18.06.2024, Matyáš Fuks

Kamil Průša: Zásadní vliv na sestup měl nezvládnutý podzim

Kamil Průša: Zásadní vliv na sestup měl nezvládnutý podzimRadost staršího dorostu ze záchrany v elitní soutěži trochu kalí fakt, že dorostenecké „béčko“ druhou nejvyšší soutěž neudrželo. Celek U18 vybojoval 35 bodů a umístil se na 14. příčce tabulky, ovšem při sestupu 2 moravských klubů z I. ligy to na záchranu nestačilo. Tradiční hodnotící rozhovor nám poskytl trenér týmu Kamil Průša.

 

Jak byste zhodnotil celý uplynulý ročník?
Z pohledu na konečnou tabulku jako nepovedený. Cíl jsme nesplnili.

Hořkost sestupu je určitě velká. Co bylo podle Vás tím hlavním důvodem k sestupu?
Zcela zásadní bylo to, že z ligy spadly dva moravské týmy. Tím pádem z naší soutěže musely spadnout týmy tři, a navíc i „béčko“ Karviné po sestupu jejich prvního týmu. Do tabulky se promítlo, že dva poslední týmy (Poruba a Šumperk) nedokázaly ostatním týmům brát body. Loni naší U18 stačilo k záchraně 26 bodů, letos nestačilo ani 35 bodů. Na jaře jsme získali 20 bodů, což není málo. Proto musím říci, že zásadní byl nezvládnutý podzim. Tam jsme měli získat o tři body více. Například v Líšni jsme prohráli 2:1 v 93. minutě a s Hlučínem jsme remizovali 5:5, když jsme ještě v 78. minutě vedli 5:2.

Jaký zápas Vás s odstupem času nejvíc mrzí, kdy jste cítil, že jste sahali po bodech?
Toto vím naprosto přesně. Byl to již zmíněný podzimní zápas s Hlučínem a důležitý jarní domácí duel s Prostějovem, který skončil pouze bezbrankovou remízou. Ten mě štve úplně nejvíce.

Většina hráčů z ročníku 2006, kteří by mohli hrát za U18, nastupovala v nejvyšší dorostenecké lize. Jak Vám fungovala spolupráce s U19?
Je to přesně tak. Soutěž byla pro hráče ročníku 2006. Naše situace však byla jasně daná tím, že hráčů ročníku 2005 jsme měli velmi málo. Proto bylo hodně hráčů ročníku 2006 v kabině U19. My jsme si ze zbývajících hráčů vytvořili tým, který byl směsicí ze zbývajících hráčů 2005 a 2006. Z nich ještě během podzimu byli posunuti do U19 Kotoun a Stoček. V zimě se k nim přidal ještě Půža. Všichni tři si vydobyli svoje pozice v dorosteneckém „áčku“ a začali pravidelně hrát nejvyšší soutěž, za což jsem velmi rád. Když měli jít s námi do utkání, tak vždy výrazně pomohli. Zde musím říci, že každý hráč, který šel z U19 s námi do zápasů, tak vždy pomohl. Svým způsobem byli tito hráči našimi tahouny. Za jaro do našich zápasů zasáhlo celkem 31 hráčů a 2 brankáři, sestava se tak neustále měnila. Toto není jednoduché, ale je to údělem U18.

Jací hráči byli největšími oporami týmu?
Z naší kabiny zaznamenali velký výkonnostní vzestup Šlechta, Lovětínský, Rais a mladičký Ficek. Ve čtrnácti zápasech nám neskutečně pomohl brankář Nevěčný, ale ten přicházel s dalšími hráči z kabiny U19. Z naší čtrnáctičlenné kabiny předváděli také solidní výkony Skoumal se Sekničkou. Škoda, že oba dva přibrzdila častá onemocnění. Čejkovi bohužel trvalo déle, než se rozehrál po zranění ze zimního přípravného období. Ale i on byl v posledních zápasech našim důležitým hráčem.

Nejvydařenější zápas jara?
Na jaře jsme herně propadli ve dvou zápasech (Kroměříž, Hlučín), výsledkově ve třech (Kroměříž, Hlučín, Olomouc). Ostatní zápasy měly svoji kvalitu a ve všech dvanácti jsme bodovali. Utkání na Baníku a doma se Slováckem byla z naší strany opravdu velmi dobrá. Vzpomínat budu na zápasy s Líšní a se Znojmem, kde jsme dokázali strhnout vítězství na svoji stranu až nastavených časech.

K poslednímu zápasu v Opavě naskočila řada hráčů, kteří odehráli celý rok za kategorii U19, ale přesto jste nedokázali zápas dotáhnout do vítězného konce. Čím si to vysvětlujete?
Opava zkrátka zahrála výborný zápas. Stejně tak ale i my. Utkání skončilo spravedlivou remízou. Hrálo se na hlavním stadionu, na výborně připraveném hřišti. Domácí měli obrovskou motivaci, jejich neprohra totiž znamenala jistotu prvního místa v závěrečné tabulce. My soutěž neztratili v tomto zápase s první Opavou, to určitě ne. Hráčům jsem poděkoval, protože všichni podali výborný výkon. Na výhru to bohužel nestačilo, ale to tak bohužel ve sportu někdy bývá.

Jaké budou cíle a plány v příští divizní sezóně?
Jelikož již tým U18 nebudu trénovat, tak by tato otázka měla spíše směřovat na jejího trenéra Ivana Čermáka. Za sebe mohu říci, že jsem přesvědčen o tom, že se kluci určitě budou rvát o okamžitý návrat do druhé nejvyšší dorostenecké soutěže.

Kdy se hráči znovu sejdou k přípravě na nový ročník?
Kategorie staršího dorostu U19 a U18 začne s tréninky v pondělí 8. července.

Hráčské statistiky

Odehraná utkání / minuty: Nevěčný – 14 / 1260, Šlechta – 14 / 1172, Lovětínský – 15 / 960, Rais – 15 / 920, Šerý – 12 / 857, Ficek – 11 / 801, Čejka – 11 / 752, Půža – 8 / 683, Torner – 15 / 664, Veselý – 7 / 613, Skoumal – 10 / 565, Puzrla – 6 / 532, Raitmajer – 11 / 422, Šebek – 8 / 415, Šubert – 6 / 403, Seknička – 10 / 400, Pivnička – 5 / 375, Kotoun – 4 / 340, Matoušek – 4 / 332, Červený – 11 / 326, Hájek – 4 / 285, Kryštof – 4 / 275, Hudák – 4 / 272, Novák – 3 / 270, Holec – 3 / 197, Bouchner – 2 / 180, Palán – 4 / 171, Haala – 1 / 90, Široký – 1 / 90, Stoček – 1 / 89, Dolejší – 1 / 83, Záviška – 3 / 28, Sklenář – 2 / 28.

Vstřelené góly: 4 - Rais, 2 - Půža, Veselý, Bouchner, 1 - Lovětínský, Ficek, Čejka, Torner, Skoumal, Raitmajer, Šubert, Seknička, Pivnička, Hudák, Novák, Stoček, Červený.

 
Aktuálně

Fotbalisté FC Vysočina završí druhý týden přípravy duelem s Líšní

Před fotbalisty FC Vysočina je tečka za druhým týdnem letní přípravy. V sobotu 29. června ji obstará zápasová konfrontace proti dalšímu druholigovému sokovi, kterým po Chrudimi bude Líšeň. Duel proti brněnskému klubu vypukne v 11:00 hodin na hřišti v Hrušovanech nad Jevišovkou. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu