21.06.2007, Miroslav Fuks

Tulis: „Ze sportovního hlediska jsme neobstáli“

Tulis: „Ze sportovního hlediska jsme neobstáli“Několik dní po skončení fotbalové sezóny 2006/07 a uprostřed náročných příprav na nový ročník si ředitel a předseda představenstva FC Vysočina Jihlava Ing. Zdeněk Tulis našel čas na rozsáhlý rozhovor hodnotící uplynulou sezónu, sdělující plány na tu nadcházející a přinášející další zajímavé informace. A jaké je z pohledu ředitele obligátní hodnocení sezóny?

 
Určitě s výsledkem sezóny nemůžeme být spokojeni. Před jejím začátkem jsme si stanovili odvážný cíl v podobě návratu do ligy, který se nám však nepodařilo naplnit. Ze sportovního hlediska jsme neobstáli. Dva soupeři byli lepší a postup si více zasloužili. Možná jsme si ukrojili příliš silný krajíc, který jsme nedokázali ukousnout.

Kde spatřujete příčiny tohoto neúspěchu?

Hledání příčin by si zasloužilo hlubší rozbor. Podařilo se nám složit silný kádr, mužstvu jsme vytvořili podmínky a na lavičku jsme získali trenérskou osobnost, která měla být zárukou kvalitní práce a úspěšného výsledku. Očekávaný postup se však nedostavil, potřebných 60 bodů jsme neuhráli. Zatímco na podzim jsme potřebné body s odřenýma ušima získali, tak na jaře přišlo pouhých 21 bodů. Po bodově nejúspěšnější sezóně v historii našich účinkování ve II. lize, tak přišel jeden z nejhorších výsledků a propadák.

Jak trenéři, tak i hráči se nevyvarovali chyb. Konkrétně pan Bokša je bezesporu pracovitý profesor fotbalu, ovšem v určitých zvratových situacích nedokázal na vývoj na hřišti správně reagovat. V tomto ho nepodpořilo ani mužstvo, které bezesporu patřilo z pohledu fotbalovosti, zkušeností či osobností k nejlepším ve II. lize, ale v těchto chvílích nezabojovalo a nebylo schopné dění na trávníku zvrátit. A především zkušené opory týmu, které měli na svých postech patřit k nejlepším v soutěži, na jaře nepodávaly odpovídající výkony.

Neuvažoval jste v průběhu sezóny o odvolání kouče Bokši?

V závěru sezóny jsme o tomto kroku skutečně uvažovali, abychom do týmu vnesli nový impuls. Ovšem i sám kouč, který ho měl případně vystřídat, to nepovažoval za vhodné. Větší efekt by tato změna přinesla až po skončení sezóny. Navíc jsme nebyli přesvědčeni, že jediným viníkem situace je pan Bokša a pokud bychom ho odvolali, tak bychom tím hráčům vlastně řekli, že chyba není v nich, ale v trenérovi. Rád bych též poukázal na pozitiva působení Milana Bokši v FC Vysočina. Získali jsme dosud nejvíce bodů během našich účinkování ve II. lize a především se mu podařilo zabudovat do týmu hned několik mladých talentovaných hráčů a zhodnotit i další fotbalisty. Kdybychom je nyní všechny prodali, tak zinkasujeme kolem 20 miliónů korun.

Byla skutečně jednou z postupových variant odkoupení prvoligové licence od HFK Olomouc?

S majitelem HFK panem Dostálem jsme skutečně na této možnosti byli předběžně domluveni. Tato varianta byla připravena v šuplíku a v případě umístění Holice na postupové příčce by byla předložena k rozhodnutí akcionářům klubu. K zakoupení licence by samozřejmě bylo použito privátních prostředků.

Jak je na tom vlastně ekonomika klubu?

Netajili jsme se tím, že náš roční 35 miliónový rozpočet nebyl úplně pokryt. Zhruba 5 až 7 miliónový propad jsme hodlali doplnit po předpokládaném postupovém boomu. Určitá finanční nejistota bezesporu sehrála svoji roli při řadě rozhodnutí managementu klubu. I proto, pokud nenajdeme dostatečné zdroje ze strany našich reklamních partnerů, s velkou pravděpodobností v létě uskutečníme transfer jednoho našeho hráče do prvoligového klubu. Přesto předpokládáme, že rozpočet pro sezónu 2007/08 bude cca o pět miliónů nižší než v uplynulém ročníku.

Musíme si všichni uvědomit, že udržení a další stabilizace rozrůstajícího se fotbalového kolosu FC Vysočina sebou přináší nemalý tlak na ekonomiku klubu. Ani sebevětší plány a cíle samozřejmě nelze uskutečnit bez odpovídajícího finančního zabezpečení ze strany akcionářů, reklamních partnerů či sponzorů klubu. Jsme však přesvědčeni, že se na Vysočině nachází dostatečně široké spektrum významných společnostní, které jsou schopné napomoci klubu k návratu do ligy a následnému etablování v nejvyšší fotbalové soutěži.

Novým koučem se stal pan Zákostelský. Byl volbou číslo jedna?

Šlo o jednoho z pěti vyrovnaných kandidátů. Nakonec se však na jeho volbě shodl jak management, tak i akcionáři klubu. Jedná se o ambiciózního kouče, který během svého angažmá v Čáslavi prokázal své schopnosti. Věříme, že zde uplatní své velké zkušenosti z prvoligového fotbalu či působení pod takovými veličinami, jako jsou pánové Škorpil či Hřebík. V neposlední řadě doufáme, že atmosféře v kabině prospěje jeho věková blízkost k našim hráčům. V závěru sezóny jsme totiž pozorovali určitý nesoulad mezi staršími a mladšími hráči našeho kádru.

S jakými cíli do nové sezóny vstoupíte?

Především se musíme soustředit na přípravu a naplnění vyrovnaného rozpočtu. Poté chceme poskládat tým tak, aby mohl bojovat o nejvyšší příčky II. ligy. Pozice a zázemí našeho klubu nás zavazuje k tomu, abychom v každé druholigové sezóně o postup mezi elitu usilovali.

A s jakým kádrem?

S určitostí do letní přípravy nenastoupí hostující hráči Vít, Baláž, Ditrich a Gorol. Nepočítáme ani s Peteříkem. S dalšími hráči, kterým působení v FC Vysočina skončilo, nyní komunikujeme prostřednictvím nového sportovního manažera Zdeňka Šmída a jednáme, zda budou ochotní za skromnějších podmínek v klubu působit a usilovat o návrat do ligy. V jednání jsou 3 – 4 noví hráči, kteří by náš nesporně kvalitní kádr mohli doplnit a oživit zejména z pohledu enormního nasazení a touhy vítězit. Z juniorky kádr „áčka“ doplní Vácha a Wasserbauer, kteří si o to svými jarními výkony jednoznačně řekli.

Zmínil jste nového sportovního manažera…

Pan Zdeněk Šmíd bude pracovat jako sportovní manažer a scout klubu. Chceme, aby působil jako oponent a koordinátor při přechodu našich talentovaných hráčů z dorostu mezi dospělé. Dále by měl být v neustálém kontaktu s hráči, pomáhal řešit jejich osobní problémy a vytvářet na hráče prvního mužstva tlak.

Naopak klub opouští sportovní manažer a trenér juniorky Tomáš Jansa…

Pan Jansa požádal o roční uvolnění z klubu. Rád by se věnoval svému dovzdělání a stážím v zahraničních klubech.

V jakém složení tedy bude fungovat management klubu?

Především bych chtěl říci, že nyní intenzivně uvažujeme o změně v řízení klubu. Nové představenstvo by mělo být skutečně fungující, mělo by se scházet v pravidelných intervalech a mělo by se podílet na všech významných rozhodovacích procesech. Vhodné fundované osoby do představenstva, které by tuto roli plnily, nyní hledáme a přemýšlíme o vytvoření jejich odpovídajícího zázemí.

Management klubu by měl pracovat v této podobě – ředitel klubu Zdeněk Tulis, sportovní manažer Zdeněk Šmíd, šéftrenér mládeže Lumír Fikes, marketingový manažer a tiskový mluvčí Miroslav Fuks, vedoucí ekonomka Silva Láníková a sekretář Petr Šilhán. Ke změně dochází od 1.7. na postu technického manažera, kde Miroslava Různara nahradí Dr. Jaroslav Hochmal.

Fanoušky jistě budou zajímat plány na další investice a výstavbu…

Jako nutnost v klimatických podmínkách Vysočiny vidíme vybudování vyhřívaného trávníku na hlavním hřišti, který ostatně bude podmínkou ČMFS pro I. ligu od sezóny 2008/09. Dále pro náš stále se rozšiřující proces výchovy mládeže potřebujeme dvě další travnatá hřiště. Jsme alespoň rádi, že se nám díky nemalé investici společnosti Automotive Lighting podařilo zrekonstruovat vedlejší travnaté hřiště v našem areálu v Jiráskově ulici.

Co se týče stadiónu, tak nejdříve musíme pravidelně naplnit naši stávající čtyřtisícovou kapacitu. Divákům však musíme nabídnou odpovídající výkon a prvoligovou podívanou. Poté jistě bude prostor k žádostem o další investice do stadiónu.

Na závěr otázka, která jistě bude mít příjemnou odpověď – jak jste spokojen s výsledky mládeže a juniorky?

Před mládežnickými celky musím smeknout. Naše intenzivní práce na poli výchovy talentovaných fotbalistů nese své výsledky. Díky koncentraci nejlepších mládežnických hráčů Kraje Vysočina jsme schopni konkurovat těm největším a nejznámějším českých mládežnickým baštám a v tomto směru nyní rozhodně náležíme mezi 10 nejlepších klubů v Česku.

U juniorky velmi oceňuji záchranu ve velmi těžké soutěži. Jedním dechem však musím říci, že jsme toho z velké části dosáhli díky využití hráčů nejuniorského věku. Na druhou stranu soutěž nezachránil ani takový gigant, jakým je ostravský Baník, který v závěru sezóny též intenzivně využíval hráčů „áčka“. Každopádně bychom do budoucna chtěli podíl mladíků v tomto týmu zvětšit. Návaznosti mezi dorostem a „béčkem“ dospělých jistě pomůže jmenování Romana Kučery do role trenéra tohoto týmu.

 
Aktuálně

U17: Těsná domácí porážka

Jihlavský mladší dorost podlehl po vlastním gólu ze 77. minuty silným Českým Budějovicím 2:3 (1:1). Jihlavské poslal do úvodního vedení Karel Jančok a v druhém poločase srovnával Milan Urbánek. Dorostenci se tak tímto výsledkem propadli na 13. místo tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu