10.07.2024, Miroslav Fuks

Josef Morkus: Těší nás dorostenecká záchrana s velmi mladým týmem

Josef Morkus: Těší nás dorostenecká záchrana s velmi mladým týmemTradiční dlouhý seznam hodnotících rozhovorů s mládežnickými trenéry se pomalu chýlí ke konci, tudíž přichází čas k tomu, abychom dali prostor Josefu Morkusovi, manažerovi FKM Vysočina a členu představenstva FC Vysočina. Naplnil poměrně nedávno skončený soutěžní ročník základní vytyčené cíle?

 

Jsem přesvědčen, že naše priority byly splněny. Klíčovým aspektem naší dlouholeté trpělivé práce je přesun odchovanců do kabiny „áčka“. Z posledního dorosteneckého ročníku této mety v předstihu dosáhl ofenzivní středopolař Filip Šancl, který na jaře dokonce náležel k tahounům druholigového mančaftu, a v létě byl do kádru prvního týmu přeřazen obránce Jan Haala.

Zvládli jsme i další úkol v podobě záchrany staršího dorostu U19 v nejvyšší soutěži. A to přesto, že jsme již od žákovského věku disponovali malým počtem hráčů ročníku 2005. Navíc klíčový hráč Šancl byl na podzim zranění a na jaře působil hlavně v „áčku“.

Spolupráce s trenérských týmem „áčka“ je poměrně intenzivní a šanci v tréninkovém procesu či přípravných duelech dospělých dostali i další mladí hráči...
Je to tak. Samozřejmě vítáme, že trenéři prvního týmu mají o dorostencích přehled a chodí na zápasy U19. Krom Šancla se s prvním týmem pravidelně připravuje gólman Matyáš Trešl. V uplynulém ročníku atmosféru „áčka“ nasáli již zmíněný Haala, a také Tadeáš Záruba a Tomáš Zimmermann.

Jaká bude další fotbalová budoucnost hráčů ročníku 2005, kteří přešli do dospělé kategorie?
Zamířili zpět do svých mateřských oddílů a pro ty kmenové jihlavské jsme nalezli působení v okolních divizních klubech. V tomto ohledu nás samozřejmě mrzí, že v Kraji Vysočina momentálně bohužel nenajdeme žádný celek v třetí lize, tedy MSFL. Udržal a Klouček se vrátili do Havlíčkova Brodu, Zimmermann a Raitmajer do Třebíče, Kryštof do Velkého Meziříčí a Záruba bude působit v Polné.

Druhá sezóna bývá pro (staro)nováčka nejtěžší, což se v případě prvoligové „devatenáctky“ potvrdilo, že?
Nejvyšší dorostenecká soutěž je velice náročná a k jejímu zvládnutí je třeba silného dorazového ročníku. My jím nedisponovali, tudíž tíha záchrany ležela velkou měrou na hráčích ročníku 2006. O to více nás těší, že náš mladý tým své snažení dotáhl do kýženého záchranářského konce a velká část kluků si tak pro sebe I. ligu vybojovala i pro nadcházející sezónu 2024/25.

Naplňuje Vás početně silný ročník 2006 optimismem pro novou sezónu?
Chci věřit, že kluci těžce nabité zkušenosti zúročí a budou mezi elitou konkurenceschopní. Každá sezóna je vlastně nová, takže nějaké predikce či očekávání jsou předčasné. Neznáme skutečnou sílu soupeřů. Chytřejší budeme po letních přípravných duelech a hlavně po úvodních kolech I. ligy.

Stínem uplynulé sezóny je sestup dorosteneckého „béčka“ z MSDL do Divize...
V enormně vyrovnané a těžké soutěži nám scházelo velmi málo, abychom se umístili mimo poslední tři sestupové příčky. Záchranu jsme si přáli, ale nehnali jsme se za ní za každou cenu prostřednictvím velkého doplňování U18 z kádru U19. Sestup nevidím jako tragédii, dorosteneckou Divizi jsme si v minulosti několikrát vyzkoušeli a na výchovný proces našich hráčů to nemělo dopad. Budou mít zajištěn kvalitní tréninkový proces a přípravná utkání se svými vrstevníky z ligových klubů. Do divizních zápasů starších dorostenců budeme zařazovat šikovné kluky z mladšího dorostu U17 tak, abychom v předstihu připravovali tým na boje v nejvyšší dorostenecké soutěži v další sezóně 2025/26.

Zvažujete, že do dorosteneckých kategorií v létě přivedete talentované hráče z jiných klubů?
V současné době nikoli. Soustředíme se na práci s fotbalisty, které jsme v předstihu přivedli z celého Kraje Vysočina. Příchodům se samozřejmě nebráníme, ovšem pro početně a kvalitativně silný ročník 2006 další hráče nehledáme.

Projde změnou složení trenérských týmů dorostenců či žáků?
Ne, všichni trenéři v klubu zůstávají. Pouze si prohodí pozice tak, aby primárně pokračovali se svým ročníkem. Starší dorost U19 bude nadále koučovat zkušený Josef Vrzáček a k U18 se posune Ivan Čermák. Mladší dorosty povedou Pavel Benda (U17) a Kamil Průša (U16). Obdobně tomu bude u žákovských výběrů, kde počítáme s těmito hlavními trenéry: U15 – Jakub Pavlas, U14 – Tomáš Kaplan, U13 – Pavel Tvarůžek a U12 – Michal Vejmelka. Jsem přesvědčen o tom, že naše trenérské obsazení patří k nejlepším v Česku. Je zcela v souladu s licenčními manuály a požadavky FAČR na trenérské kvalifikace. Na každém postu od kategorie U12 máme trenéry s nejvyššími licencemi.

S výkony, výsledky a výchovným procesem u žákovských týmů může panovat spokojenost, že?
Byli jsme přesvědčeni, že dlouhodobě scoutované a připravované ročníky 2009 a 2010 mají kvalitu a sílu. Týmy U15 a U14 se dostaly do elitní skupiny a tam si vedli skvěle, přestože jsme už některé hráče posunuli o ročník výše.  Nárůst výkonnosti jsme vnímali i u výběrů mladších žáků U13 a U12, k čemuž pomohlo doplnění o talentovaného kluky z regionu. V tomto úsilí samozřejmě budeme pokračovat.

Nakolik vnímáte fakt, že zástupci FC Vysočina průběžně figurují v reprezentačních výběrech Česka?
Těší nás to, ale rozhodně to není priorita či měřítko naší práce. Zvlášť, když Vysočina nikdy nebyla prioritou sledování ze strany reprezentačních koučů. Stačí se podívat na plejádu hráčů, kteří prošli mládežnickými reprezentacemi, ale nakonec se neprosadili do profesionálního fotbalu. Naopak naši odchovanci Stanislav Tecl, Lukáš Masopust nebo Jan Kopic nikdy v dorosteneckých výběrech Česka nebyli, ale nakonec to dotáhli až do nejcennějšího reprezentačního dresu.

Alfou a omegou fungování mládežnických týmů je samozřejmě financování. Daří se tento nelehký úkol zvládat?
Každoročně pracujeme s vyrovnaným rozpočtem. Netřeba však zdůrazňovat, že náklady ve všech ohledech stále rostou a ekonomicky se pohybujeme na hraně. Zvlášť, když FKM Vysočina má ve své správě hřiště a stadióny. Zajišťujeme tak nejen tréninkový proces hráčů a platy trenérů, ale též veškerou údržbu a správu svěřených areálů. Bez přízně a podpory Statutárního města Jihlavy, Kraje Vysočina, FAČR a Národní sportovní agentury bychom to nezvládli.

Můžete se těšit na nějaké novinky z hlediska rozvoje vašeho tréninkového zázemí?
Ještě v letošním roce by měla být díky investici jihlavského magistrátu provedena vestavba malé tělocvičny v útrobách správní budovy stadiónu v Jiráskově ulici. Zejména v zimním období výrazně pomůže přípravě mládežnických týmů.

Jak hodnotíte dlouholetou komunikaci a spolupráci s regionálními kluby?
Jsme rádi, že spolupráce funguje na dobré úrovni a kluby z Kraje Vysočina nebrání svých odchovancům v dalším sportovním rozvoji a posunu do naší akademie, kde mají možnost kvalitnějšího tréninkového procesu a konfrontace v nejvyšších mládežnických soutěžích v Česku. Nastavené kooperace si velice vážíme a věříme, že bude k oboustrannému prospěchu pokračovat i v mnoha dalších letech.

Rád bych využil této příležitosti a závěrem poděkoval všem, kteří se podílejí na fungování a rozvoji mládežnického fotbalu v FKM Vysočina Jihlava. Pohled na výkony a výsledky současných výběrů skýtá velkou naději, že budeme schopní posunout další talentované fotbalisty nejen pro potřeby dospělého ligového týmu FC Vysočina.

 
Aktuálně

Defenzívu FC Vysočina vyztuží Vít Beneš!

FC Vysočina z Olomouce přivádí velmi zkušenou posilu defenzívy! Dvouletý kontrakt v Jihlavě podepsal člen Klubu legend Chance Ligy - čerstvě šestatřicetiletý stoper Vít Beneš! Již v pondělí se bude hlásit na prvním tréninku pod vedením Marka Jarolíma a bude připraven i do pátečního duelu ve Zlíně. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu