18.06.2007, DENÍK - Eva Streichsbierová

Bokša: Měli více hrát než mluvit

Bokša: Měli více hrát než mluvitJIHLAVA - Trenér Milan Bokša měl dovést jihlavské fotbalisty do první ligy, jenomže svůj úkol nesplnil. Po posledním utkání letošní druholigové sezony proto z úst ředitele klubu slyšel, že s ním FC Vysočina pro příští ročník nepočítá.

„Můžu říct, že jsem to očekával. Na začátku naší dohody jsme si jasně řekli, že zůstanu buď rok, nebo dva. A po neúspěchu byla pochopitelně spíš pravděpodobnější ta první varianta,“ přiznal dnes už bývalý kouč druholigového jihlavského týmu.

 
Jste z rozhodnutí vedení klubu hodně zklamaný?

Jsem zklamaný, že jsme nepostoupili. Já už jsem si zhruba před dvěma měsíci sám pro sebe určil, jak se k celé věci postavím.

To znamená, že kdyby to rozhodnutí neudělal ředitel klubu, udělal byste ho vy?

Ne, tak jsem to nemyslel. Objevily se prostě jenom některé věci, které hrály roli v tom, jestli bychom spolu dál spolupracovali, nebo ne.

Sezona skončila neúspěchem. Jaká vlastně byla?

Jestli očekáváte, že se teď pustím do nějakých rozborů a hledání příčin proč jsme neuspěli, tak to vás zklamu. A to hned ze dvou důvodů. Za prvé by nebylo v pořádku, abych je jmenoval přes sdělovací prostředky, a za druhé jsou tady pořád ještě dost silné emoce. Mohl bych být neobjektivní.

Říkáte, že je nechcete vyjmenovávat přes média, takže vedení klubu jste všechny předložil?

Slíbil jsem, že veškeré svoje poznámky a zkušenosti jim dám písemně. Rád bych, aby se tady už takové chyby neopakovaly.

Bude váš seznam dlouhý?

Nijak zvlášť. To celé nebyla chyba jednotlivce. Faktorů, které rozhodly o nesplnění cílů, je celá řada.

Vraťme se na trávník, kteří hráči podle vás neodevzdali to, na co měli? Tedy samozřejmě, jestli někdo takový vůbec byl...

Sice jsem řekl, že nebudu vyjmenovávat všechny příčiny, ale některé věci jsem schopný pojmenovat naprosto přesně. Jeden z hlavních důvodů, proč jsme selhali, byla nevyrovnanost výkonů opor mužstva. Když se podívám na jaro, tak skutečně výbornými výkony se prezentovali vlastně jenom Šourek a Lovětínský. Ostatní z těch nosných hráčů zůstali pod svými možnostmi.

Můžete být konkrétní?

Já myslím, že to absolutně není potřeba. Každý kdo jihlavský fotbal letos sledoval si bude schopný jména dosadit úplně v pohodě.

Takže vesměs všichni zkušení hráči, kteří v letošním kádru FC Vysočina hráli, vás zklamali?

Až na Šourka a Lovětínského. Nešlo mi na rozum jak je možné, že hráči někdy podávají výborné výkony a hned v následujícím utkání úplně propadnou. Neříkám, že se to nemůže stát, ale opakovaně určitě ne. Všichni se v kabině, při pohovorech a ve sdělovacích prostředcích, bili v prsa jak udělají všechno pro postup. Jenomže podle mě měli víc hrát než mluvit.

A všechny ty výtky jste jim osobně řekl?

Opakovaně, několikrát. Teď z odstupem vím, že jsem měl ke změnám v sestavě sáhnout mnohem dřív. Jenomže já jsem pořád věřil, že ty schopnosti, které mají, a oni je mají, přece jenom ukážou. Jsem přesvědčený, že tím, jaké výkony podávali, dali jasně najevo, že nejsou ochotni spojit svoji budoucnost s jihlavským klubem.

Byl jste někdy opravdu tak rozzlobený, že jste si v kabině od plic zakřičel a zanadával?

Několikrát.

Můžu se zeptat na nějaký konkrétní případ?

Možná vás překvapím, ale byl jsem obrovsky zklamaný hned asi ve čtvrtém kole, když jsme hráli na hřišti Jakubčovic. Věděl jsem, jaká je to dálka a přesto tam za námi přijeli i fanoušci. A my jsme pak předvedli naprosto bezkrevnej nemastnej a neslanej výkon. Věděl jsem, že pokud budeme takovou hru tolerovat, bude zle.

Na kolik ovlivnilo špatné jaro zranění brankáře Rzeszota?

Jedna z dalších věcí, která tomuhle týmu ublížila byla ta, že někteří hráči se soustředili na zbytečné věci. Přemítali, kdo má hrát a kde by měl hrát. Oni si ty svoje názory říkali nejenom mezi sebou, ale prezentovali je také v tisku. Atmosféře v mužstvu vůbec nepomohli.

Tím naznačujete, že takovým hráčem byl právě Rzeszoto?

Já jsem říkal, že nebudu jmenovat. Oni si fanoušci udělají sami obrázek, kdo v novinách projevoval obavu, jestli v základním kádru náhodou nehrají příliš mladí hráči. A přitom někteří z těch mladých se zapracovali velmi dobře. Ať už to byl Rabušic, Cihlář nebo GebreSelassie. Ti pod neúspěchem rozhodně podepsaní nejsou. Naopak ti, na které jsme spoléhali, selhali. Měli se daleko víc soustředit na svoje výkony.

Už v úvodu jste ale naznačil, že chyba nebyl jenom v hráčích...

Samozřejmě, zlepšit se musí úplně všichni. V tomto případě to není o penězích. Já si myslím, že na Vysočině je perfektní hráčská zázemí. Od přípravky až po dorost je srovnatelné s prvoligovými klubu. Udělal se tady obrovský kus práce. Je ale jasné, že systém musí pokračovat dál přes juniorku. Juniorka musí být oporou a podporou áčka. Jenomže letos to podle mě bylo spíš naopak.

Jak tedy budete na působení v Jihlavě vzpomínat?

Vždycky si bohužel vybavím to, že jsme neuspěli. Ale našel jsem tam taky spoustu lidí, kteří mi moc pomohli. Na nich bylo vidět, že fotbalem a postupem žijí. Určitě musím jmenovat ředitele klubu nebo šéfa mládeže Fikese. Ale taky svého asistenta, maséra, tiskového mluvčího nebo správce.

Už víte, jak bude vypadat vaše budoucnost? Dáte si od fotbalu na chvilku klid?

Ne, chci trénovat. Ale nic konkrétního vám zatím neřeknu.

A kdybyste měl říct jednu větu, která by nejlépe charakterizovala uplynulou sezonu, jak by zněla?

Byla to promarněná šance, na níž bylo jasně vidět, že není jednoduché uspět jako favorit.

 
Aktuálně

U17: Těsná domácí porážka

Jihlavský mladší dorost podlehl po vlastním gólu ze 77. minuty silným Českým Budějovicím 2:3 (1:1). Jihlavské poslal do úvodního vedení Karel Jančok a v druhém poločase srovnával Milan Urbánek. Dorostenci se tak tímto výsledkem propadli na 13. místo tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu