04.06.2024, Miroslav Fuks

Lukáš Vaculík: Do výkonů hráčů se stále více promítal výsledkový tlak

Lukáš Vaculík: Do výkonů hráčů se stále více promítal výsledkový tlakZhruba před půl rokem usedl Lukáš Vaculík před regionální novináře a mohl poměrně spokojeně hodnotit fotbalový podzim z hlediska sportovního šéfa a předsedy představenstva FC Vysočina. Jeho aktuální ohlédnutí za nedávno skončeným soutěžním ročníkem je bohužel o poznání méně pozitivní.

 

Začněte však netradičně. Co říkáš na nominaci české reprezentace na nadcházející EURO a na fakt, že v ní najdeme trojici mladých fotbalistů, která nedávno oblékala dres FC Vysočina?
Vlastní nominaci národního týmu mi nepřísluší hodnotit. Samozřejmě mne ale velmi těší, že Pavel Šulc, Tomáš Vlček a Lukáš Červ do výběru pro šampionát pronikli. Ukazuje to, že v Jihlavě dáváme mladým hráčům šanci a umíme je sportovně rozvíjet. Dokazuje to i celoroční pohled do nominací českých mládežnických reprezentací, kde najdeme řadu našich odchovanců. A též průběžný zájem prvoligových klubů o ně. Věřím, že v žákovských a dorosteneckých týmech Vysočiny vychováváme nadějné fotbalisty, kteří zanedlouho obléknou dres prvního týmu.

Přejděme k hodnocení sezóny. Čím si vysvětluješ jarní výsledkový propadák jihlavského týmu? Co Tě nejvíce zklamalo?
Na důkladné analýze jara pracujeme. Otázkou je, zda po podzimní části nedošlo napříč celým klubem k částečnému uspokojení. I nadále si však myslím, že náš tým měl na jaře na víc, než nakonec předváděl. Potvrzuje to naše zcela vyrovnaná výsledková bilance s oběma účastníky baráže, tedy s Vyškovem a Táborskem. Stejně tak fakt, že prvoligové kluby aktuálně projevují konkrétní zájem hned o čtyři fotbalisty našeho kádru. To bych u 14. mančaftu II. ligy spíše nečekal.

Nescházely v lítých druholigových bitvách zkušenosti?
Ano, absence zkušeností mohla sehrát svoji roli. Zkraje jara jsme rozhodně nehráli špatně, ale přestali jsme sbírat body. Naopak celkům kolem nás se dařilo, což se postupně dostávalo do hlav hráčů a promítalo se do jejich výkonů. Najednou byli pod výrazně větším tlakem, než na podzim. Hráli jsme s obavami, se strachem. Výrazně se to projevilo zejména v posledních pěti kolech, kdy naše výkony byly velmi špatné. Naštěstí jsme v nich přesto dokázali vybojovat důležité body, které o naší záchraně nakonec rozhodly.

Tým během jara prošel dalším omlazením. Na místo ostřílenějších Turečka, Selnara či Svobody v základu nastupovali Chytrý, Pešek, Shudeiwa nebo Franěk.
Ano, zkušenější fotbalisté mnohdy seděli na lavičce. Trenéři však sestavu tvořili dle výkonů na tréninku a v předchozích zápasech. A také v souladu s naší klubovou filozofií, kdy jsme při vyrovnanosti kádru logicky upřednostnili perspektivnějšího mladíka. Nechtěli jsme je brzdit v rozletu sezením na lavičce na úkor hráčů, kteří mají sice obdobnou výkonnost, ale jsou už ve středním věku. Pešek, Chytrý, Farka, Šancl, Franěk, Shudeiwa a Křehlík by z toho měli v nadcházejícím ročníku těžit, být výraznějšími tahouny týmu a prezentovat se stabilnějšími výkony.

Nebyly podzimní výsledky zkresleny faktem, že jste z 16 utkání 9 absolvovali doma? Naopak na jaře jste ze 14 duelů hráli hned 8x venku.
Mohlo to sehrát roli, ovšem těch šest jarních domácích zápasů pro nás mělo být bodově mnohem úspěšnějších, než tomu v reálu bylo. Dukla Praha v Jihlavě asi byla favoritem, ovšem z dalších pěti duelů proti zcela rovnocenným soupeřům jsme rozhodně měli uhrát více bodů, než pouze 6. Nezvládnutím domácích zápasů s Kroměříží, Vlašimí, Varnsdorfem nebo Žižkovem jsme se sami dostávali pod stále větší výsledkový tlak.

Rád bych upozornil, že jsme hned ve čtyřech jarních venkovních utkáních šli do vedení a prezentovali se slušnou hrou, ovšem nakonec jsme z nich vydolovali pouze jediný bod. To samozřejmě též vypovídá o nezkušenosti a mentální síle mančaftu. Věřím, že se z těchto těžce nabitých zkušeností poučíme a zúročíme je v příští sezóně.

Nepodcenilo se po odchodu Fily zimní posílení týmu?
V zimě jsme věřili, že na křídelních pozicích máme hráče, kteří čekají na svoji příležitost a Lukášův odchod zacelí. Franěk to ve druhé polovině jara rozhodně dokazoval a vstřelil 4 důležité branky. Křehlíka se nám nepodařilo dostat na strop jeho možností, navíc nebyl produktivní. Útočníkovi Araujo-Wilsonovi dlouho trvalo, než navázal na svých 6 podzimních gólů. Nakonec to byl právě on, kdo brankou rozhodl o naší klíčové výhře ve Vyškově. Nadále jsem přesvědčen, že nejen tito fotbalisté mají prvoligovou úroveň a je pouze na naší společné každodenní práci, abychom jejich formu stabilizovali, lépe je využili ve prospěch týmu a sportovně je dále posouvali.

Nejen fanoušci se teď ptají: „Co bude dál?“. Je reálné prozradit nějaké novinky z hráčské kádru nebo realizačního týmu pro soutěžní ročník 2024/25?
Toto je ještě předčasné konkretizovat. Jednání probíhají, chytřejší budeme ve druhé polovině června po startu letní přípravy. Některým klukům k 30. červnu končí smlouva. S některými a s jejich agenty o nových kontraktech už nějakou dobu jednáme, jiným dáme prostor ke změně dresu a nové motivaci. Určitě budeme chtít kádr doplnit novými fotbalisty a vnést do něj nové impulsy. Řekl bych, že zhruba 80% současného kádru v Jihlavě setrvá, ovšem stávající hráče chceme konfrontovat právě s novými příchody, kterých by mělo být maximálně pět. Aby ti stávající museli o místo v sestavě zabojovat.

Platí, že byste do podzimu chtěli vstupovat s užší soupiskou, než tomu bylo dosud?
Ano, rádi bychom pracovali s kádrem maximálně 21 hráčů do pole a 3 brankářů. Na jaře jsme chtěli dát příležitost širšímu kádru hráčů a věřili jsme, že jsme schopní menší herní vytížení kompenzovat kvalitním intenzivním tréninkem. Bohužel, zápasovou nominaci mohlo tvořit pouze 18 hráčů, tudíž se příliš často stávalo, že tři až pět zdravých kluků trávilo zápasy na tribuně. Od nové sezóny bude moci být na lavičce až 9 hráčů, což rozhodně vítáme.

Počítáte s návratem gólmana Jágrika a záložníka Vítka, kteří na jaře hostovali v MSFL? Posunou se do „áčka“ někteří dorostenci?
Jágrik v Rosicích chytal velmi dobře a udržel několik čistých kont. Vítek měl v Bohunicích poměrně vydařenou první polovinu jara a poté se bohužel zranil. Oba se každopádně do letní přípravy zařadí a dostanou prostor k prosazení se. Z dorostenců pro letní blok určitě počítáme s obráncem a kapitánem U19 Haalou. Nelze však vyloučit, že příležitost dostane ještě jeden končící dorostenec.

Můžeš už nyní predikovat, v jaké kondici klub bude v příštím ligovém ročníku z hlediska financí?
Neustále hledáme partnery, kteří by klubu na jakékoliv úrovni pomohli. Nadále samozřejmě vedeme jednání s firmami, které by mohly převzít pozici generálního sponzora klubu. Velké díky náleží všem společnostem, které FC Vysočina podporují. Ten největší díky tradičně směřuje k našim největším akcionářům, bez nichž bychom na současné úrovni rozhodně nemohli fungovat. Za FKM Vysočina patří poděkování především Statutárnímu městu Jihlava a Kraji Vysočina.

 
Aktuálně

Hodnocení sezóny: U14 - Jakub Pavlas

Výbornou sezónu má za sebou náš výběr starších žáků v kategorii U14. Talentovaní mladíci z Vysočiny zdatně konkurovali moravskoslezské špičce a v konečné tabulce MSŽL obsadili 3. příčku za Baníkem a Zbrojovkou. Hodnotící komentář trenéra Jakuba Pavlase může rozhodně být pozitivní. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu