03.05.2023, Kateřina Vašků

Mimořádná tisková zpráva I 3. května 2023

Mimořádná tisková zpráva I 3. května 2023FC VYSOČINA JIHLAVA se po delší době otevírá mediálnímu světu. Proč nastalo komunikační temno? Proč klubem otřásají nečekané změny? A jak se nejúspěšnější klub celého Kraje Vysočina plánuje vyšvihnout zpět na přední příčky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a následně se připravit na postup do ligy první?

Lukáš Vaculík jako sportovní manažer klubu, Matúš Lacko v pozici kapitána “A” týmu a Davida Oulehly jako hlavního trenéra “áčka” odpovídají na otázky novinářů a fanoušků klubu. To nejzajímavější z celé tiskové konference, konané ve středu 3. května, najdete níže.

 

Lukáši, novou vizi klub představil v II. kvartálu roku 2022, tj. před začátkem sezóny 2022/2023. Jak se Vám daří její naplnění? 

Jsem vizionář, zcela jasnou představu kam máme dojít mám já a dnes i většina manažerského týmu klubu, který postupně budujeme od základů. Kudy ta cesta povede však neví nikdo z nás. To, co se dnes může jevit jako chyba nebo jako nešťastné kroky, se ukáže až při zpětném ohlédnutí. Já se řídím pravdou, že vše je tak, jak má být a jsem připraven tvrdě makat na tom, abychom společně definovaného cíle dosáhli. Důvodem, proč klub minimálně komunikuje navenek je právě postupný vznik nového marketingového oddělení. Hledáme ty správné lidi, kteří vytváří obraz klubu. 

Vize stojí na třech pilířích, které jsme si pojmenovali jako “Jihlava žije fotbalem”. Program, ve kterém intenzivně pracujeme na tom, aby klub plnohodnotně využíval svého marketingového potenciálu. Obnovujeme, zefektivňujeme spolupráce s mediálními partnery, regionálními sportovními organizacemi i významnými institucemi, jako jsou úřady, školy a v neposlední řadě také s fanoušky a širokou veřejností. Druhým pilířem je “Každodenní život na stadionu”, který nám umožní lépe využívat prostředí stadionu. Máme před spuštěním komunitní kavárnu, budeme zajišťovat stravování pro hráče a spřízněné osoby, již několik týdnů zajišťujeme výdeje prvotřídních potravin od regionálních farmářů, a to hned několika desítkám Jihlavanů. Aktuálně pracujeme na otevření gastro provozu po dobu tréninkových časů FKM. A to nejdůležitější zahrnuje třetí pilíř v podobě “Podporovatelského programu”. Jehož vybudování nás stojí nejvíce úsilí, ovšem je to práce, která si za rok prakticky každodenních jednání s partnery klubu teprve nyní sahá na svoje úspěchy. 

Je to tvrdá každodenní práce celého managementu a rozumím rozhořčení některých fanoušků, kteří opakovaně vyjadřují svoji nespokojenost na sociálních sítích. Ovšem s ohledem na výchozí pozici, která nebyla jednoduchá, je po roce klub připraven zásadním způsobem růst. 

Jsi celoživotní milovník fotbalu, díky tátovi jsi viděl i do chodu klubu. Jak teď vnímáš svoji manažerskou roli. Jsi spíš leader, nebo manažer? 

Moje představa a definovaná role v organizační struktuře se stále formuje. Cítím se být přirozeným leadrem a učím se být manažerem. Přirozenost mám zejména z té sportovní části života velmi bohatě nabytou  a cítím i respekt, který si díky tomu buduji. Je to způsobeno i na základě získávaných zkušeností, které jsou za několik posledních let nespočetné a jsou nepřenositelné. Řekl bych zkrátka “Nezkusíš, nevíš”. Tedy aktuálně bude moje mise jasně v pozici sportovního manažera klubu, jehož každodenním “chlebem” je spolupráce s úzkým realizačním týmem, hráči a manažerem rozvoje klubu. Máme jasně definovaný plán, jak s mladým týmem postavit pevné základy moderního fotbalu v Jihlavě. Je pravdou, že jsme zatím na úrovni realizačního týmu nevytvořili funkční prostředí, což nás stojí čas a s tím spojený odchod již dvou realizačních týmů. Dnes to může vypadat jako chybné manažerské rozhodnutí, ale pro naplnění vize to mohou být právě ty nezbytné kroky. I to je důvodem, proč do hry vstupuje klubu velmi blízký člověk, kterým je nový kouč prvního týmu David Oulehla. Základním kamenem pro spolupráci mezi managementem, hlavním trenérem a realizákem je dialog. Schopnost hledat cesty k probouzení talentovaných jednotlivců, vidění fotbalu v jeho moderním pojetí a vytvářet tak celospolečensky nezapomenutelné emoce. 

Jak to tedy nyní je s realizačním týmem? 

Hlavní trenér Ondřej Smetana je odvolán. Nevzniklo mezi námi prostředí pro dialog. Realizační tým po odchodu hlavního trenéra jednostranně nastolili managementu podmínky, které nebudou akceptovány. To je důvodem odchodu Michala Vávry, Tomáše Palinka a Dominika Špavelka po vzájemné dohodě. Opět se situace z dialogu dostala do jednostranného monologu, což není cesta. Moderní fotbal je o vícestranné spolupráci celého týmu. A tu také očekávám. Nerozhoduji v klubu sám. Radím se s akcionáři, aktivně komunikujeme s lidmi z těch nejvyšších fotbalových míst a hledáme tu nejlepší cestu nejen pro klub, také pro fanoušky a celý kraj. 

Kapitáne (Matúš Lacko), jak se s týmem ladí nálada při takových turbulencích? 

Je to jízda, která nikdy nezná svůj výsledek dopředu. Jsme připraveni ať už individuálně, tak týmově napnout síly a z téhle na první pohled prekérní situace vytěžit maximum. Pro mladé hráče jsou to nenahraditelné zkušenosti, které mohou celý tým významně posílit a akcelerovat o několik řádů dopředu. A přesně pro to si jdeme. Čeká nás pět důležitých utkání a na ty směřujeme svoji pozornost. 

Matúši, jak reagují kluci na komentáře fanoušků, které nejsou úplně příjemné? Ovlivňuje to náladu v kabině? 

Já osobně používám sociální sítě, ale  snažím se být maximálně koncentrovaný výhradně na přípravu, fotbalovost a samotný výkon. Popravdě, je to osobně velmi náročné. I proto s klukama startujeme intenzivní kampaň s managementem, která nás může s fanoušky semknout a místo negací nastolit odhodlání společně vítězit. Jdeme si pro to. 

Otázka na projektový management. Co sponzoři klubu? Jaká je situace zde? 

Jsme s projektovým managementem před vrcholem osmitisícovky. Klubu za zády dnes stojí silná osobnost Tomáše Drastila, který má srdcem k fotbalu velmi blízko. Ovšem Tomáš je člověkem, se kterým chceme v  budoucnu zajišťovat právě rozvojovou část klubu - mezinárodní spolupráce vedoucí k odchodu mladých hráčů do perspektivních zahraničních klubů. Chceme klub připravit do pozice špičkového přestupního přístavu pro mladé hráče a jako důstojnou dohru ve věku, kdy se zkušení hráči usazují před koncem kariéry. Společně vytváříme unikátní model obchodně - investičního sportovního prostředí. Tomáš Drastil se svojí společností EASY FLYERS Logistic podniká zejména v zahraničí, ovšem naším společným cílem je etablovat ji v prostředí Kraje Vysočina. Další zásadní osobností je generální partner, jehož jméno je denně skloňováno, ovšem ještě nemůže být s klubem oficiálně spojeno. Dohoda čeká na potvrzení. Klub pro generálního partnera  vytváří prostředí, aby došlo k naplnění tvz. win-win dohody a teď už čekáme na definitivní ortel ano či ne. Částka, o které jednáme, se přibližuje hranici dvou desítek milionů za 12 měsíců, což může klub opět katapultovat do schopnosti postupu do nejvyšší soutěže. Klub má také své nové či staronové podporovatele v podobě dvou desítek partnerů, kteří vložili důvěru do  nové vize a postupně ji tak můžeme měnit v realitu. Faktem je, že příchod generálního partnera z regionu je něco, o co zásadně usilujeme. Záložní cesta už povede k neregionálním společnostem, jelikož postoj regionálních, či jinak významných místních podniků je prozatím uzavřený. 

Jsou v plánu posily týmu? 

V tuto chvíli jsme rozhodnutí hrát s mladým týmem. Uvědomujeme si absenci zkušeností, ovšem na druhé straně je zde obrovskou příležitostí velmi rychlá a mentálně vyzrálá aktivace jejich talentů. I proto stavíme poměrně unikátní realizační tým v plánovaném složení , který dokáže tyto talenty vidět, podporovat a probouzet. Například práce se zahraničními hráči vyžaduje zásadně odlišný a sociálně zaměřený přistup. Úspěch jejich kariéry je postanem na komplexní aktivaci prostředí, které hráče v Česku obklopí. Klub ukrývá poklady, které při jejich probuzení určitě zaznamenáte. Posledním úspěchem tohoto formátu je Karel Pojezný, který díky skvělé souhře sportovního managementu a manažera rozvoje etabloval svoji kariéru v Baníku Ostrava. Stejně tak dnešní mladá generace už není vychovávaná jako třeba já k probuzení talentů metodou cukr a bič, prostřednictvím nekonečné dřiny, postavené na dogmatu “bez práce nejsou koláče”. Mentální nastavení této generace je odlišné a opět vyžaduje přístup ve formě dialogu. A toto prostředí vytváříme. 

Jaký je výhled nejbližších dnů? 

Stabilizace. Uklidnění a soustředění se na to, co hráči umí. Co je jim známé a to budeme zdokonalovat. Zpomalíme s převratnými a moderními myšlenkami a budeme kotvit tým pod vedením trenéra Davida Oulehly a dočasného realizačního týmu, ve kterém se objeví tváře s klubem spojené. Zde patří velké díky za skvělou spolupráci s FKM, kde stejně jako se nám daří formovat úspěšné odchovance, tak se nám daří držet funkční tým osobností, které jsou mladým talentům průvodci jejich fotbalovou kariérou.


 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu