13.06.2016, Redakce

Defenzívu vyztuží Rosa, útok posílí Ikaunieks a Šamánek

Defenzívu vyztuží Rosa, útok posílí Ikaunieks a ŠamánekDva dny před startem letní přípravy na start nejvyšší české fotbalové soutěže avizuje FC Vysočina další tři nové tváře v kádru. Po středním záložníkovi Lukáši Zoubelem doplní tým kouče Michala Hippa zkušený stoper Antonín Rosa, talentovaný lotyšský útočník Davis Ikaunieks a zkušený ofenzivní hráč Rostislav Šamánek.

 

„Antonín Rosa v Jihlavě podepsal dvouletý kontrakt. Od příchodu tohoto zkušeného devětadvacetiletého stopera si slibujeme zpevnění defenzívy našeho týmu a též zvýšení konkurence v zadních řadách. Jde o důrazného a urostlého bojovníka, který je velice silný při defenzivních i ofenzivních standardních situacích. Věříme, že naváže na kvalitní výkony, které v posledních dvou sezónách předváděl ve slovenském Ružomberoku,“ okomentoval první z příchodů Milan Bokša, sportovní manažer FC Vysočina.

K příchodu čerstvého lotyšského reprezentanta, jenž v národním týmu debutoval 4. června v Estonsku, uvedl: „Ikaunieks do Jihlavy přichází na půlroční hostování s opcí na přestup. Věříme, že v české lize dokáže rozvinout svůj talent a své přednosti, k nimž náleží rychlost, schopnost zakončit oběma nohama, slušná technika a hra hlavou. Jde o fyzicky dobře vybaveného hrotového útočníka, jenž jen schopen nastoupit na více ofenzivních postech. Významně na sebe upozornil v Uherském Hradišti v březnovém kvalifikačním duelu U21, kdy při porážce 2:1 vstřelil jediný gól Lotyšska.“

Bokša se vyjádřil i k Šamánkovi, jenž prošel jihlavskými žákovskými výběru a několik sezón figuroval i v kádru FC Vysočina: „Šamánek nastoupí do naší letní přípravy a my předpokládáme, že mu od 1. července nabídneme profesionální kontrakt. Těší nás, že s ním přivádíme hráče se vztahem k regionu, ovšem o prvoligové angažmá si řekl hlavně velmi dobrými výkony ve Znojmě. Jde o velice pracovitého hráče v ideálním věku, který má smysl pro kombinaci, čuch na góly a dokáže góly nejen střílet, ale i připravit. Navíc je využitelný na více místech ofenzívy.“

Doplňme, že ve středu 15. června by na prahu letní přípravy FC Vysočina neměli chybět ani junioři Dominik Pedro a Tomáš Duba, ekvádorský záložník Augusto Batioja, útočník Haris Harba, jemuž skončilo hostování v bosenském FK Sarajevo, a zkušený stoper Jiří Krejčí, jenž v Jihlavě prodloužil smlouvu.

Antonín Rosa (nar. 12.11.1986) svoji fotbalovou kariéru začal v FK Litoměřice, odkud zamířil do FK Teplice. V lednu 2005 se propracoval do prvního týmu. Na jaře 2007 hostoval v Blšanech. V sezoně 2008/09 získal s Teplicemi národní pohár. V červenci 2013 odešel po skončení smlouvy do Mladé Boleslavi. V lednu 2015 uspěl na testech v MFK Ružomberok, kde působil do června letošního roku. Ve své bohaté kariéře nastoupil do 158 zápasů v nejvyšší soutěži, v nichž zaznamenal 8 gólů. Ve slovenské lize jeho bilance čítá 38 duelů a 3 branky. Český reprezentační dres oblékl v mládežnických kategoriích šestnáctkrát. Zajímavostí je, že při 5 startech v Evropské lize dokázal dvakrát skórovat do sítě Brijegu a Lyonu.

Davis Ikaunieks (nar. 7.1.1994) svoji profesionální kariéru zahájil již v roce 2010 v „béčku“ Liepajas Metalurgs ve II. lotyšské lize. V nejvyšší soutěži debutoval v březnu 2012 a o necelé dva roky později přestoupil do předního lotyšského klubu FK Liepaja, s nímž v roce 2015 získal mistrovský titul. V lotyšské Virslize nastoupil do 81 utkání a vstřelil 27 branek. V mládežnických reprezentacích své pobaltské země zasáhl do 44 duelů a patnáctkrát skóroval.

Rostislav Šamánek (nar. 9.8.1989) s fotbalem začínal v Jemnici a už od svých osmi let za fotbalem dojížděl do FC PSJ Jihlava. Roky 2002 až 2005 strávil v mládežnických týmech Sparty, ovšem poté se vrátil do Jihlavy. Trénoval s prvoligovým „áčkem“ kouče Karla Večeři a nastupoval v duelech dorostu a juniorky. Do sestavy prvního týmu se však nikdy neprosadil, připsal si jediný druholigový start v létě 2009 přestoupil do Zbrojovky Brno. Zde se v letech 2009 – 2011 dočkal dvanácti startů v nejvyšší soutěži a též jediné prvoligové trefy. Brněnský dres oblékal i v druholigovém ročníku 2011/12. S ohledem na zranění na podzim 2012 hostoval v třetiligových Karlových Varech a poté na západě Čech setrval, neboť jej angažoval druholigový Sokolov. V letech 2013 – 2015 si zde připsal 69 utkání, v nichž vstřelil 9 branek. Před rokem v rámci FNL převlékl dres a stal se důležitým mužem při znojemském tažení za postupem do SYNOT ligy. Jeho osm tref však nakonec stačilo „jen“ na nepostupové třetí místo.

 
Aktuálně

Vyzkoušej fotbal! Přijď na tradiční nábor do týmů přípravek FCV!

Vyzkoušej si nejpopulárnější sport na světě a staň se jedním z nás. Přijď na tradiční nábor do týmů přípravek FC Vysočina, který se koná ve čtvrtek 30. května od 17:00 hodin na travnaté ploše stadiónu v Jiráskově ulici. Nábor je otevřen pro kluky kluky narozené v letech 2016-2019 a holky všech ročníků. Uskuteční se bez ohledu na přízeň počasí. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu