy s brankářem Ondřejem Mastným

 
Aktuálně

U19: Porážka se Slavií

Jihlavští starší dorostenci nezvládli ani druhý po sobě jdoucí zápas s kluby slavných pražských „S“ a prohráli v Xaverově se Slavií Praha 3:1 (0:0). Jediným střelcem Vysočiny byl v 51. minutě z penalty Tadeáš Záruba. Jihlava se tímto výsledkem bohužel propadla na poslední nesestupové 14. místo tabulky nejvyšší dorostenecké ligy. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu