03.06.2024, Miroslav Fuks

Filip Šancl: Chci stabilně nastupovat v základní sestavě FC Vysočina

Filip Šancl: Chci stabilně nastupovat v základní sestavě FC VysočinaZanedlouho devatenáctiletý ofenzivní středopolař Filip Šancl využil volného víkendu mezi koncem druholigové sezóny a zahájením soustředění české reprezentace U20, aby naposledy oblékl dorostenecký dres. Svým vrstevníkům pomohl k vítězství nad Slováckem a záchraně nejvyšší soutěže. Rádi vám s ním nabízíme aktuální rozhovor, zvlášť když jste jej zvolili za Hráče jara FC Vysočina!

 

Filip Šancl na jaře zasáhl do všech 14 druholigových duelů, vstřelil 3 branky do sítě Sparty B, Varnsdorfu a Opavy, navíc další góly svým spoluhráčům připravil. Zaujal svým kreativním a přímočarým herním projevem, což mu nakonec i vyneslo jasné vítězství v hlasování fanoušků o „Hrače jara“ na klubovém webu. Druhého gólmana Pavla Sokupa předčil o 109 bodů. Třetí příčku se ziskem 133 bodů obsadil další ofenzivní odchovanec klubu – Tomáš Franěk. Čtvrtou pozici pak bral kapitán mužstva Filip Vedral, který tak na své vítězství v podzimní části ankety nenavázal.

Filipe, jak sis užil svůj poslední dorostenecký zápas?
Předně jsem moc rád, že jsme bez ohledu na výsledky soupeřů zvládli náš cíl – udržet pro Vysočinu dorosteneckou extraligu. Myslím si, že jsme byli lepším týmem a Slovácko jsme porazili zaslouženě. Dan Bouchner to v závěru krásně trefil a dal tak na naši záchranu razítko.

Kdy se rozhodlo o tom, že do zápasu půjdeš?
Rozhodování bylo o to jednodušší, že jsem dostal pozvánku od trenéra Pavla Šustra na soustředění reprezentace U20, které proběhne od 3. do 6. června. Potřeboval jsem se do té doby nějak udržovat, takže jsem možnost tréninků s dorostem uvítal. A bylo logické, že jsem mančaftu chtěl v posledním domácím utkání pomoci.

Jestli se nemýlím, tak zápasem se Slováckem se vlastně uzavřel tvůj dorostenecký kruh v nejvyšší soutěži, že?
Je to tak. Poté, co jsme v ročníku 2021/22 vykopali návrat do dorostenecké extraligy, jsme k prvnímu utkání nastoupili zkraje srpna 2022 proti Slovácku. S ohledem na rekonstrukci areálu Na Stoupách jsme tehdy hráli na Bedřichově. A poslední utkání v nejvyšší dorostenecké soutěži jsem sehrál v sobotu právě se Slováckem.

Dorostenecký list už můžeme otočit a přejděme k druholigové sezóně prvního týmu dospělých. Co říkáš na fakt, že Tě fanoušci vyhlásili „Hráčem jara“?
Anketu jsem samozřejmě zaregistroval, ale nijak jsem o ní nepřemýšlel. O to více jsem příjemně překvapen a moc si ocenění ze strany fanoušků vážím. Zvlášť, když uplynulé jaro bylo pro nás všechny hodně náročné.

Jaké z tvého pohledu bylo uplynulé jaro?
Chvíli mi trvalo, že jsem se po zranění dostal do formy a prosadil se do základní sestavy. Musel jsem být trpělivý, poctivě pracovat na tréninku a přesvědčit trenéra, abych šanci dostal. Poprvé od začátku jsem nastoupil až ve 24. kole proti juniorce Sparty. V zápase jsem se dobře cítil, vstřelil jsem první branku, na další dvě přihrál a my jsme vybojovali důležitou výhru 3:1. A já už v sestavě zůstal do konce jarní části. Snad jsem důvěru trenéra nezklamal.

Kouč David Oulehla hovořil o nevyrovnanosti výkonů mladých hráčů. Vnímal jsi tento fakt na jaře i u sebe?
Je to tak. Skok do dospělého fotbalu je třeba dobře načasovat a poté být trpělivý. Mně pomohlo, že jsem šel poprvé do základu až proti mladíkům Sparty, tedy proti mnoha mým vrstevníkům a spoluhráčům z reprezentace. Bylo to pro mne takto o něco snazší a zápas se mi podařil. Pak už jsem se snažil na své výkony navazovat, ale stejně to někdy bylo jak na houpačce.

Jak jsi snášel záchranářský tlak posledních kol?
Bylo to nepříjemné. Zásadní bylo, že jsme body nezískali mnohem dříve. Pak jsme je museli honit do posledních kol. Naštěstí jsme se zachránili a já doufám, že příští ročník bude z našeho pohledu vypadat úplně jinak.

Klíč byl asi v nezvládnutí jarních domácích zápasů...
Ano, body z utkání s Kroměříží, Vlašimí, Varnsdorfem a Žižkovem nám hodně chyběly. Nechytli jsme to, takové ztráty se pak venku těžko nahrazují. V zápasech rozhodují maličkosti a individuální chyby, kterých jsme se prostě nevyvarovali. Chyby se pak nabalují, sebevědomí klesá a už se v tom trápíme.

Jak máš v hlavě nastaven svůj další fotbalový vývoj?
V Jihlavě jsem na střední škole a v příštím ročníku mne čeká maturita. To je nyní má priorita vedle toho, že se chci udržet v základní sestavě FC Vysočina. Teď je přede mnou letní příprava, v níž bych chtěl své výkony pozvednout, abych stabilně odehrál kompletní druholigový ročník. Prostě se co nejlépe vyhrál. Podmínkou samozřejmě je, že potřebuji zůstat zdravý.

Tečku sezónou Ti obstará soustředění reprezentační „dvacítky" v tomto týdnu...
Dosud jsem byl v kádru U18, teď je přede mnou první sraz výběru U20. Asi tam budu jedním z nejmladších hráčů. Těší mne, že soustředění absolvuji společně s Honzou Chytrým a ještě nedávno spoluhráčem z FCV Lukášem Filou.

Hráč jara FC Vysočina - konečně pořadí hlasování fanoušků:

1. Šancl Filip (288 b.), 2. Soukup Pavel (179 b.), 3. Franěk Tomáš (133 b.), 4. Vedral Filip (108 b.), 5. Pešek Adam (75 b.), 6. Lacko Matúš (60 b.), 7. Chytrý Jan (55 b.), 8. Farka Dominik (34 b.), 9. Křehlík Miroslav (28 b.), 10. Piško Milan (26 b.), 11. Araujo-Wilson Justin (23 b.), 12. Selnar Jakub a Svoboda Tomáš (17 b.).

  • rozhovor s Filipem Šanclem naleznete též na Ježour TV.

 
Aktuálně

Hodnocení sezóny: U14 - Jakub Pavlas

Výbornou sezónu má za sebou náš výběr starších žáků v kategorii U14. Talentovaní mladíci z Vysočiny zdatně konkurovali moravskoslezské špičce a v konečné tabulce MSŽL obsadili 3. příčku za Baníkem a Zbrojovkou. Hodnotící komentář trenéra Jakuba Pavlase může rozhodně být pozitivní. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu