07.03.2024, Miroslav Fuks

Po 19 letech přijede Kroměříž a Vysočina opět bude chtít výhru

Po 19 letech přijede Kroměříž a Vysočina opět bude chtít výhruTeprve podruhé se v Jihlavě v druholigovém utkání představí fotbalisté Hanácké Slavie Kroměříž. Vysočina aktuálního nováčka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivítá netradičně v neděli 10. března od 15:30 hodin. Jarní domácí premiéra FCV bude zároveň zopakováním utkání, které 9. června 2005 rozhodlo o historickém postupu do I. ligy.

 

Ano, letos tomu bude už 19 let, co tým Karla Večeři dotáhl do konce svoji senzační jarní jízdu za postupem. Razítko na zcela nečekaný skok mezi elitu dala výhra 3:1 právě nad Kroměříží, kterou tehdy vedl trenér Roman Pivarník. Je paradoxem, že současný předseda klubového představenstva Lukáš Vaculík byl tehdy členem kroměřížské kádru, kam zamířil na jarní hostování z Mladé Boleslavi. A podzim 2004 ještě stihl odehrát v jihlavském dresu.

Do nadcházejícího druhého jarního utkání oba celky vstupují ve zcela rozdílném rozpoložení. Zatímco Vysočina výsledkově i herně selhala v Olomouci a vůbec nenavázala na vydařenou zimní přípravu, tak Hanácka Slavia se postarala o největší překvapení úvodního druholigového dějství v roce 2024. Na svém stadiónu po bojovném a zodpovědném výkonu porazila lídra tabulky Vyškov díky brance záložníka Housera. O tři body se tak vzdálila sestupovému pásmu a na šestou Vysočinu nyní v tabulce ztrácí pouhých 5 bodů.

Kroměříž tak začala stejně, jak podzim skončila. S rokem 2023 se totiž rozloučila velmi důležitou výhrou 0:1 v Prostějově. Tehdy šlo o první tříbodový zisk nového kouče Martina Ondy na druholigové lavičce. Onda, který předtím působil v divizním Strání nebo v Uherském Brodě v MSFL, v Kroměříži nahradil trenéra Bronislava Červenku. Ten v závěru října neodolal prvoligovému lasu „svého“ Zlína. Jak trenérský tým FCV zanalyzoval výkon Kroměříže proti Vyškovu? Na to jsme se zeptali asistenta trenéra Pavla Mazánka: „Můžeme očekávat, že do Jihlavy přijede výhrou povzbuzený a kompaktní tým. Asi nelze očekávat, že se na našem stadiónu pustí do otevřeného fotbalu, ale spíše se bude soustředit na zodpovědnou defenzívu a bránění v bloku. Vyškov takto prakticky nepustili do šancí a nakonec vybojovali velmi cenné tři body. Nebezpeční jsou nejen ze standardních situací. Otazník pak máme nad tím, kteří fotbalisté v sestavě soupeře zastoupí vyžlucené stabilní hráče Jaroně, Housera a Cupáka. Můžeme očekávat, že méně vytížení fotbalisté budou mít velkou motivaci se ukázat.“

Jistě mnohem více času jste věnovali rozboru hry FCV na Andrově stadiónu. Povede v neděli ke zlepšení a kýženému tříbodovému zisku? „Moc dobře si uvědomujeme, že náš výkon byl špatný a hluboko pod možnostmi našeho mančaftu. Nepříjemně nás překvapil. Rozborem hry v Olomouci jsme strávili hodně času jak s hráči, tak i v rámci našeho trenérského týmu. Především musíme změnit celkový přístup hráčů, výrazně přidat z hlediska pohybu a běhání, zlepšit kvalitu na míči a chování v poslední třetině hřiště,“ popsal Mazánek.

Hodláte do sestavy zařadit trojici Tureček, Vedral a Araujo-Wilson, která na Sigmě pykala za karetní tresty? Kteří fotbalisté jsou nyní na marodce? „Těší nás, že až na zraněného Křivánka můžeme pracovat s kompletním a početným kádrem. Intenzivně zvažujeme změny v sestavě s ohledem na zmíněnou trojici hráčů, které již můžeme zařadit, i způsob hru, který očekáváme od Kroměříže,“ uzavřel svůj komentář asistent kouč Davida Oulehly.

VSTUPENKY NA UTKÁNÍ: on-line prodej ZDE

Vzájemná bilance: 3 utkání 2 – 1 – 0 8:4 | doma: 1 – 0 – 0 3:1 | venku: 1 – 1 – 0 5:3
Poslední vzájemné utkání: 5.8.2023 – Vysočina nedokázala udržet vedení z prvního poločasu, které se zrodilo po vlastní brance domácího hráče. Po příchodu z kabin inkasovala a ke konci zápasu dokonce dohrávala pouze v devíti hráčích. Odváží si tedy cenný bod za remízu 1:1 (0:1).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 7 - Fila, 6 - Araujo-Wilson, 3 - Lacko, 2 - Selnar, Vedral, Franěk, Ogiomade, 1 – Tall, Tonbul, Křehlík, vlastní.

SK Hanácká Slavia Kroměříž

Sestava v posledním utkání: J.Dostál – Wala, Zavadil, T. Matoušek, Jeleček – Kudela (76. Vincour), Houser – Hrdlička (66. M. Jaroň), Machalík (90. Tiahlo), Fulnek (90. Kiška) – Chwaszcz.
Trenér: Martin Onda
Střelci: 5 – J.Dočkal, 3 – Cupák, 2 – Zavadil, Houser, 1 – Jaroň, Chwaszcz, Stoklásek, Chukwudi, Surynek.

 
Související
Aktuálně

U19: Vysoká porážka se Spartou

Jihlavští starší dorostenci nedokázali na domácím hřišti překvapit vedoucí tým soutěže pražskou Spartu a prohráli jednoznačně 0:5 (0:3). Momentálně se tak nachází na 12. místě tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 10:30
1.SK Prostějov
FC Vysočina Jihlava
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu