14.05.2009, MF DNES - Vysočina - Jan Salichov

Jihlavský ředitel Tulis: Musíme se soustředit na sebe

Jihlavský ředitel Tulis: Musíme se soustředit na sebeJihlavské fotbalisty, toužící po postupu do nejvyšší soutěže, čeká zítra zřejmě nejtěžší duel jarní části. V domácím prostředí přivítají vedoucí celek soutěže, pražské Bohemians 1905, a jeho výsledek dost možná určí ráz zbytku sezony. "Je to hodně důležitý zápas," přiznává ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis. "Může nás hodně posunout do vrchu, ale může nás i hodně utlumit," dodává šéf jihlavského klubu.

 
 Máte za sebou deset zápasů v jarní části soutěže. Ale vzhledem k vašemu postavení v tabulce asi moc veliká spokojenost s jejich výsledky panovat nemůže, nemýlím se?

Abych řekl pravdu, myslel jsem si, že po čtrnácti jarních kolech budeme mít daleko více bodů, než máme teď (45 - pozn. red.). I když do konce zbývají ještě čtyři kola. Můj předpoklad se točil kolem řekněme 24, 25 bodů. A když si vezmeme, že jsme odehráli deset zápasů a těch bodů nyní máme 14, tak bych řekl, že někde pokulháváme.

Čím to je? Kde je podle vás největší rozdíl mezi úspěšnou Vysočinou na podzim a trápící se na jaře?

(dlouze přemýšlí) V čem by to mohlo být? Možná na podzim jsme měli trošičku víc štěstí, které nás teď opouští. Určitě je to také tím, že Faldyna nedává góly tak, jako je dával. Takže hlavně v té útočné fázi máme trošičku problémy. No a samozřejmě řeknu jednu věc: je to také o psychickém tlaku. Ať jsou hráči mladší, nebo starší, tak jsme si dali za cíl postup. A za tím cílem jdeme. A ne hráč je to schopen takový tlak zvládnout.

Mohla by tedy právě psychika hrát v závěru vyrovnané soutěže tu nejdůležitější roli?

Víte, to jsou přesně ty krajní role fotbalu, kdy se hraje o postup nebo záchranu a kterou jsou schopni zvládnout jen silní jedinci. A ukazuje se, že někteří naši hráči, i přes svoji maximální snahu, nejsou úplně schopni to zvládat. Takže ta jejich výkonnost není úplně optimální. Zatímco na podzim jsme neměli co ztratit, nyní jdeme do každého utkání jako favorit, a soupeř si na nás dá veliký pozor. Ale jsem přesvědčen, že se v těch zbývajících čtyřech kolech dá ještě spoustu bodů udělat. A teoreticky můžeme naši představu o jarním bodovém zisku naplnit.

Nevytvořili jste si na sebe v zimě zbytečně velký tlak veřejným oznámením vaší cesty za postupem?

Když máte po podzimu 31 bodů, nemůžete říkat, že budete hrát jen o střed tabulky. To bychom byli naivní a diváci by si mysleli, že jsme opravdu hlupáci. Když uděláte tak dobrý podzim, jste klub, který má ambice hrát první fotbalovou ligu, máte na to zázemí, máte na to stadion a příjemnou diváckou obec, tak takový boj musíte fanouškům nabídnout! Diváci asi chtějí, abychom postoupili do ligy. Já si myslím, že teď, při utkání s Bohemians, mají ideální šanci nám ukázat, že jsme schopni stadion hodně zaplnit.

Nahrát by vám mohl i příjezd fanoušků Bohemians 1905, kteří v případě bodového úspěchu chtějí v Jihlavě oslavovat postup po ligy...

Z Bohemky je o toto utkání obrovský zájem, kolem dvou tisíc diváků. Takže kdyby přišly tři tisícovky našich fanoušků, tak stadion můžeme naplnit a poprvé v historii vyprodat. Ale to nechci předjímat.

Vraťme se k vašim postupovým plánům: jak moc je zkomplikovala nedělní porážka na hřišti Čáslavi?

Samozřejmě, počítali jsme s tím, že v Čáslavi minimálně zremizujeme, nebo vyhrajeme. To utkání jsme měli do 70. minuty pod kontrolou, poté se nám nepodařilo eliminovat dva jejich útoky a jejich následní nadšení a úsilí vedli k vítězství. Ale pozor, pro Čáslav, pokud usilují o druhé místo, to bylo povinné vítězství. Zatímco my jsme mohli venku uspět. Ale jak říkám, do konce jsou ještě čtyři kola a na nás je teď doma porazit Bohemku.

Dá se říct, že páteční duel s Bohemians 1905 je pro vás, z pohledu zbytku soutěže a postupového snažení, v tuto chvíli klíčový?

Klíčové budou ještě všechny čtyři zápasy, protože se hraje ještě o 12 bodů. Jak jsem říkal, my jich chceme udělat zhruba 24, takže je potřeba ještě 10 bodů získat. A my poté máme ještě další tři zápasy. Každopádně si ale myslím, že je to hodně důležitý zápas. Může nás hodně posunout do vrchu, ale může nás i hodně utlumit. Protože v případě neúspěchu se ta nervozita může na hráčích projevit už velice silně.

Postup do nejvyšší soutěže navíc už nemáte pouze ve vlastních rukou - musíte čekat na zaváhání soupeře. Sledujete o to víc zbylý program Čáslavi?

Asi bychom byli špatní fotbalisté, kdybychom se nepodívali, s kým hraje Čáslav, s kým hraje Bohemka... Podíváme se, můžeme předvídat, můžeme se domnívat, jak to bude. Ale v první řadě se musíme soustředit na vlastní výkony. A udělat tolik bodů, abychom se na to postupové místo dostali.

V poslední době se začalo spekulovat o tom, že kdyby Čáslav udržela druhou příčku, první ligu by mohla prodat. Jak tuto situaci vnímáte?

Tak samozřejmě asi nějaká možnost existuje. V rámci Českomoravského fotbalového svazu se dá ta soutěž postoupit. A mohlo by dojít k tomu, že to Čáslav přenechá jinému mužstvu. A podle mě by bylo spravedlivé, kdyby to bylo mužstvo, které je hned za tím postupovým místem a splní podmínky Českomoravského fotbalového svazu. Protože, i když před tím, co dokázali, obrovským způsobem smekám, tak Čáslav určitě nemá podmínky k hraní první ligy.

Jak vůbec vnímáte to, co se Zenitu v těchto jeho skromných podmínkách povedlo?

Čáslav je spíš takové "vojenské" mužstvo, které se vždy sesbírá na půl sezony, na rok a dělá takovou šedou práci prvoligovým klubům, které tam dávají hráče na hostování. A myslím si, že to letos to zvládli skutečně elegantně. Ale aby dělali práci takovou, jakou chceme dělat my, vychovávali mládež, budovali stadion a stali se dlouhodobým účastníkem první ligy, to myslím, že v Čáslavi nehrozí. Ale díky těm výborným výsledkům mohou mít tuto šanci, že budou rozhodovat o tom, kdo by mohl postoupit do první fotbalové ligy.

Zkusme předběhnout čas... Kdyby se nepodařilo postoupit sportovní cestou, uvažovali jste, že byste od Čáslavi zkusili první ligu odkoupit?

Já si myslím, že to není otázka těchto dní. Zatím ten stav nehrozí, stále se hraje o body. A nevíme, jak to dopadne. A pokud by k této situaci došlo, tak jsou tady akcionáři, je tady představenstvo, které by se potom řídilo názorem akcionářů.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu